Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση

Στη μακρόχρονη πορεία του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, τα συνέδρια του ΚΚΕ αποτελούσαν πάντα σημαντικά γεγονότα, καθώς συνδεόταν άμεσα με την πορεία της ταξικής πάλης και την προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Σήμερα, που βιώνουμε τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κυριαρχίας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ο κοινός προβληματισμός, η συλλογική δράση όλων όσων υψώνουν μέτωπα στον πλανήτη, είναι αναγκαία. Μέσα σ' αυτή την πραγματικότητα, η δημόσια πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ για συμμετοχή σε έναν ανοιχτό διάλογο με πολιτικές προσωπικότητες και αγωνιστές που εκφράζουν ανάλογες ανησυχίες, αποτελεί θετική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.

ΗΚομμουνιστική Ανανέωση θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση καταθέτοντας το δικό της προβληματισμό. Η διάθεσή μας για συμμετοχή σ' αυτό το διάλογο ενισχύεται από δύο επιπλέον σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ιδεολογικός: Η Κομμουνιστική Ανανέωση αναγνωρίζει τον εαυτό της μέσα στην 80χρονη πορεία του κομμουνιστικού κινήματος. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις μεγαλειώδης στιγμές του, ενώ ταυτόχρονα δεν αποποιούμαστε της υποχρέωσης κριτικής και αυτοκριτικής για τις περιόδους διαχωρισμών, λαθών και υποχωρήσεων. Ανήκουμε σ' αυτό το κομμάτι της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς που δε συνεργεί στην εγκατάλειψη του κομμουνιστικού ιδεώδους. Εγκατάλειψη που συνοδεύτηκε από σταδιακή σοσιαλδημοκρατικοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής και διεθνούς Αριστεράς. Δε συναινούμε στη δυσφήμιση του κομμουνιστικού κινήματος. Αρνούμαστε την απογύμνωσή του από κάθε ανατρεπτική δυναμική. Οσο συνεχίζει να υπάρχει η βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, εμείς ορίζουμε τον κομμουνισμό σαν την κύρια ανταγωνιστική δύναμη στο καπιταλιστικό σύστημα.

Οδεύτερος λόγος είναι πολιτικός: Η Κομμουνιστική Ανανέωση, από τη δημιουργία της, έθεσε σαν άμεσο πολιτικό της στόχο τη συμβολή στη συγκρότηση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ενός μετώπου που θα αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη πολιτική σε όλες τις εκδοχές της. Ενός μετώπου οριοθετημένου από τις λογικές του κυβερνητισμού και των κυοφορούμενων σεναρίων μιας κεντροαριστερής συνδιαχείρισης. Ενός μετώπου αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού, που θ' ανοίξει το δρόμο στη σοσιαλιστική προοπτική, μέσα από ένα μεταβατικό κράτος εργαζομένων. Ανάλογες αντιλήψεις εκφράζονται και από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα των συμμαχιών και του Μετώπου. Η συζήτηση λοιπόν αυτή και οι επεξεργασίες για την οικοδόμηση του Μετώπου μάς αφορούν άμεσα. Στη βάση αυτής της συναντίληψης, η Κομμουνιστική Ανανέωση συνεργάστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με το ΚΚΕ, κάνοντας ένα πρώτο αλλά κρίσιμο βήμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Στην προοπτική αυτή, η Κομμουνιστική Ανανέωση θα συνεχίσει να συμμετέχει και να στηρίζει τα επιμέρους μέτωπα πάλης. Τον αγώνα για ένα αυτόνομο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα κινήματα πόλης, τους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και τον εθνικισμό. Την αντίσταση στην αυξανόμενη περιστολή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Μ' αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε ένα γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο και ένα επιτυχημένο συνέδριο του Κόμματός σας. Ιδιαίτερα ευχόμαστε καλή επιτυχία στις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


Ναπολέων ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ
Υ.Γ.Ο Ναπολέων Χατζηλίας είναι στελέχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και έκανε την παραπάνω παρέμβαση στην παρουσίαση των Θέσεων, που έγινε από την Αλέκα Παπαρήγα την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκή αγωνιστική συμμαχία (2006-03-22 00:00:00.0)
Από κοινού στη μάχη (2006-02-28 00:00:00.0)
«Γιατί με το ΚΚΕ» (2004-02-03 00:00:00.0)
Το Μέτωπο μόνη ελπιδοφόρα προοπτική (2000-04-11 00:00:00.0)
Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ