Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Οταν ηχούν τα τύμπανα του πολέμου

Διαρκείς και εντατικές οι πολεμικές προετοιμασίες

Associated Press

Διαρκείς και εντατικές οι πολεμικές προετοιμασίες
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται η «εφευρετικότητα» της αμερικανικής κυβέρνησης... από την ανακάλυψη ενόχων και εχθρών που δικαιολογούν την εξαπόλυση πολέμων, νέου είδους πολέμων όπως τους προληπτικούς πολέμους, από την εφεύρεση διαφόρων όπλων, που θα δικαιολογούν ακόμη και τη χρήση πυρηνικών από την ανακάλυψη «νέων» συμμάχων και την προώθηση της ιδέας μιας «νέας Ευρώπης», που κατανοεί τα «προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα», εν αντιθέσει φυσικά με την παλιά Ευρώπη που αποτελεί απολίθωμα του παρελθόντος, με τις ενοχλητικές κορόνες «κατά του πολέμου» προς ίδιον όφελος εννοείται...

Η ομάδα των «Οκτώ», δηλαδή των οκτώ ηγετών ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας, της Πολωνίας της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, που η επιστολή στήριξης στα πολεμικά σχέδια Μπους προκάλεσε «σεισμό στην Ενωμένη Ευρώπη», βρήκε ακόμη δύο υποστηρικτές. Κατ' αρχήν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα, που δήλωσε ότι η Σλοβακία προσχωρεί και αυτή και στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ, αλλά και του Ρουμάνου πρωθυπουργού Ιον Ιλιέσκου που ευθαρσώς δήλωσε ότι «η Ρουμανία θα σταθεί το πλευρό των ΗΠΑ» ...«αφού κατανοεί ότι οι δικτάτορες πρέπει να αντιμετωπίζονται» και «οι Ρουμάνοι έχουν δει το κακό, προσωποποιημένο από τον κομμουνισμό και μοιράζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ».

Μεγαλώνει η ομάδα «στήριξης»

Οι πιέσεις όμως συνεχίστηκαν χτες και σε ένα άλλο μέτωπο, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το διατυπωμένο αίτημα της Ουάσιγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ προς τις χώρες - μέλη για στρατιωτική στήριξη στο πλαίσιο της συμμαχίας κατά του Ιράκ, αίτημα που έχει διατυπωθεί από τον περασμένο Νοέμβρη. Ετσι χτες, ο Δανός ΥΠΕΞ, Πέτερ Στιγκ Μέλερ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει τουλάχιστον 70 άντρες των ειδικών δυνάμεων και ένα υποβρύχιο, ενώ και η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συγκροτεί δύναμη 450 αντρών, ειδικευμένη σε πυρηνικό, βιολογικό και χημικό πόλεμο, για μη στρατιωτικό ρόλο σε επίθεση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκολα Κόλεφ. Η Ολλανδία, χώρα που δεν έχει υπογράψει τη διακήρυξη των «Οκτώ», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επίθεση και χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ, στηρίζοντας το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολλανδού ΥΠΕΞ Γιαπ ντε Χουπ, ενώ τέλος η Νορβηγία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Κάρστεν Κλέπσβικ, δήλωσε ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει και οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να είναι στο πλαίσιο που ορίζει ο ΟΗΕ και μόνο.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που είχε συνομιλίες τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και χτες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα διαρκέσουν εβδομάδες και όχι μήνες και επανέλαβε ότι η αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν θα βοηθούσε την ειρηνική επίλυση της κρίσης, όπως ανέφεραν και στο χτεσινό τους πρωτοσέλιδο οι «New York Times».

Πάντως ο Μπλερ πριν τη συνάντηση με τον Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δήλωσε ότι «θα ήταν καλό να εξασφαλίζαμε μια δεύτερη απόφαση» και επισήμανε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για τον κόσμο» να παρουσιάσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ κατά την παρέμβασή του στις 5 Φλεβάρη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδείξεις για την παρουσία στο Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής.

Αντιδράσεων συνέχεια

«Θα ασκήσουμε πολύπλευρες πιέσεις ώστε ο Πρόεδρος του Ιράκ να συνεργαστεί καλύτερα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Προσωπικά δε θα πάψω να εργάζομαι, ώστε η διένεξη αυτή να επιλυθεί με μέσα ειρηνικά» δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε ομιλία του στο Βισμπάντεν και υπογράμμισε: «Ανησυχώ προσωπικά όταν για ορισμένους ο πόλεμος δεν είναι εσχάτη λύση, αλλά φυσιολογικό μέσο». Οπως, μάλιστα, είπε, τίποτε απολύτως δε θα αλλάξει αυτή τη γερμανική επίσημη θέση, καθώς ακόμα και με την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ «αντιτιθέμεθα σε επέμβαση στο Ιράκ».

Εντούτοις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μπορεί ο Γερμανός καγκελάριος να εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός», αλλά παρέχει έμμεση στήριξη, καθώς απάντησε θετικά στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χρήση των αμερικανικών βάσεων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πράξει αλλιώς». Ομως, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανς Πέτερ Ουλ, επικεφαλής της νομικής επιτροπής της Μπούντεσταγκ, η Γερμανία επισήμως μπορεί να αρνηθεί τη χρήση του εναέριου χώρου για οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο κατά του Ιράκ ή άλλης χώρας, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς της Βαγδάτης αξιώνει από τις ΗΠΑ να θέσουν άμεσα υπόψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ οποιαδήποτε απόδειξη διαθέτουν, όπως ισχυρίζονται, για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο έδαφος του Ιράκ, όπως διατυπώνεται στην επιστολή του Ιρακινού ΥΠΕΞ, Νατζί Σάμπρι, προς τον Κόφι Ανάν. Οπως επισημαίνει το AFP μέσω της εν λόγω επιστολής καλείται η διεθνής κοινότητα να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή, «καθώς οι ΗΠΑ είναι ικανές να προσκομίσουν πλαστά αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ».

Τέλος, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ διέψευσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times» τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράκ, βεβαιώνοντας πως οι κατηγορίες δε στηρίζονται σε καμιά ανακάλυψη της ομάδας των επιθεωρητών στο ιρακινό έδαφος και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά πως η έκθεση που παρουσίασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των επιθεωρήσεων δε δικαιολογεί την κήρυξη πολέμου, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «η διπλωματία έχει ανάγκη την υποστήριξη της στρατιωτικής βίας και οι επιθεωρήσεις των πιέσεων». Ο Μπλιξ διέψευσε επίσης ότι το Ιράκ συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ότι οι επιθεωρητές ανακάλυψαν πως η Βαγδάτη έχει παράνομες εγκαταστάσεις σε μυστικές τοποθεσίες, όπως ισχυρίστηκε ο Κόλιν Πάουελ ή ότι Ιρακινοί μυστικοί πράκτορες παριστάνουν τους επιστήμονες, όπως ανέφερε ο Μπους.

Τέλος, ο Μπλιξ αμφισβήτησε τη θεωρία του Αμερικανού Προέδρου, σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος μπορεί να εμποδίσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ