Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ

Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να συζητηθεί μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνει η ΕΣΗΕΑ, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στο άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ. Η ΕΣΗΕΑ σε κείμενο που απέστειλε χτες προς τη Βουλή, την κυβέρνηση και τα κόμματα, επισημαίνει τις θέσεις και τις προτάσεις της για το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ που συζητείται στη Βουλή. Θεωρεί αντιδεοντολογικό ή τουλάχιστον «πρωθύστερο να εισάγεται προς συζήτηση το παρόν νομοσχέδιο» με το οποίο προβλέπεται η «ίδρυση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής», όταν μεταξύ των προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος υπάρχουν άρθρα τα οποία αφορούν το χώρο των ΜΜΕ και την ίδρυση των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Από το νομοσχέδιο, επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, απουσιάζουν παντελώς οι διατάξεις για τον έλεγχο και την υποβολή κυρώσεων για τα φαινόμενα της υπερσυγκέντρωσης και της διαπλοκής «που διαπιστώνονται στο χώρο των ΜΜΕ». Η ΕΣΗΕΑ διαφωνεί με τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο και ζητά την τροποποίηση του άρθρου. Τα κόμματα, τονίζεται στην επιστολή, «αποτελούν θεσμούς της δημοκρατίας και δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται». Εξάλλου, οι συχνότητες είναι εθνικές και επομένως για την παροχή των αδειών χρήσεών τους αρμόδια είναι η εθνική αντιπροσωπεία. Η Ενωση Συντακτών προτείνει τα μέλη του ΕΣΡ να εκλέγονται από το Κοινοβουλευτικό Σώμα με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 από κατάλογο υποψηφίων που θα υποβάλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τα κόμματα και οι «σχετικοί με τα ζητήματα της ενημέρωσης φορείς, των οποίων τα μέλη του ΔΣ είναι αιρετά». Εκφράζει την αντίθεσή της στη μη ύπαρξη αναπληρωματικών μελών, θεωρώντας ότι αυτό οδηγεί το ΕΣΡ σε συρρίκνωση, καθυστερήσεις και δυστοκία, δεδομένου ότι ο όγκος της δουλιάς είναι πολύ μεγάλος.

Η ΕΣΗΕΑ ζητά να καταργηθεί το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, με το οποίο το υπουργείο Τύπου αναγορεύεται σε ρυθμιστή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και υπονομεύεται η ίδια η ανεξαρτησία του ΕΣΡ, δεδομένου ότι το υπουργείο Τύπου μπορεί ν' απευθύνει στο ΕΣΡ «οδηγίες καθώς και ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή των οικείων διατάξεων». Κατάργηση διάταξης που αφορά στις αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου προτείνει η ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε διάταξη του άρθρου 5, με την οποία ο υπουργός Τύπου «καθίσταται διάδικος», αφού προβλέπεται ότι ο υπουργός μπορεί ν' ασκεί «ένδικα βοηθήματα κατά των αποφάσεων του ΕΣΡ». Τέλος, σε σχέση με διατάξεις που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία των οργάνων αυτοδέσμευσης και ελέγχου από τους ίδιους τους ελεγχόμενους, η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι είναι γενικές και αόριστες και μπορούν να οδηγήσουν στην «ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου, ενώ συγχρόνως αποδυναμώνουν την ελεγκτική αρμοδιότητα του ΕΣΡ»

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής

Δεκτό επί της αρχής έγινε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 265 παρόντων βουλευτών υπέρ τάχθηκαν 142 και κατά 123 βουλευτές. Ολα τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν την αρχή του προτεινόμενου νόμου.

Παράλληλα χτες στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση για διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση θέλησε να προκαταλάβει τη συνταγματική αναθεώρηση και να διατηρήσει την αιχμαλωσία των ΜΜΕ. Στο δεύτερο αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει στο πρώτο συνεχίζει να επιμένει». Επίσης, τόνισε αναφορικά με τη σύσταση του συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι η ΝΔ διαφωνεί, αφού το συγκεκριμένο όργανο όχι απλώς έχει διαφορετικές αρμοδιότητες, αλλά παράλληλα «μπορεί να επιβάλλει μονοκομματική επιλογή».

Συνολικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο προτεινόμενος νόμος «δεν επαρκεί για τη θωράκιση της πολιτείας» και «δεν περιέχει επαρκής εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ» και ζήτησε να παραχωρηθεί στο ΕΣΡ η δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις που να φθάνουν μέχρι τη δυνατότητα άρσης της άδειας του ραδιοτηλεοπτικού μέσου. Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς της διαπλοκής και της ασυδοσίας» με «ισχυρούς και ανθεκτικούς στο χρόνο θεσμούς».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για διαστρέβλωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ