Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αύριο στις 11 το πρωί η περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης
  • Οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ είναι ανεπιθύμητοι
  • Οι μαχητές της ειρήνης διαδηλώνουν κατά του προετοιμαζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου

Από την περσινή περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου
Από την περσινή περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου
Πλατύ κάλεσμα για την περικύκλωση της δολοφονικής ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου απευθύνει προς τους μαζικούς φορείς, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όλο το λαό και τη νεολαία της Βορειοδυτικής Ελλάδας, η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας, οι Επιτροπές Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) της περιοχής.

Ανθρωποι που δραστηριοποιούνται στο φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής, σε συζήτηση που είχαν με το «Ρ», μίλησαν για το πολιτικό περιεχόμενο της αυριανής κινητοποίησης, για το ρόλο της βάσης του Ακτίου, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει για το λαό, όχι μόνον της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και για κάθε λαό - εχθρικό στόχο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Η Γ. Λαδογιάννη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, είπε: «Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε μαχητική παρουσία, αντίστοιχη και μεγαλύτερη της 15ης Φλεβάρη. Στο μεγάλο συλλαλητήριο, ο λαός της πόλης μας και του κόσμου έδειξε πως έχει απολύτως ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος είναι ο μονόδρομος της "νέας τάξης". Επίσης, έγινε απολύτως καθαρό ότι η "νέα τάξη" προχωράει με κράτη - προτεκτοράτα, καθεστώτα - μαριονέτες, με κυβερνήσεις υποταγμένες στα μονοπώλια των πλούτων και των όπλων. Γι' αυτό αποφάσισε να τους σταματήσει με μαχητικές κινητοποιήσεις. Ο αγώνας θα διαμορφώσει το αντίπαλο δέος στη "νέα τάξη". Η περικύκλωση του Ακτίου συμβολίζει την απόφασή μας να διεκδικήσουμε τον τόπο μας. Να μην παραχωρήσουμε τίποτα στον εχθρό των λαών. Το οργανωμένο φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής μας ενώνεται με τους λαούς όλου του κόσμου κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».

Ο Κ. Κωτσαντής, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας, σημειώνει: «Η βάση αυτή παίζει το ρόλο του πληροφοριοδότη και συντονιστή των πολεμικών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιείται από την ίδρυσή της ως ορμητήριο πολέμου. Τις τελευταίες δέκα μέρες, έχει έντονη κινητικότητα, που σημαίνει ότι συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του πολέμου. Εμείς θα βρεθούμε αύριο εκεί, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί συμμετέχει στον πόλεμο και, δεύτερον, γιατί για εμάς ταυτίζεται και συμβολίζει τον πόλεμο. Για να δείξουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα εδάφη και οι ένοπλες δυνάμεις μας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών».

Η Ειρ. Γόντικα, φοιτήτρια, από τη ΝΔΕ Κέρκυρας, σχολιάζει: «Θεωρούμε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων πολέμων, όπως της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν. Οτι αυτός ο πόλεμος γίνεται για τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής και όχι για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Εναντιωνόμαστε στις επιλογές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που μόνο σκοπό έχουν τη δημιουργία προτεκτοράτου στο Ιράκ. Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, από τη μια, καλεί στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και, από την άλλη, παρέχει κάθε διευκόλυνση για τον πόλεμο. Εμείς είμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ και ενάντια σε κάθε είδους διευκόλυνση από την ελληνική κυβέρνηση. Καλούμε, λοιπόν, τη νεολαία και το λαό της Κέρκυρας να συμμετάσχει στην περικύκλωση της ΝΑΤΟικής Βάσης του Ακτίου».

Ο Β. Βεριώτης, μαθητής, από τη ΝΔΕ Λευκάδας, είπε: «Εχει μεγάλη σημασία να συμμετάσχει ειδικά η νεολαία σ' αυτήν την κινητοποίηση, γιατί ο πόλεμος που προετοιμάζεται από τους Αμερικανούς στοχεύει στην καταπάτηση ακόμα περισσότερων δικαιωμάτων του λαού και ειδικότερα της νεολαίας, που έχει το μέλλον μπροστά της».

Ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας, σημείωσε: «Το ΕΚΘ συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος Ν. Θεσπρωτίας. Και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσπρωτίας να πάρουν μαζικά μέρος στον αποκλεισμό της βάσης, αύριο το πρωί. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κλείσουν τώρα οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου. Απαιτούμε καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο».

Ο Ν. Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει: «Οι αγρότες του νομού δήλωσαν μαχητικά "παρών" στα συλλαλητήρια που έγιναν σε πολλές πόλεις του νομού μας. Και αύριο θα είναι μαζική η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, εκφράζοντας έτσι τα αντιπολεμικά τους σχέδια ενάντια στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού. Η βάση του Ακτίου βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Ανακτορίου, μία κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή. Οι αγρότες του Ανακτορίου, όπως και η αγροτιά όλου του νομού, χρόνια τώρα αντιπαλεύουν την παραμονή της βάσης, που χρησιμοποιείται ως ορμητήριο πολέμου».

Ο Α. Μαυρομάτης, δήμαρχος Αμβρακικού Αρτας, σημειώνει: «Η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου είναι σταθερός τόπος συνάντησης των φιλειρηνιστών της Β/Δ Ελλάδας. Εδώ και πολλά χρόνια, δίνουμε το ραντεβού μας για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην παρουσία αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Ειδικά αυτές τις μέρες, που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξυπνήσει η συνείδηση των λαών, με την επερχόμενη άνανδρη ενέργεια επίθεσης σε άμαχους του Ιράκ, το κάλεσμά μας γίνεται πιο έντονο για όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή φιλειρηνιστών στην αυριανή περικύκλωση».

Ο Η. Γκεσούλης, μέλος της διοίκησης της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων, είπε: «Ειδικά αυτήν την εποχή, που τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει, θεωρώ ότι η ΤΑ δεν μπορεί να είναι απούσα από την αυριανή περικύκλωση της βάσης "των ιπτάμενων γερακιών", γνωστών ως ΑΒΑΚΣ, που βρίσκονται στη γειτονιά μας και παίζουν συγκεκριμένο ρόλο. Η περικύκλωση της βάσης είναι συνέχεια των μεγάλων διαδηλώσεων της 15ης Φλεβάρη. Η ελπίδα να αποτραπεί ο πόλεμος, ή τουλάχιστον να μπουν εμπόδια στην επέκτασή του, βρίσκεται στην κινητοποίηση των λαών σε ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα έχει σαφή αιτήματα και στόχους, που θα αντιπαρατίθεται με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ