Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΑΤΟικές αρμάδες καταφτάνουν σε Πειραιά και Πάτρα

Πρόκληση στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Ολη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο και σε ξέφραγο αμπέλι των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων που ετοιμάζονται για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Λιμάνια και αεροδρόμια είναι στη διάθεσή τους. Το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη δύο ΝΑΤΟικές αρμάδες θα καταπλεύσουν σε Πειραιά και Πάτρα. Στον Πειραιά το διάστημα 19-24 του Φλεβάρη θα καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που θα αποτελείται από 6 φρεγάτες και άλλα πλοία. Στην Πάτρα το διάστημα 28 Φλεβάρη - 8 Μάρτη θα καταπλεύσει όλη η δύναμη, από 8 πλοία της ΝΑΤΟικής δύναμης ναρκαλιευτικών της Μεσογείου.

Στο μεταξύ στη Σούδα, λιμάνι και αεροδρόμιο, επικρατεί πολεμικός πυρετός και επειδή πια δε χωράνε εκεί επεκτάθηκαν και στο Ηράκλειο. Ανάλογος πυρετός επικρατεί και στο Ακτιο όπου πηγαινοέρχονται τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία, που έχουν ενταχθεί σε διάφορες αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αν. Μεσογείου έχουν ήδη αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της περικύκλωσης του Ιράκ και εν γένει της πολεμικής προετοιμασίας.

Μια ελληνική φρεγάτα συμμετείχε στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» που ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, που μετεξελίσσεται σε επιχείρηση αποκλεισμού του Ιράκ. Εμπλοκή που σε επόμενη φάση θα μετεξελιχθεί σε άμεση συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι η φρεγάτα «Υδρα» που έχει αρχίσει περιπολίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με αποστολή τον έλεγχο του εμπάργκο κατά του Ιράκ. Στη Μεσόγειο οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Active Endevour» (Επίμονη Δράση) ενισχύονται και οι αποστολές τους συνδέονται όλο και περισσότερο με την πολεμική αρμάδα που έχουν συγκροτήσει στην περιοχή οι Αμερικάνοι ενόψει επίθεσης στο Ιράκ. Στην επιχείρηση αυτή, εκτός από μια ελληνική φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό που εδώ και καιρό συμμετέχουν, εντάχθηκε και το ελληνικό υποβρύχιο «Ποσειδών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ