Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλίμα επιφυλακτικότητας πριν τη συνάντηση

Κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατούσε χτες στη Νέα Υόρκη σχετικά με τις συνομιλίες που θα είχε χτες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Κόφι Ανάν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 7 το βράδυ, ώρα Κύπρου, και με τον Ραούφ Ντενκτάς μισή ώρα αργότερα. Ακολούθησε γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο Κόφι Ανάν στους δύο συνομιλητές. Η κοινή συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει στις 3.00 ώρα Νέας Υόρκης και να διαρκέσει μέχρι τις 4.20.

Νωρίτερα είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν Αλβαρο ντε Σότο. Ενόψει των συναντήσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε προχτές το βράδυ στη Νέα Υόρκη διαδοχικές συναντήσεις με τους απεσταλμένους της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον, αντίστοιχα.

Ο Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι προσβλέπει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν τις προσεχείς μέρες και εξέφρασε την ελπίδα από αυτές να προκύψουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ο λόρδος Χάνεϊ δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ωστόσο, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τόσο ο Ντέιβιντ Χάνεϊ όσο και ο Τόμας Γουέστον επιδοκίμασαν τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενώ ήταν απογοητευμένοι με τις προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

Παράλληλα, ο Βρετανός απεσταλμένος ακούστηκε κατά την αναχώρησή του να κάνει λόγο για την ανάγκη ο Ντενκτάς να συγκεκριμενοποιήσει τα όρια των θέσεών του για το εδαφικό και το θέμα των περιουσιών.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός στη θέση που εξέφρασε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των συνομιλιών επί του Κυπριακού και μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος, στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον προσεχή Δεκέμβρη. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχτεί την ελληνική Κύπρο, κατά την έκφρασή του, στις τάξεις της το Δεκέμβρη, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νήσου θα τερματιστούν.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ακόμα ότι παρόμοια απόφαση θα αποτελεί μέγα σφάλμα, το οποίο θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του απεσταλμένου της Αγκυρας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υποστήριξε ότι αν ενταχθεί η Κύπρος πριν από τη λύση, αυτό θα καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία.

Διπλωματική η ασθένεια Ντενκτάς;

Διπλωματική όσο και πραγματική φαίνεται πως ήταν τελικά η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως μεταδόθηκε από τη Νέα Υόρκη, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε προγραμματίσει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, που τελικά δεν έδειξαν τίποτε το ανησυχητικό που να δικαιολογούσε την αναβολή των επαφών του.

Εικάζεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δημιούργησε το θόρυβο γύρω από την κατάσταση της καρδιάς του προκειμένου να δώσει το μήνυμα να μην ασκηθούν πιέσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και εμμέσως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, λέγοντας ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν προγραμματισμένες.

Οπως έγινε γνωστό, οι γιατροί διαπίστωσαν στένωση αρτηρίας και συνέστησαν στον Ραούφ Ντενκτάς να υποβληθεί σε καθετηριασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ