Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αλλο ένα θύμα

Η προσεκτική μελέτη φωτογραφιών αμερικανικών κατασκοπευτικών δορυφόρων, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος απόρρητες, επέτρεψε σε αρχαιολόγους να διαπιστώσουν την ύπαρξη σημαντικών αρχαίων οδικών δικτύων σε ολόκληρο το μήκος της Μεσοποταμίας και οδήγησε την αρχαιολογική σκαπάνη στην ανακάλυψη και νέων αρχαίων οικισμών. Η είδηση μεταδόθηκε πρόσφατα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και φέρνει στο προσκήνιο άλλο ένα υποψήφιο θύμα του επαπειλούμενου πολέμου στο Ιράκ: Τους μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας αυτής.

Το Ιράκ, η κάποτε Μεσοποταμία, η χώρα όπου άνθησε ο πολιτισμός των Σουμερίων πριν από χιλιάδες χρόνια και αργότερα αποτέλεσε το λίκνο της μεγάλης αραβικής αυτοκρατορίας, από το Ιράν μέχρι το Μαρόκο, είναι κυριολεκτικά διάσπαρτο από μνημεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς αμέτρητης αξίας. Ανάμεσά τους το παλάτι του Ναβουχοδονόσορα και οι Κρεμαστοί Κήποι, όπως και πάμπολλοι άλλοι. Ολ' αυτά, βέβαια, θα υποστούν τη μανία του πολέμου και των αμείλικτων αεροπορικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο, η καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων και θησαυρών θεωρείται έγκλημα πολέμου. Κάτι τέτοια, φυσικά, δεν τα λογαριάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Εδώ, δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ