Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ελλειμματικές οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών

Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουκρανία επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων - που, όπως αναγνώρισαν οι δύο πλευρές, υπολείπονται πολύ των δυνατοτήτων των δύο χωρών - καθώς και σε επίμαχα θέματα των διμερών σχέσεων, όπως το καθεστώς χορήγησης προξενικών θεωρήσεων σε Ουκρανούς πολίτες και διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και οι σχέσεις Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του προς τους φοιτητές των διεθνών σχέσεων, εξέθεσε τις γενικές αρχές της ελληνικής προσέγγισης στα ζητήματα ιδίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εμμένοντας στην ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα σύνορα, να προχωρήσει η ιδέα της περιφερειακής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να βοηθηθούν οι χώρες της και μέσω ενός «οδικού χάρτη» να προσεγγίσουν την Ευρώπη και να δημιουργήσουν κοινές υποδομές.

Απαντώντας σε ερώτηση Ουκρανού δημοσιογράφου, για το πώς αντιμετωπίζει η Αθήνα την ενδεχόμενη πώληση ουκρανικών όπλων (αρμάτων μάχης) στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αν η Τουρκία κάνει βήματα σεβασμού της διεθνούς πρακτικής, των διεθνών κανόνων και της εδαφικής ακεραιότητας, τότε μειώνεται η πιθανότητα σύρραξης και αργά ή γρήγορα θα έρθει και ένα σημείο μείωσης των εξοπλισμών.

Ο παριστάμενος Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ανατόλι Ζλένκο, σχολιάζοντας την ίδια ερώτηση, επισήμανε ότι η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και επιπλέον οι πωλήσεις ουκρανικών όπλων δε στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει να καταστήσει την Κύπρο μέλος της, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί λύση μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Νήσου. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι πρώτη στο βαθμό εκπλήρωσης των κριτηρίων της Ενωσης από όλα τα υποψήφια προς ένταξη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με την απόφασή της αυτή προσέφερε ένα κίνητρο και στις δυο κοινότητες της Κύπρου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για λύση του προβλήματος, ενώ με τον τρόπο αυτό υπογραμμίστηκε ότι η κατοχή τμήματος του Νησιού από τον τουρκικό στρατό απομονώνει τους Τουρκοκυπρίους.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, ο υπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας ομοσπονδίας βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η συνομοσπονδία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σημαίνει δύο ξεχωριστά κράτη, τη στιγμή που η δημιουργία όλο και περισσότερων κρατών γύρω από εθνικές ομάδες υπονομεύει τη σταθερότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ