Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σαν να «έπαιζε σε δικό του γήπεδο» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Σαν να έπαιζε «μονότερμα σε δικό του γήπεδο» έκανε και χτες ο Ε. Γιαννόπουλος μέσα στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, όπου συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η δίκη του με τον υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά, Θεόδωρο Κατριβάνο.

Λοιδορούσε τον κατηγορούμενο και τους συνηγόρους του, παρενέβαινε αντιδικονομικά όποτε ήθελε και διέκοπτε τη διαδικασία, απαγόρευε τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, υπαγόρευε έμμεσα τις απαντήσεις στους μάρτυρες, είχε διαρκώς «το ζωνάρι του λυμένο» για καυγά με τον εισαγγελέα της έδρας, Μιχ. Δέτση, ο οποίος επέμενε, στα πλαίσια των καθηκόντων του, να ζητά αποδείξεις για το αληθές των ισχυρισμών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης περί συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση. Τέτοια ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο εισαγγελέας από τον Ε. Γιαννόπουλο, ώστε κάποια στιγμή ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου! Εντονο επεισόδιο σημειώθηκε όμως και μεταξύ του κατηγορουμένου Θεόδ. Κατριβάνου και του μάρτυρα του κατηγορητηρίου ΝίκουΚαρρά (Νικηφόρου), όταν ο δεύτερος αποκάλεσε ανιστόρητα τον πρώτο «υπερνομάρχη του βρώμικου '89».

Ο Τάσος Ζόμπολας, ΕΠΟΝίτης την περίοδο της Κατοχής, εξετάστηκε ως μάρτυρας με την έναρξη της χτεσινής διαδικασίας. Εν κατακλείδι, απέδωσε δόλο στον κατηγορούμενο (που αμφισβήτησε με τις γνωστές δηλώσεις του την αντιστασιακή δράση του Ε. Γιαννόπουλου), λέγοντας πως «ήξερε ότι όσα είπε ήταν ψευδή και συκοφαντικά».

Ακολούθως, κάτω από συνεχείς παρεμβάσεις του μηνυτή, κατέθεσε ο Νίκος Καρράς , καπετάνιος του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ το Φλεβάρη-Μάρτη 1944. Είπε ότι βρήκε το 1944 τον Ε. Γιαννόπουλο διοικητή λόχου, ο οποίος «προφανώς θα υπήρχε από το 1942».

Γιαννόπουλος: «Ναι, κ. πρόεδρε. Τα λέει όλα ο Νέστορας στο βιβλίο του. Από τον Μάη του '42 είχε οργανωθεί το ΕΑΜ με εντολή του ΚΚΕ».

Μάρτυρας: «Από τη στιγμή που είπα εγώ ότι ήταν μαζί μου ο Γιαννόπουλος στον ΕΛΑΣ, δεν έπρεπε ο Κατριβάνος να το αμφισβητήσει».

Αγγ. Συρίγος (συνήγορος υπεράσπισης): «Υπήρχαν φρουραρχεία στα Μελίσσια ή στην Π. Πεντέλη;».

Μάρτ.: «Υπήρχαν».

Αγγ. Συρίγος : «Εγινε κάποια σύγκρουση στη γέφυρα μεταξύ Μελισσίων-Αμαρουσίου;».

Μάρτ.: «Ναι. Υπήρχαν τραυματίες».

Αγγ. Συρίγος: «Στις 22.6.44 έγινε μπλόκο με νεκρούς;».

Μάρτ.: «Απ' ό,τι θυμάμαι δεν είχε νεκρούς. Είχαν γίνει συλλήψεις».

Αγγ. Συρίγος: «Ο κ. Γιαννόπουλος αγνοούσε όλα αυτά τα περιστατικά, αν και ήταν, όπως λέει, διοικητής Τάγματος. Είπε ότι δεν έγιναν συμπλοκές στην περιοχή του. Τον Αύγουστο του '44 έγινε μπλόκο στα Μελίσσια;».

Μάρτ.: «Συγκρούσεις και μπλόκα γίνονταν».

Αγγ. Συρίγος: «Την Πρωτομαγιά του '44 εκτελέστηκαν 18 Μελισσιώτες στην Καισαριανή. Ο κ. Γιαννόπουλος θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτοί οι 18 είχαν συλληφθεί και να το αναφέρει. Μπορούσε κάποιος να είναι διοικητής Τάγματος του ΕΛΑΣ και ταυτόχρονα σιτιστής στο σανατόριο των Μελισσίων, μιας που ακούστηκε ότι δεν πάταγε το πόδι του στο νοσοκομείο;».

Μάρτ.: «Ηταν δυνατόν».

Ειρ. Βένιου (συνήγορος υπεράσπισης): «Οι μόνιμοι αξιωματικοί του στρατού έπρεπε ή όχι να μπουν στην υπηρεσία της κυβέρνησης Τσολάκογλου;».

Μάρτ.: «Αν τους έχω αυτούς τους αξιωματικούς στην παράνομη οργάνωση του ΕΛΑΣ, δεν μπορείτε να μου πείτε ότι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Ηταν με μας».

Ειρ. Βένιου: «Βλέπω τη λέξη "απελύθη" στο στρατολογικό μητρώο του κ. Γιαννόπουλου και μια αίτηση το '42 για να εισέλθει στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών Πεζικού. Αυτό, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να σημαίνει συνεργασία με τον κατακτητή;».

Μάρτ.: «Τη λαϊκή έκφραση ότι τους δικηγόρους και τους γιατρούς πρέπει να τους κρεμάσουν, την ξέρετε;».

Τ. Παππάς (συνήγορος υπεράσπισης): «Δε θα καταφέρετε να αποφύγετε την ερώτηση κ. Γιαννόπουλε».

Γιαννόπουλος: «Δε μ' ενδιαφέρει! Είστε στο ίδιο βιολί».

Πρόεδρος (Ζ. Κώττας): «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ».

Μάρτ.: «Αυτό κρίνονταν με το πώς οι οργανώσεις αποφάσιζαν».

Κατριβάνος (έντονα): «Λέει ότι είχε πάρει ειδική εντολή από την οργάνωση!».

Γιαν. (ωρυόμενος): «Ποιος συνεργάζεται με τον κατακτητή; Να φέρει βεβαιωμένο γεγονός ότι συνεργάστηκα με τον κατακτητή. Επιτρέπονται τέτοιες ερωτήσεις; Απαγορεύονται βεβαίως».

Πρόεδρος (προς τον μάρτυρα): «Τι έκανε τον κ. Γιαννόπουλο να πάει τον Μάιο του '44 στον ΕΛΑΣ; Φοβόταν;».

Γιαν. (εκτός εαυτού): «Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι πήγα στα Τάγματα;».

Πρ.: «Θέλουμε να το ερευνήσουμε».

Μάρτ.: «Προφανώς ήταν οργανωμένος από πριν».

Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε το προαναφερόμενο επεισόδιο, όταν ο Θεόδ. Κατριβάνος άφησε υπονοούμενα για επηρεασμό του μάρτυρα επειδή, όπως είπε, η σύζυγός του Μαρία «είναι στενή συνεργάτιδα του κ. Γιαννόπουλου». Το δικαστήριο διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλο επεισόδιο όταν ο μάρτυρας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «επίσημο υποψήφιο της ΝΔ στις νομαρχιακές εκλογές». Ο Θ. Κατριβάνος αντέδρασε και ο Ε. Γιαννόπουλος του είπε: «Θα το βουλώσεις;». Ο Θ. Κατριβάνος παρατήρησε ότι «μετά την Κατοχή, όταν και οι γάτες των αριστερών καταδιώκονταν, ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ελεύθερος».

Τ. Παππάς (προς τον μάρτυρα): «Δε γνωρίζατε τίποτα για το παρελθόν του κ. Γιαννόπουλου πριν το '44;».

Μάρτ.: «Δε μου χρειαζόταν! Οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην παρανομία είναι ισχυρότεροι από τα χαρτιά σας!».

Ακολούθησε η κατάθεση του αρχηγού του ΕΛΑΣ στην Ευρυτανία Βασ. Πριόβολου (Ερμή). «Είναι μια υπόθεση - είπε - που δεν προστατεύει ούτε την τιμή ούτε την αξιοπρέπεια των "μονομάχων", που δεν είναι μόνο φίλοι μου αλλά και συναγωνιστές μου. Να σταματήσει κάποτε αυτός ο διασυρμός της Εθνικής μας Αντίστασης».

Πρόεδρος: «Ξέρετε για την αντιστασιακή δράση του κ. Γιαννόπουλου;».

Μάρτυρας: «Απ' ό,τι διάβασα και από τις επισκέψεις διαφόρων στο Βουκουρέστι, όπου ήμουν πολιτικός πρόσφυγας, άκουσα για την αντιστασιακή του δράση και συγκεκριμένα από τον Αλέκο Ζωγράφο, που τον υπερασπίστηκε ως δικηγόρος χωρίς αμοιβή και τον έσωσε από βέβαιο θάνατο».

Πρ.: «Ηταν οργανωμένος τότε στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;».

Μάρτ.: «Αυτά προκύπτουν από τα γραπτά και εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία».

Πρ.: «Υπήρξαν εκείνη την εποχή άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή της τότε κυβέρνησης για να μπορέσουν να ζήσουν;».

Μάρτ.: «Ηταν οι εξαιρέσεις του κανόνα».

Πρ.: «Ηταν κακό που πήγε ο κ. Γιαννόπουλος μετά τον πόλεμο της Αλβανίας και έκανε αίτηση να μονιμοποιηθεί στο στρατό για να ζήσει;».

Μάρτ.: «Καθόλου. Αποδείχτηκε σε όλη του τη ζωή ένθερμος πατριώτης».

Πρ.: «Αυτή την ενέργεια πώς την έβλεπε το ΕΑΜ;».

Μάρτ.: «Με συμπάθεια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ανοίγαμε και πυρ».

Γιαννόπουλος (ζωηρά): «Δεν έκανε ο Γιαννόπουλος αίτηση για ένα κομμάτι ψωμί! Ημουν μόνιμος αξιωματικός. Μείναμε με το βαθμό μας. Αντε μη σηκωθώ και αποχωρήσω».

Πρ.: «Δε σας υποτίμησε κανείς».

Μάρτ.: «Ολα αυτά που λέει ο φίλος μου ο Κατριβάνος για τον Γιαννόπουλο είναι συκοφαντίες».

Εισαγγελέας : «Εχετε συναντήσει συναγωνιστές του κ. Γιαννόπουλου; Μέσα στη δικογραφία δεν είδα ούτε ένα, που να υπηρέτησε το '42-'44 υπό τις διαταγές του».

Γιαν.: «Είναι ερώτηση αυτή; Ο υπέρ (εννοούσε προφανώς τον Ν. Καρρά) δε σας κάνει;».

Εισ.: «Είμαι υπό την κρίση του κ. Γιαννόπουλου για να ερωτώ;».

Γιαν.: «Δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος».

Εισ.: «Σας παρακαλώ. Προστατέψτε με, κ. πρόεδρε! (προς τον μάρτυρα) Συναντήσατε κανένα στρατιώτη του κ. Γιαννόπουλου, που να υπηρέτησε υπό τις διαταγές του;».

Μάρτ.: «Οχι».

Εισ.: «Σας είπε για κανένα;».

Μάρτ.:. «Οχι. Δεν έτυχε να συζητήσει μαζί μου αυτό το ζήτημα».

Εισ.: «Γιατί, λοιπόν, έχετε την πεποίθηση ότι τα πράγματα συνέβησαν όπως τα λέει ο κ. Γιαννόπουλος και όχι όπως τα λέει ο κ. Κατριβάνος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μέχρι το '44 δεν είχε καμιά ανάμειξη στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;».

Μάρτ.: «Είναι αυθαίρετη αυτή η συκοφαντία του κ. Κατριβάνου».

Εισ.: «Από ποια στοιχεία το συμπεραίνετε αυτό;».

Μάρτ.: «Δεν έχω στοιχεία, παρά ό,τι ακούω και διαβάζω. Πέρασε από δω ο κ. Καρράς, έγραψε ο Σπ. Κωτσάκης...».

Εισ.: «Μα μόνο αυτοί οι δύο είναι και ο ένας από αυτούς (ο Κωτσάκης) δεν έχει ιδία αντίληψη. Αρα, μόνο λόγω της γνωριμίας σας με τον κ. Γιαννόπουλο έχετε καταλήξει στην πεποίθηση αυτή».

Μάρτ.: «Και είναι λίγο αυτό;».

Γιαννόπουλος (προς τον μάρτυρα): «Οταν το '81 ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών σε τοποθέτησα κάπου;».

Μάρτ.: «Ναι, στις αστικές συγκοινωνίες».

Γιαν.: «Βλέπεις ότι εγώ τίμησα τους συναγωνιστές μου»!

Αγγ. Συρίγος (συνήγ. υπερ.): «Συνάδει με το ήθος του αντάρτη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να πάει ένας έφεδρος να καταταγεί στο σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών Πεζικού, στο στρατό του Τσολάκογλου;».

Γιαν.: «Κύριε πρόεδρε, μπορεί να υποβάλει τέτοια ερώτηση υποβολιμαία;».

Πρ.: «Καθίστε κ. Γιαννόπουλε».

Γιαν.: «Υπάρχει βεβαιωμένο γεγονός ότι εγώ ήμουν έφεδρος;».

Κατρ.: «Δε σε πιάνει τότε η περίπτωση αυτή».

Αγγ. Συρίγος: «Η ερώτηση έχει σχέση με το στρατιωτικό μητρώο του μηνυτή».

Γιαν.: «Τότε η συζήτηση σταματά εδώ και θα τα βρούμε μετά».

Ι. Μαντζουράνης (συνήγορος Γιαννόπουλου): «Αυτό σηκώνει μήνυση για εξύβριση».

Εισ.: «Να απαγορεύσετε την ερώτηση, κ. πρόεδρε, γιατί δεν αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά».

Πρ.: «Οχι, η ερώτηση επιτρέπεται γιατί συνδυάζεται με τα περιστατικά που ερευνούμε».

Μάρτ.: «Οχι μόνο έφεδρος υπαξιωματικός αλλά ούτε απλός πολίτης δεν υπήρξε που να μην πρόσφερε στον αντιφασιστικό αγώνα».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων του κατηγορητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ