Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Γραπτές δεσμεύσεις» θέλει ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.-«Εχουμε φθάσει σε ένα σημείο που, αν ο πρόεδρος πάρει την απόφαση, το υπουργείο Αμύνης (των ΗΠΑ) είναι προετοιμασμένο και έχει τις δυνατότητες και τη στρατηγική να αρχίσει» τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωνε χτες ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε μια δήλωση που απευθυνόταν κυρίως στους συμμάχους των ΗΠΑ - την Ευρώπη, πρωτίστως, αλλά και τους όψιμους «ανησυχούντες» όπως είναι η τουρκική κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε (και αυτό) το μήνυμα, και απάντησε μετά την κορύφωση των διαρκών αμερικανικών πιέσεων ότι «οι διαπραγματεύσεις (με την Ουάσιγκτον) συνεχίζονται... με αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση. Κατανοούν τις ανησυχίες μας και εμείς τις δικές τους. Αποτέλεσμα θα έχουμε τις επόμενες μέρες. Βεβαίως, την απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο».

Ο αμερικανικός εκβιασμός προς την Αγκυρα αυτήν την ώρα που όλα δείχνουν ότι είναι η ύστατη ώρα πριν την επίθεση στο Ιράκ - μετά το ψήφισμα που ο Πάουελ φέρεται να ετοιμάζει πυρετωδώς για να το παρουσιάσει την επόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - είναι προφανές πως δεν αφορά μόνον τα δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας που η Ουάσινγκτον υπόσχεται. Κεφαλαιώδους σημασίας για το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο ζήτημα είναι αυτό των Κούρδων: με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αυτό που ζητούν ο ΥπΕξ Γιακίς, ο πρωθυπουργός Γκιούλ και, σαφέστερα όλων, ο ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι «γραπτές αμερικανικές διαβεβαιώσεις» για την οικονομική βοήθεια και την αποτροπή της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, και μάλιστα «στο ανώτατο επίπεδο». Το... δόγμα scripta manent είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο πάντως να εφαρμοστεί κατά γράμμα: φαντάζει απίθανο να υπογράψει ο Μπους σύμφωνο μη αλλαγής συνόρων ή μη δημιουργίας κουρδικού κράτους - όπως ρητώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, του ζητούν οι Τούρκοι.

Το γεγονός είναι ότι ενώ 30-40 μεταγωγικά με Αμερικανούς στρατιώτες βρίσκονται ήδη καθ' οδόν για την Τουρκία, ο Ερντογάν θέτει ακόμα ζήτημα «πολιτικού κόστους» από τον πόλεμο και η Ουάσιγκτον έχει προ πολλού χάσει την υπομονή της. «Το να ρίξουν στο τραπέζι ακόμα 4 δισ. δολάρια, δε θα αλλάξει τίποτα», σχολίασε ο Μπουλέντ Αλιριζά, διευθυντής του Προγράμματος για την Τουρκία στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στην εφημερίδα Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ.

Ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη Χελένα Σμιθ που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της βρετανικής Γκάρντιαν, επανέλαβε ότι «θέλουμε να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» μετά τον πόλεμο.

Ενδεχομένως, αν η «μαξιμαλιστική διαπραγματευτική γραμμή» που η Αγκυρα ακολούθησε τους τελευταίους 4 μήνες δεν αποφέρει αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Γκιούλ θα αναγκαστεί να αρκεστεί στις φραστικές διαβεβαιώσεις - αλλά οι στρατηγοί έχουν ήδη στα συρτάρια τους σχέδια για εισβολή στο Ιράκ έως και 250.000 στρατιωτών αν υπάρξει «κουρδικό κράτος». Η πρόσφατη ανακοίνωση του KADEK με την οποία υπογράμμιζε ότι «θα αναγκαστεί να διεξάγει έναν αμυντικό πόλεμο», και η πλήρης απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που αποτελεί - όπως εκτιμούν πολλοί, ανάμεσά τους και το περιοδικό Economist - μέθοδο για να αποτραπεί «η διαβίβαση μιας εντολής του προς τους μαχητές του», αποτελούν ενδείξεις ότι το πολιτικοστρατιωτικό σύμπλεγμα αναμένει με βεβαιότητα αναζωπύρωση του εσωτερικού, τουρκικού κουρδικού πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρηση ανακοίνωσε το ΡΚΚ από την 8η Μάη(2013-04-27 00:00:00.0)
Εκκλήσεις στην Αγκυρα για «αυτοσυγκράτηση»(2007-11-01 00:00:00.0)
Ζητά τη Δευτέρα άδεια επέμβασης στο Ιράκ(2007-10-12 00:00:00.0)
Ανατροπή των αρχικών σχεδίων(2003-03-04 00:00:00.0)
Για πολλές χούφτες δολάρια(2003-02-18 00:00:00.0)
Συζητώντας τους «κανόνες εμπλοκής»(2003-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ