Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μηχανισμός ξένης επέμβασης σε μια ευαίσθητη περιοχή

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη σε σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παροχή κοινοτικής βοήθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε τα εξής:

Καταγγέλλω και πάλι, όπως είχα κάνει και σε προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα, αυτές τις χρηματοδοτήσεις ως έναν ακόμα μηχανισμό ξένης επέμβασης στην άκρως ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης, ως συνέχεια της επέμβασης που, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οδήγησε στο διαμελισμό της ΟΔΓ, σε απανωτούς εμφυλίους πολέμους, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τεράστιες καταστροφές στην υλική υποδομή και την οικονομία, ανυπολόγιστη ζημιά για το περιβάλλον.

Ο διεθνής ιμπεριαλισμός τόσο ο ευρωπαϊκός, όσο και ο αμερικανικός ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί την τακτική τού μαστιγίου και του καρότου, να εναλλάσσει τις βομβιστικές επιδρομές με την «ανθρωπιστική βοήθεια», την καταστροφή με την «ανασυγκρότηση». Τελικός του στόχος είναι η υποταγή των λαών στη νέα τάξη πραγμάτων, η εξάλειψη και της τελευταίας γωνιάς αντίστασης.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Γιουγκοσλαβία πριν λίγες εβδομάδες, η υποτιθέμενη λαϊκή εξέγερση, είχε πίσω της τα εκατό (τουλάχιστον) εκατομμύρια δολάρια της ξένης συνδρομής προς τη λεγόμενη αντιπολίτευση της Γιουγκοσλαβίας. Μπορεί, σαν αποτέλεσμα, να δημιουργήθηκε κλίμα ευφορίας στους ηγετικούς κύκλους του ιμπεριαλισμού, όμως και οι ίδιοι ξέρουν καλά ότι δεν έχουν υποτάξει το φρόνημα αντίστασης του γιουγκοσλάβικου και των άλλων λαών. Εξάλλου, για το λόγο αυτό ετοιμάζουν ευκίνητες στρατιωτικές δυνάμεις και αστυνομία.

Οι προθέσεις είναι φανερές και στις προτάσεις κανονισμών που εξετάζουμε. Για παράδειγμα το άρθρο 2 του κανονισμού για την κοινοτική βοήθεια λέει ότι αυτή αποσκοπεί ιδίως:

α) στην ανασυγκρότηση, στην επιστροφή των προσφύγων και στη σταθεροποίηση της περιοχής

β) στη δημιουργία θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για τη στήριξη της δημοκρατίας του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων

γ) στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προσανατολίζονται προς την οικονομία της αγοράς.

Και αναρωτιέμαι, πώς μπορούν να μιλάνε για ανασυγκρότηση της περιοχής που οι ίδιοι κατέστρεψαν με τους βομβαρδισμούς; Από πού αντλούν οι δολοφόνοι μικρών παιδιών και αμάχων το θράσος να κάνουν στα θύματά τους μαθήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που οι ίδιοι τόσο βάναυσα καταπάτησαν; Να θέλουν να καθορίσουν τους προσανατολισμούς της ανάπτυξης και της οικονομίας που προφανώς αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους που οδήγησαν στη δυναμική επιβολή του δικού τους μοντέλου...

Και η τροπολογία 8 προσθέτει: «στην αποκατάσταση της κοινωνίας των πολιτών, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

Θέτω λοιπόν το ερώτημα: πώς μπορούμε να μιλάμε για «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» στη Γιουγκοσλαβία, όταν ξέρουμε πολύ καλά και έχει ήδη αποδειχθεί, ότι τα ελεγχόμενα από το μεγάλο κεφάλαιο δυτικά ΜΜΕ διαστρέβλωναν κατάφωρα την πραγματικότητα για το τι συνέβαινε στη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ