Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συζητώντας τους «κανόνες εμπλοκής»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την τουρκική εμπλοκή στον επερχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ συζήτησε χτες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), το άτυπο -πλην πανίσχυρο- μεικτό όργανο του στρατού και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται προ εκβιασμού: «Οι ΗΠΑ», έγραφε χτες ο Ιλνούρ Τζεβίκ, διευθυντής της Turkish Daily News, «θα ανοίξουν το μέτωπο του Βορείου Ιράκ με ή χωρίς την Τουρκία».

Το ΣΕΑ συζήτησε «λεπτομερειακά τα αιτήματα των Αμερικανών» (η Ουάσινγκτον ζητεί παροχή άδειας για στάθμευση και εισβολή στο Ιράκ από τουρκικό έδαφος 80.000 στρατιωτών), τους πιθανούς τρόπους και κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο. Ο στρατός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Turkish Daily News, κατάρτισε «επτά εναλλακτικά σχέδια», και τα υπέβαλε στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της οποίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επιφορτίζεται με την πολιτικά «δαπανηρή» αποστολή (95% του τουρκικού λαού τοποθετείται κατά του πολέμου), να ζητήσει από τη Βουλή «έγκρισή» τους. Το Υπουργικό Συμβούλιο που επρόκειτο να γίνει αργότερα χτες βράδυ «ακυρώθηκε χωρίς εξήγηση», μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Οι ΗΠΑ θα «ανοίξουν το βόρειο μέτωπο με ή χωρίς την Τουρκία», με στόχο, κατά πληροφορίες διπλωματικών πηγών, «μια γρήγορη νίκη», με επίθεση «από δυσμάς, νότο και βορρά». Μάλιστα, η Turkish Daily News αναφέρεται στην πιθανότητα αμερικανικής εισβολής από το έδαφος μιας χώρας «που θα εκπλήξει τους πάντες»: Τη Συρία. «Η Συρία ήδη μεγέθυνε τη βάση στο Καμισλί, κοντά στη συριακή - τουρκική μεθόριο, για να διευκολύνει πιθανή αερομεταφορά στρατευμάτων των ΗΠΑ», έγραψε.

Ο επερχόμενος πόλεμος στο Ιράκ ανοίγει ξανά το κουρδικό για την Τουρκία: Οι συγκρούσεις με το ΡΚΚ έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ