Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πρωτοβουλία του Φ. Κουβέλη...

«Πρόταση στους συνυποψηφίους του για τη δημαρχία της Αθήνας να υπογράψουν διεθνή έκκληση αποτροπής του σχεδιαζομένου πολέμου κατά του Ιράκ απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης», διαβάζουμε στη χτεσινή «Αυγή». Μια πρωτοβουλία, η οποία κατ' αρχήν ακούγεται θετική, αλλά διαβάζοντας κανείς το σχετικό σχέδιο έκκλησης διαπιστώνει τα εξής:

Πρώτον, αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι αιτία του προετοιμαζόμενου πολέμου είναι τα όσα προβάλλει, ως προσχήματα η ηγεσία των ΗΠΑ. Δηλαδή, η μη συμμόρφωση του Σ. Χουσεΐν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και η πιθανή κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής. Ολοι γνωρίζουν, όμως, ότι άλλες είναι οι βασικές αιτίες του προετοιμαζόμενου πολέμου (έλεγχος πετρελαίων κλπ).

Δεύτερον, ζητά την εξάντληση όλων των πολιτικών και διπλωματικών μέσων, ώστε να συμμορφωθεί το ιρακινό καθεστώς με τις αποφάσεις αυτές, αλλά δεν παίρνει σαφή και ξεκάθαρη θέση άρνησης του πολέμου, ακόμη και στην περίπτωση της «εξάντλησης αυτών των μέσων», όπως πιθανά εκτιμήσουν αύριο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τρίτον, δε θέτει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της και δεν απαιτεί απ' αυτή, τόσο ένα ξεκάθαρο «όχι στον πόλεμο», όσο και τη μη συμμετοχή της χώρας σε οποιαδήποτε τυχοδιωκτική περιπέτεια, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με τη μορφή των όποιων «διευκολύνσεων» (π.χ. βάση Σούδας, χρήση εναέριου και θαλάσσιου χώρου κλπ, κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ