Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Αφεση «αμαρτιών» στους ΕΑΜίτες μητροπολίτες

Την ηθική «αποκατάσταση», διά της αφέσεως των «αμαρτιών» των ΕΑΜιτών μητροπολιτών Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντωνίου, αποφάσισε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποδεχόμενη την πρόταση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Στα πλαίσια της ίδιας πρωτοβουλίας εντάσσεται και η εκδήλωση για την προσφορά του κλήρου στην Κατοχή που διοργανώνει η Εκκλησία στις 26 Νοέμβρη, στο Μέγαρο Μουσικής. Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει η βράβευση κληρικών που είναι εν ζωή και είχαν διακριθεί για την αντιστασιακή τους δράση.

Την Ιερά Σύνοδο απασχόλησε και το θέμα της συμμετοχής στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που διοργανώνεται στο Φανάρι. Το Πατριαρχείο έχει ζητήσει 12μελή αντιπροσωπεία από τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» (Βόρεια Ελλάδα), όμως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να στείλει μόνο 7 αντιπροσώπους υπό την ιδιότητα του παρατηρητή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι το Πατριαρχείο δεν ελέγχει τις μητροπόλεις αυτές.

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο πάπας της Ρώμης Ιωάννης Παύλος ο Β΄ έχει ζητήσει, μέσω του εκπροσώπου του, να επισκεφθεί για λίγες ώρες τον Απρίλιο του 2001 την Αθήνα, κατευθυνόμενος στη Δαμασκό. Λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν χθες, η Ιερά Σύνοδος δεν πήρε απόφαση και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, η Σύνοδος επιφυλάχτηκε να πάρει θέση παραπέμποντας το θέμα σε επιτροπή, ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε να απαγορέψουμε σε κάποιον να επισκεφθεί τη χώρα». Ο εκπρόσωπος της Συνόδου ανακοίνωσε επίσης ότι ο αρχιεπίσκοπος αναμένεται να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στο θέμα της «σχισματικής» Εκκλησίας της ΠΓΔΜ. Η Εκκλησία ακόμα, όπως ανακοινώθηκε, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την ασφάλιση 3.500 μοναχών σε ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, πέρα από τον ΟΓΑ που είναι σήμερα ασφαλισμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ