Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξω (;) η Γερμανία - μέσα το ΝΑΤΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Προτείνουμε να αναλάβει το ΝΑΤΟ την επόμενη στρατιωτική ανάπτυξη, περιλαμβανομένων δυνάμεων του Καναδά, χώρας που προθυμοποιείται να διαδεχτεί στην ηγεσία τής αποστολής τη Γερμανία και την Ολλανδία»: έτσι εξέθεσε χτες ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, ΓΓ του ΝΑΤΟ, το «όραμα» της βορειοατλαντικής συμμαχίας για το Αφγανιστάν. Την ώρα όμως που το ΝΑΤΟ δήλωνε την πρόθεσή του να πραγματώσει τον νέο, «δίχως γεωγραφικά όρια» ρόλο του στο Αφγανιστάν - κάτι που έγινε μετά από σχετική πρόταση του Κόλιν Πάουελ, όπως καταγράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ» - η Γερμανία, διά στόματος υπουργού Αμυνας Πέτερ Στρουκ, άφηνε να διαφανεί η πρόθεσή της να «αποσύρει» τα στρατεύματά της από το αφγανικό έδαφος, φοβούμενη «χειροτέρευση της κατάστασης στη χώρα αυτήν» μόλις αρχίσει ο επαπειλούμενος πόλεμος κατά του Ιράκ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα επέτρεπε την κατοχή πολύ μεγαλύτερων τμημάτων της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες - η ISAF φροντίζει αποκλειστικά για την «ασφάλεια» της πρωτεύουσας Καμπούλ. Ωστόσο, οι γερμανικές και γαλλικές αντιρρήσεις εκδηλώνονται και πάλι. Η Ουάσιγκτον παρέκαμψε τις γαλλικές αντιρρήσεις παραπέμποντας τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού, στην οποία δε συμμετέχει η Γαλλία.

Το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα κληθεί να υποκαταστήσει και τον ανύπαρκτο «εθνικό στρατό» του Αφγανιστάν σε αποστολές όπως είναι η εξόντωση του αλλοτινού «ήρωα του αφγανικού απελευθερωτικού αγώνα», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Ρόναλντ Ρήγκαν, ποιου άλλου, του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακήρυξε από 18ης Φεβρουαρίου «τρομοκράτη παγκόσμιας εμβέλειας», σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιους» του Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ