Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα οι εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη με τον Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, για την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου στο χώρο ευθύνης της Οργάνωσής του

«Καθολική είναι η παραδοχή πως οι εκτιμήσεις της ΚΕ επιβεβαιώνονται στην εξέλιξη των γεγονότων και ότι η πολιτική γραμμή μας ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ευρύτερων αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών συσπειρώσεων, τη δημιουργία της στρατιάς σύγκρουσης και ανατροπής της δικτατορίας των μονοπωλίων». Τα παραπάνω τόνισε στο «Ριζοσπάστη» ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, αναφερόμενος στην πορεία της Κομματικής Οργάνωσης της περιοχής προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη του Λουκά Γκούνη.

Συναντούμε έντονο ενδιαφέρον για τις Θέσεις

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσυνεδριακή διαδικασία στην περιοχή σου;

- Από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, εδώ και ενάμιση μήνα, έχει ξεκινήσει μια πλούσια προσυνεδριακή δράση, σε όλες τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Αφετηρία της ήταν η πετυχημένη πλατιά διάδοση του «Ριζοσπάστη», με τις Θέσεις της ΚΕ, σε πάνω από 5.000 εργαζόμενους, την πρώτη μέρα της δημοσίευσής τους, προσπάθεια που συνεχίζεται πιο έντονα και πιο συγκεκριμένα σε κάθε ΚΟΒ, σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, πόλεις, χωριά και σε χώρους της νεολαίας.

Στην Κομματική Οργάνωση της περιοχής μας η προσυνεδριακή διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά. Οργανώθηκε με καλύτερο τρόπο το πιο σημαντικό ζήτημα, της μελέτης των Θέσεων από τους συντρόφους, με ατομικές αλλά και συλλογικές προσπάθειες. Εγινε μια πρώτη συζήτηση παρουσίασης των Θέσεων, συγκέντρωσης και απάντησης ερωτημάτων σε όλες τις ΚΟΒ. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσυνεδριακές Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ. Οι ΚΟΒ εκλέγουν αντιπροσώπους για τις Συνδιασκέψεις, ψηφίζουν και συζητούν τις Θέσεις, στη βάση των εμπειριών τους, στην κατεύθυνση καλύτερης κατανόησης και εμβάθυνσής τους.


Διατυπώνονται προβληματισμοί, σκέψεις και απόψεις, που βοηθούν στον εμπλουτισμό των κομματικών ντοκουμέντων και στη συλλογική επεξεργασία του Κόμματος. Ολες αυτές οι διεργασίες και η όλη διαδικασία επιβεβαιώνουν στην πράξη την ανωτερότητα, τη βαθιά εσωκομματική δημοκρατία, την ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση και επεξεργασία της πολιτικής μας, που υπάρχει μόνο στο Κόμμα μας, σε αντίθεση με τα μικροαστικά και αστικά κόμματα. Οι προβληματισμοί, οι σκέψεις είναι αντίστοιχες της συσσωρευμένης πείρας, του ιδεολογικού-πολιτικού επιπέδου σε κάθε ΚΟΒ, αλλά είναι όλες ελπιδοφόρα συγκλίνουσες στη λογική ότι «ο αγώνας έχει προοπτική, με ισχυρό ΚΚΕ και Μέτωπο Λαϊκό, στην πορεία για το σοσιαλισμό».

Σε εξέλιξη και ανοδική πορεία βρίσκεται και η προσυνεδριακή δράση με τους φίλους, τους οπαδούς του Κόμματος. Με εργαζόμενους που συσπειρώνονται μαζί μας στις εργατικές και άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Με προοδευτικούς ανθρώπους με αγωνιστική διάθεση, που θέλουμε να ανοίξουμε έναν δρόμο επικοινωνίας, στην προοπτική της συσπείρωσής τους σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Με το ντοκουμέντο των Θέσεων στο χέρι και το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης στην τσέπη, με ατομικές συζητήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις, προσπαθούμε να φτάσουμε σε περισσότερους ανθρώπους, να ανοίξουμε συζήτηση μαζί τους, να τους δείξουμε την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ. Συναντούμε βέβαια απόψεις και αντιλήψεις διαφορετικές αλλά και έντονο ενδιαφέρον για τις Θέσεις του ΚΚΕ, όπως εκδηλώνεται μέσα από πολύ ζωντανές και πλούσιες συζητήσεις.

Μεγαλύτερη αποδοχή έχουν οι Θέσεις, αλλά και με σειρά από κριτικές παρατηρήσεις, απ' αυτούς που συναντηθήκαμε στις δημοτικές εκλογές, στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδιαίτερα απ' αυτούς που μαζί με τους κομμουνιστές ανέπτυξαν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ενάντια στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στη βάρβαρη επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, σε Χαλκίδα, Λιβαδειά, Λαμία κ.α. Απ' αυτούς, που συναντηθήκαμε στους αγώνες για την παιδεία. Από τους άνεργους και εργαζόμενους στην Εύβοια, που δίνουν μάχη επιβίωσης. Από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και άλλων εργοστασίων. Από τους αγρότες που αγωνίστηκαν στα μπλόκα του Δομοκού και της Βοιωτίας. Και φιλοδοξούμε να συζητήσουμε με όλους αυτούς κατά χώρο, ν' ακούσουμε τις απόψεις τους και να τις πάρουμε υπόψη μας.

Ανάλογη διαδικασία εξελίσσεται και στην ΚΝΕ, όπου είναι χαρακτηριστικές οι πάρα πολλές ερωτήσεις των νέων ανθρώπων, οι απορίες για ζητήματα ουσίας αλλά και οι ιδέες, σκέψεις που εκφράζουν, που επιβεβαιώνουν ένα σοβαρό και πολύπλευρο ενδιαφέρον και διαγράφουν την ελπιδοφόρα προοπτική για το Κόμμα μας στη νέα γενιά.

Πλούσια συζήτηση σε όλα τα κρίσιμα θέματα

- Σε ποια ζητήματα, ειδικότερα, εστιάζεται ο προβληματισμός των κομματικών μελών και στελεχών; Τα προβλήματα του Κόμματος και του Μετώπου είναι στο κέντρο της συζήτησης των ΚΟΒ; Ποια άλλα ζητήματα απασχολούν τους συντρόφους;

- Από τις ερωτήσεις που έγιναν κατά την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ, προκύπτει ότι πολλοί σύντροφοι κατέβαλαν προσπάθειες για τη μελέτη τους. Τα θέματα, που αφορούσαν οι ερωτήσεις, κάλυπταν το σύνολο του κειμένου και αποδείχνουν πως είχε ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Αρκετοί σύντροφοι αναζήτησαν το πρόγραμμα του Κόμματος από το 15ο Συνέδριο και οι ερωτήσεις τους δεν είχαν στεγνά διευκρινιστικό χαρακτήρα. Εδειχναν να ζητούν αιτιολόγηση για αρκετές εκτιμήσεις και διαπιστώσεις του κειμένου, που σημαίνει ότι η προσέγγισή τους δεν ήταν πρόχειρη και επιφανειακή.

Δεν έλειψαν φυσικά και οι περιπτώσεις συντρόφων που δυσκολεύονται να επεξεργαστούν μεγάλα και με πυκνά, συμπυκνωμένα νοήματα κείμενα. Αυτοί βοηθήθηκαν με τη μέθοδο της ομαδικής μελέτης, με συνεργασίες με καλά προετοιμασμένα στελέχη.

Ετσι φτάσαμε, προετοιμασμένοι κατά το δυνατόν, στις Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ, για συζήτηση των Θέσεων, για έκφραση απόψεων και λήψη αποφάσεων. Σ' αυτές η συμμετοχή είναι μεγάλη, πολύ καλύτερη από κάθε άλλη φορά, πράγμα που δείχνει και τη σημασία που δίνουν οι σύντροφοί μας στο 16ο Συνέδριο.

Ο προβληματισμός που υπάρχει και αναδείχνεται στις ομιλίες εστιάζεται στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην ισχυροποίηση του Κόμματος και στο χαρακτήρα του ΑΑΔ Μετώπου. Είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στις σημερινές κρίσιμες και σύνθετες εξελίξεις της δράσης του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, που οδηγούν σε όξυνση των αντιθέσεων του συστήματος και γεννούν δυνατότητες ανάπτυξης, έντασης της ταξικής πάλης.

Πλούσια συζήτηση αναπτύσσεται, επίσης, για την πολιτική των συσπειρώσεων, για την κατανόηση, εκτός του πολιτικού, και του κοινωνικού χαρακτήρα του Μετώπου, που δημιουργείται από τα κάτω, μέσα στην ταξική πάλη και δράση. Κατανοείται καλύτερα η αναγκαιότητα ανάπτυξης δράσης, συσπειρώσεων σε κάθε χώρο, για τη δημιουργία φύτρων, προϋποθέσεων οικοδόμησης του Μετώπου.

Η συζήτηση αγκαλιάζει τις δυνατότητες που θα δημιουργηθούν αν ο λαός πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια, αν ανοίξει το δρόμο στη λαϊκή οικονομία, με βάση τον πλούτο της γης μας, που είναι ιδιοκτησία του λαού, η οποία βέβαια προϋποθέτει άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Επίσης, η συζήτηση επικεντρώνεται στο ρόλο της εργατικής τάξης για το Μέτωπο, στις αναγκαίες συμμαχίες της με τα μεσαία στρώματα.

Γόνιμος είναι και ο διάλογος που αναπτύσσεται γύρω από το Κόμμα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ανταποκριθεί στον πρωτοπόρο του ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό πως μπαίνουν ζητήματα για την καλύτερη λειτουργία, δράση, την ανάπτυξη πιο σταθερών πολιτικών δεσμών με τους εργαζόμενους. Με ιδιαίτερη ένταση μπαίνουν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος με νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε εργατικούς χώρους και κλάδους. Για το ανέβασμα του ιδεολογικού-πολιτικού επιπέδου και της πολιτικής μαζικής δράσης, για ανάπτυξη κινητοποιήσεων για τα λαϊκά προβλήματα. Γίνεται μια πιο πολύ συγκεκριμένη δουλιά για τον προγραμματισμό της δράσης κάθε ΚΟΒ, στον δικό της χώρο ευθύνης, για το ξεπέρασμα δυσκολιών και καθυστερήσεων.

Καθολική η αποδοχή των Θέσεων

- Ποια είναι μέχρι τώρα η εικόνα αποδοχής των Θέσεων της ΚΕ; Οι απόψεις κινούνται στην κατεύθυνση των Θέσεων ή υπάρχουν διαφωνίες από μεγάλο αριθμό συντρόφων; Το ρωτάμε αυτό γιατί διαβάσαμε σε ορισμένες εφημερίδες ότι «υπάρχει κρίση στο ΚΚΕ».

- Μέχρι σήμερα οι Θέσεις της ΚΕ συναντούν την καθολική σχεδόν αποδοχή και συμφωνία. Σε ολόκληρη την Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας τα «λευκά» και τα κατά δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Υπάρχει καθολική ομοφωνία σε όλα τα νομαρχιακά καθοδηγητικά όργανα και συμφωνία, έγκριση από όλες τις ΚΟΒ μέχρι τώρα. Οι σύντροφοι συζητούν, κάνουν προτάσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των Θέσεων με πλούσιο προβληματισμό και με ανησυχία για να υλοποιηθούν καλύτερα και ταχύτερα. Καταβάλλουν προσπάθεια καλύτερης αφομοίωσής τους και παραπέρα εκλαΐκευσής τους στους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες και νέους της περιοχής.

Φυσικά στη διαδικασία της συζήτησης έγιναν πολλές κριτικές παρατηρήσεις, που αφορούσαν τη βελτίωση της δουλιάς σε όλα τα επίπεδα της κομματικής λειτουργίας και δράσης. Είχαν όμως θετικό χαρακτήρα, αφού είχαν στόχο να βοηθήσουν και δε χαρακτηρίζονταν από λογικές απολυτότητας και υποκειμενισμού. Ξεκινούσαν από ενδιαφέρον για γερό ΚΚΕ, αντάξιο της μέχρι σήμερα προσφοράς του, των αγώνων και θυσιών του, της ιστορικής αποστολής του ως συνειδητής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης.

Καθολική είναι η παραδοχή πως οι εκτιμήσεις της ΚΕ επιβεβαιώνονται στην εξέλιξη των γεγονότων και ότι η πολιτική γραμμή μας ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ευρύτερων αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών συσπειρώσεων, τη δημιουργία της στρατιάς σύγκρουσης και ανατροπής της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Και αυτή η δυναμική συσπείρωσης με τις Θέσεις του ΚΚΕ άλλων ανθρώπων, η συνεπής αντιιμπεριαλιστική δράση του ενάντια στη βάρβαρη «νέα τάξη πραγμάτων», ενοχλεί και στενοχωρεί κάποιους, που με μεθοδευμένο τρόπο, από ενιαία κέντρα οργανώνουν τη βρώμικη επίθεσή τους στο Κόμμα μας. Προσπαθούν και πιέζουν για να μας αναγκάσουν ν' αλλάξουμε την πολιτική μας, για να μην είναι επικίνδυνη για τα μεγάλα ταξικά συμφέροντα της αστικής εξουσίας και του συστήματός της. Κι αυτά περί «κρίσης στο ΚΚΕ» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευσεβείς πόθοι, χωρίς αντίκρισμα, των ταξικών μας αντιπάλων. Το Κόμμα μας, όπως διαπιστώνουμε και από την Κομματική Οργάνωση της περιοχής μας, θα βγει από το 16ο Συνέδριό του ενισχυμένο, εμπειρότερο, πιο ατσαλωμένο οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά. Ισχυρά εξοπλισμένο με αποφάσεις που θα βοηθήσουν πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις Κομματικές Οργανώσεις για την προώθηση πιο γρήγορα των στόχων μας.

- Ποια είναι λοιπόν η άμεση προοπτική;

- Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τη δράση μας, βαθιά πεισμένοι για την ιδεολογική υπεροχή μας απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα που σαπίζει. Πεισμένοι ότι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη εξουσία προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Γι' αυτό συνεχίζουμε τη δράση μας με την οργάνωση της πάλης του λαού. Με αύξηση και ποιοτικό δυνάμωμα των προσπαθειών μας για σταθερούς πολιτικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, για δημιουργία ισχυρότερου εργατικού κινήματος στην περιοχή μας, για ανάπτυξη, για υπερκάλυψη των οικονομικών πλάνων μας, των στόχων στρατολογίας, της μαζικής ανάπτυξης της ΚΝΕ, της ανάπτυξης της κυκλοφορίας του «Ρ» προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου μας.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ