Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ο προεδρεύων είναι «γυμνός»

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που της προκάλεσε η κίνηση των 8 Ευρωπαίων ηγετών να ταχθούν απροκάλυπτα στο πλευρό της Ουάσιγκτον, όταν την πληροφορήθηκε από τις ...εφημερίδες. Η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού διχασμού και η αδυναμία της Προεδρίας να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα, «έριξε» πολύ νωρίς τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του από τον ευρωπαϊκό θώκο.

Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κ. Σημίτης τόνισε και πάλι χτες ότι υπήρξε έλλειψη συνεννόησης, κάτι που «δε βοηθά την Ευρώπη να έχει μια δυνατή φωνή στο παγκόσμιο σύστημα».

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η Ελληνική Προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι υπόλοιποι «9»

Οι εννέα χώρες, που μαζί με την Ελλάδα δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη των «8» για το Ιράκ, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν απολύτως τη θέση της Ελληνικής Προεδρίας, όπως αυτή διατυπώθηκε και από τη δήλωση του Κώστα Σημίτη.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατ' εντολήν του πρωθυπουργού, ο διπλωματικός του σύμβουλος Θόδωρος Σωτηρόπουλος επικοινώνησε με τους ομολόγους του των πρωθυπουργών της ΕΕ και τους ενημέρωσε για το θέμα που δημιουργήθηκε από την κοινή πρωτοβουλία των «8» και την αντίδραση της Ελληνικής Προεδρίας.

Οι εκπρόσωποι των 5 μελών της ΕΕ (Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Δανία), που υπέγραψαν μαζί με τα τρία υπό ένταξη μέλη δήλωσαν πως η συνυπογραφή τους στο επίμαχο κείμενο αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ και ότι πάντως εξακολουθούν να στηρίζουν την απόφαση της περασμένης Δευτέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών αναγνώρισαν ακόμη ότι ασχέτως των προθέσεών τους δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ΕΕ και συμφώνησαν ότι για να μη δημιουργηθεί μείζον ρήγμα στην ΕΕ πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρξει ένας συγκερασμός απόψεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε πως «αναμφίβολα η δήλωση των "οκτώ" δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την ΕΕ» και ότι πλέον πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης «ενιαίας στάσης της Ευρώπης στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Ιράκ». Υπενθύμισε, ακόμη, ότι ανάλογες κινήσεις επιλεκτικών συμμαχιών είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σημείωσε πως στην περίπτωση της κρίσης στο Αφγανιστάν δεν είχε καν επιτευχθεί η κοινή στάση που διαμορφώθηκε την περασμένη Δευτέρα. «Ο δρόμος για την κοινή εξωτερική πολιτική είναι δύσβατος και μακρύς», τόνισε ο Χρ. Πρωτόπαππας και εξέφρασε την άποψη πως η προχθεσινή ενέργεια δε θα έχει παρενέργειες στην ολοκλήρωση της Διεύρυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ