Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθυστερεί η χορήγηση τηλεοπτικής συχνότητας στη Βουλή
  • Παρά τη συνταγματική πρόβλεψη, η κυβέρνηση επικαλείται έλλειψη συχνοτήτων
  • Α. Τζέκης: Πρέπει ο λαός να βλέπει και να κρίνει τις θέσεις βουλευτών και κομμάτων

Τη σκόπιμη κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τη χορήγηση ελεύθερης συχνότητας, προκειμένου να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι εργασίες της Βουλής κατήγγειλαν χτες βουλευτές όλων των κομμάτων, με αφορμή σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Η πρόβλεψη για τη χορήγηση της συχνότητας υπάρχει στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, αλλά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια.

Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στη διάθεση συχνότητας στη Βουλή την ίδια στιγμή που διάφοροι ιδιώτες αυθαίρετα καταπατούν συχνότητες, οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό. Αναρωτήθηκε για το ποιους φοβάται η κυβέρνηση και στερεί από τη Βουλή αυτήν τη δυνατότητα και κατέκρινε την τηλεόραση και ειδικά την κρατική για άνιση προβολή των θέσεων των κομμάτων. Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ορισμένες ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης του θυμίζουν τον Παττακό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή το σχετικό νόμο για τη χορήγηση της συχνότητας, προκειμένου ο ελληνικός λαός να βλέπει και να κρίνει τις θέσεις βουλευτών, αλλά και πολιτικών κομμάτων.

Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ τόνισε ότι σε αυτά δεν εμφανίζονται οι θέσεις όλων των κομμάτων και ειδικά στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Το ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα άδειες, είπε, βολεύει και την κυβέρνηση που κρατάει στο χέρι τους καναλάρχες, αλλά και τους τελευταίους που μπορούν, μέσω των σταθμών, να παρεμβαίνουν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κάθε είδους επιχειρήσεών τους.

Για τη σημερινή κατάσταση, είπε ο Α.Τζέκης, ευθύνες έχει και η ΝΔ που το 1990-'93 πρωτοστατούσε στην είσοδο των ιδιωτών, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα αναβαθμιστεί η τηλεόραση. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ξαναδεί με ποια δεδομένα θα κάνει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ζήτησε σε αυτή τη διαδικασία να έχουν λόγο οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Αναφέρθηκε και στον «902», υπενθυμίζοντας ότι παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα καλύπτει με σοβαρότητα τα σημαντικά θέματα του τόπου, αλλά και το έργο της Βουλής σε εβδομαδιαία βάση.

Ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας, στην απάντησή του, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση μη χορήγησης της συχνότητας, αλλά η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους, αφού υπάρχει έλλειψη συχνοτήτων. Η ΕΡΤ, είπε, δε διαθέτει αυτή τη στιγμή πανελλαδική συχνότητα, για να την παραχωρήσει στη Βουλή. Θα υπάρξει, είπε, λύση εάν προχωρήσει το δορυφορικό άνοιγμα της ΕΡΤ και ελευθερωθούν συχνότητες ή εάν οι πανελλαδικές άδειες μειωθούν σε πέντε αντί για έξι και η μία παραχωρηθεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ