Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΑΤΡΑ
Παλλαϊκή αντίδραση στον ερχομό ΝΑΤΟικών πλοίων

Την έντονη αντίδραση του λαού της Πάτρας έχει προκαλέσει η είδηση του ελλιμενισμού οχτώ ναρκαλιευτικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της πόλης από τις 28 του Φλεβάρη έως τις 10 του Μάρτη.

Ο λαός της περιοχής έδωσε μια πρώτη δυναμική απάντηση με τη μαζικότατη συμμετοχή του στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη, όπου απαίτησε καμία εμπλοκή και καμία συμμετοχή της χώρας στον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ. Με τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων της πόλης συντάσσεται και η δημοτική αρχή, η οποία σε επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, σημειώνει: «Η δημοτική αρχή και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Πάτρας αντιτίθενται, όχι μόνο στις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ αλλά και σε κάθε μορφή πολέμου για οποιαδήποτε αιτία και αν γίνεται, πλην της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας».

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας επισημαίνει: «Η παρουσία των πλοίων σχετίζεται άμεσα με τις πολεμικές επιχειρήσεις των φονιάδων του λαού του Ιράκ. Αποτελούν πολεμικές μηχανές των δολοφόνων των λαών. Μετατρέπουν το λιμάνι της Πάτρας από πύλη συνεργασίας και φιλίας μεταξύ χωρών και λαών σε πολεμικό ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Επιδιώκουν να μετατρέψουν την Πάτρα και τη γύρω περιοχή σε χώρο "αναψυχής" των 700 αντρών του στόλου, σε "Τρούμπα" της Δυτικής Ελλάδας».

Στη συνέχεια υπενθυμίζει: «Ο λαός της Πάτρας, που με την πρόσφατη παλλαϊκή κινητοποίηση είπε ομόφωνα και βροντερά "ΟΧΙ" στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, δε θα επιτρέψει να καταπλεύσουν και να ελλιμενιστούν τα πολεμικά πλοία των φονιάδων. Για το λαό της Πάτρας ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ». Και απαιτεί:

  • Να μην έρθουν τα ΝΑΤΟικά πλοία του θανάτου στην πόλη μας
  • Καμία συμμετοχή της χώρας, καμία διευκόλυνση από έδαφος, αέρα και θάλασσα στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις
  • Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο

Καταλήγοντας, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, το λαό και τη νεολαία να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 28 του Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας: «Ο πόλεμος θα αποτραπεί μόνον αν οι λαοί ενισχύσουν μαζικά και αποφασιστικά την πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Καμία αναμονή, καμία επανάπαυση. ΟΧΙ στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Καμία απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον άδικο πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ