Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Ανάν στη σκηνή των διαπραγματεύσεων

Συνήλθε χτες στη Γενεύη το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Μετά τη συζήτηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συζητήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε χτες: «συνεχίσαμε τη συζήτηση των θεμάτων των αρμοδιοτήτων και εξουσιών», κατά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φθάνει στη Γενεύη σήμερα «τις πρωινές ώρες και θα μας δει το απόγευμα» στις 15.00 ώρα Γενεύης (16:00 ώρα Κύπρου).

Σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιοδήποτε νέο άτυπο έγγραφο ή άτυπες ιδέες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε «όχι, συζητούμε ακόμα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την πλευρά του εξέφρασε χτες την εκτίμηση, ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Γενεύη θα είναι πολύ χρήσιμη.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση πέραν της μίας ώρας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι θα έχει αύριο το απόγευμα συνάντηση με τον Κ. Ανάν και πιθανό και με τον Α. ντε Σότο το πρωί.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο Κ. Ανάν προτίθεται να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι δεν είχε υπόψη του τα δημοσιεύματα και πρόσθεσε: «Το μόνο που ξέρω είναι αυτά που διαβάζω στον ελληνοκυπριακό Τύπο».

Σε ερώτηση εάν αναμένει από τον Κ. Ανάν να πράξει οτιδήποτε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε: «Εάν είναι κάτι καλό για τις δύο πλευρές, τότε ναι, εάν είναι για τη μία πλευρά μόνο, τότε όχι», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Κ. Ανάν «θα βοηθήσει πολύ». Είπε, τέλος: «συζητούμε τα πάντα», στις συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ