Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι τελευταίες «λεπτομέρειες»;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εν αναμονή της παρουσίασης, εκ μέρους του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, των αποδείξεων για την «ιρακινή ενοχή» την 5η Φεβρουαρίου, οι Αμερικανοί, εκτός του διπλωματικού πεδίου, συνεχίζουν πυρετωδώς τις πολεμικές προετοιμασίες.

Πρόσβαση σε περισσότερες από 20 χώρες θα έχουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, κατά την κατάθεσή του την Πέμπτη στη Γερουσία. Ειδικά για τη χρήση του εναέριου χώρου τους, ο Αρμιτάζ διευκρίνισε ότι «20 κράτη δίνουν πλήρη πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους, ενώ άλλα τρία παρέχουν συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους».

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν εισβάλει στο Ιράκ έως τα τέλη Μάρτη και η αυλαία του πολέμου θα πέσει σε τρεις μήνες, αποκάλυψε χτες έρευνα του Reuters, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Βάσει των εκτιμήσεων 20 ειδικών επί ζητημάτων άμυνας και Μέσης Ανατολής, είναι ισχυρό και το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει τελικώς η κυβέρνηση Μπους και δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα υιοθετεί ρητά την εισβολή σε βάρος του Ιράκ παρά τις αντιρρήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Κίνας και Ρωσίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν την άποψη πως ο πόλεμος θα διαρκέσει έως τρεις μήνες. Οκτώ εξ αυτών εκτιμούν, πάντως, πως η σύρραξη ενδεχομένως θα έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός. Οσον αφορά στο χρόνο παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, αφότου πέσει η αυλαία του πολέμου, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ των έξι μηνών και των δέκα ετών.

«Το άλογο έχει ήδη βγει από το στάβλο», ήταν η δήλωση της Σάρα Εμερσον του Ινστιτούτου Ανάλυσης Ενεργειακής Ασφάλειας που εδρεύει στη Βοστόνη. «Η εισβολή θα λάβει χώρα και εάν οι ΗΠΑ θεωρήσουν πως μπορούν... τότε θα πάνε σίγουρα για μια απόφαση που θα τους δώσει περισσότερη αξιοπιστία. Εάν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να την έχουν, τότε δε θα την επιδιώξουν».

Στο μεταξύ, Ισραήλ και ΗΠΑ ενέτειναν τη στρατιωτική συνεργασία τους αυτές τις μέρες, δίνοντας έμφαση στην αντιπυραυλική άμυνα από πυραύλους εδάφους - εδάφους. Εγκαταστάθηκαν σε πολλά στρατηγικά σημεία του Ισραήλ πολλές συστοιχίες αντιπυραυλικών πυραύλων «Πάτριοτ», άλλες με αμερικανικά πληρώματα από βάσεις στη Γερμανία και άλλες με ισραηλινά. Σε αυτές προστίθενται και οι ομόλογες ισραηλινές συστοιχίες «Χετζ» με πυραύλους «Αροου». Αλλες συστοιχίες «Πάτριοτ», δανεικές από τη Γερμανία για δύο έτη, είναι ήδη καθ' οδόν προς ισραηλινά λιμάνια.

Πάντως, αρκετές ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι υπάρχει αμερικανική υπόσχεση ότι αν γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε θα ληφθεί μέριμνα να αναληφθεί γρήγορα ο έλεγχος σε όλο το δυτικό Ιράκ, απ' όπου επλήγη το 1991 το Ισραήλ.

Τα πυρηνικά και πάλι

Τέλος, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των Washington Times επανέρχεται το θέμα χρήσης πυρηνικών κατά του Ιράκ, αναφορικά με το διάταγμα που υπέγραψε ο Μπους τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και τη νέα Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής (NSPD 17, Homeland Security Presidential Directive 4), που ανακοινώθηκε την 11η Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την εφημερίδα όλα τα σχετικά στοιχεία για τον πόλεμο κατά του Ιράκ «επικεντρώνονται τελικά στη χρήση πυρηνικών όπλων όχι μόνο για την υπεράσπιση των αμερικανικών δυνάμεων αλλά για την "προληπτική καταστροφή" των ιρακινών εγκαταστάσεων που είναι σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια και οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα συμβατικά όπλα».

Ερωτώμενος, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, αρνήθηκε να απαντήσει. Αντιθέτως, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ, στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, Meet the press, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι της συζήτησης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν χρήση «οτιδήποτε καταστεί αναγκαίο» να προστατεύουν τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και τον κόσμο από ένα «ολοκαύτωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ