Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Το σκηνικό της παγκόσμιας δικτατορίας

Ο γγ του ΝΑΤΟ περιγράφει το σκηνικό που στήνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Το σκηνικό που ετοιμάζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μέσα στο οποίο θα ξετυλιχτεί ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, ως στρατιωτικής δύναμης παγκόσμιας καταστολής, ένα σκηνικό με πολέμους και κατασκευασμένες απειλές που προέρχονται από κάθε κατεύθυνση, για να δικαιολογήσουν τις ανά τον κόσμο επεμβάσεις, περιγράφει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον σε ομιλία του, που πρόκειται να απευθύνει σε διάσκεψη για το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η οποία μεταδόθηκε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η διάσκεψη των Βρυξελλών είναι προπαρασκευαστική για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα τον ερχόμενο μήνα, κατά την οποία επτά νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα ενταχτούν στο ΝΑΤΟ, ενώ θα συζητηθεί η στρατηγική για την «αναμόρφωση των στρατιωτικών μέσων» του ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπίσει τις μετά τις 11 Σεπτεμβρίου απειλές. Ανάμεσα στα άλλα θα αποφασιστεί και συγκρότηση ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης 20.000 ανδρών.

Στην πλαίσια της δημιουργίας αυτού του σκηνικού ο γγ του ΝΑΤΟ κάνει την... πρόβλεψη ότι ο κόσμος την επόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσει περισσότερη αστάθεια, περισσότερη τρομοκρατία, περισσότερα χρεοκοπημένα κράτη και περισσότερη διασπορά όπλων. Δίνει έτσι μια ζοφερή εικόνα των πηγών της «παγκόσμιας αστάθειας» και δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναμορφώσει τις στρατιωτικές του ικανότητες, να αναζητήσει νέους συμμάχους και να συνεργαστεί με τη Ρωσία απέναντι στις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Ωστόσο, στο ίδιο κείμενο ομιλίας, δεν αναφέρεται ειδικά στο Ιράκ, αλλά απευθύνει έκκληση προς τους συμμάχους να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους τα «χρεοκοπημένα κράτη» και τάσσεται υπέρ της συντριβής των απειλών, όταν η «αποτρεπτική πολιτική» θα έχει αποτύχει.

Ειδική αναφορά κάνει στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τις χαρακτηρίζει ως περιοχές που αποτελούν «εν δυνάμει πηγές αποσταθεροποίησης». Οπως διαπιστώνει όλες αυτές οι περιοχές βρίσκονται πολιτικά και οικονομικά σε μεταβατικό στάδιο και η διαδικασία αλλαγής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταραχές. Αναφερόμενος στην 11η Σεπτεμβρίου ο Τζ. Ρόμπερτσον δηλώνει ότι αυτή αποκάλυψε «μία ειδική μορφή τρομοκρατίας η οποία δεν έχει πολιτικά κίνητρα, αλλά πίσω από αυτήν βρίσκονται ο φανατικός εξτρεμισμός και η δίψα για αίμα».

Δίνοντας το στίγμα του κόσμου που μας επιφυλάσσει η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ενός κόσμου με όλο και πιο έντονα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς στρατιωτικής δικτατορίας ανέφερε: «Οι στρατιωτικές ικανότητες είναι το θεμέλιο της ασφάλειάς μας... στον πραγματικό κόσμο, όσο περισσότερες στρατιωτικές ικανότητες έχεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ