ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΠΑΓΙΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Για τα κέρδη των ομίλων σκοτώνονται και σακατεύονται οι εργάτες

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τη «μάστιγα» των εργατικών «ατυχημάτων»

Μια συνέντευξη Τύπου με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» δόθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή και της προέδρου του Συλλόγου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Υπαλλήλων Επιθεώρησης Εργασίας.

Εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η Νάσια Αγοραστού σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" σε όλους τους κλάδους», με τα σωματεία να καταγγέλλουν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε μια «απέραντη κοιλάδα των Τεμπών». Ενώ στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, που τα σωματεία καταγράφουν καθημερινά.

Παράλληλα, ανέδειξε ότι το νομοθετικό οπλοστάσιο δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες να ενισχύουν την εντατικοποίηση και ανασφάλεια, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, όπως οι πρόσφατοι νόμοι για το περαιτέρω ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας σχολιάζοντας, πως «...είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι ένας εργαζόμενος ύστερα από 12-13 ώρες δουλειάς έχει τις ίδιες πιθανότητες να εμπλακεί σε οποιοδήποτε ατύχημα με έναν εργαζόμενο που δουλεύει π.χ. 7 ή 8 ώρες, 5 μέρες τη βδομάδα, με σταθερό ωράριο και κατοχυρωμένο ελεύθερο χρόνο. Ας σκεφτούμε μόνο έναν οδηγό να δουλεύει τόσες ώρες στο τιμόνι...».

Και ανέδειξε ότι για την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και την εργοδοσία «η ζωή και η ασφάλειά μας δεν έχουν καμία αξία - για εμάς όμως έχουν. Και γι' αυτό δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν ανενόχλητοι!».

«Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους εργασίας είναι να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για την επιβολή τους. Μόνο μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αμείλικτα τα στοιχεία για τους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου!

Αντίστοιχα, για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές νόσους που σχετίζονται με την εργασία μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), δηλώνοντας αρχικά πως «τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, ένας νεκρός δηλαδή κάθε δυόμισι μέρες. Αντίστοιχα, το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά "ατυχήματα", από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών ατυχημάτων, καθώς η πλειοψηφία τους δεν δηλώνεται, και ότι ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εκτίμηση για την επίπτωση της εργασίας σε πολλές επαγγελματικές παθήσεις. Και το κυριότερο, ότι μιλάμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για υγιή πληθυσμό με ικανότητα για εργασία, που δεν επιστρέφει ποτέ σπίτι του από την εργασία, το φαινόμενο γίνεται εκρηκτικό. Αυτά είναι τα καθημερινά "Τέμπη" που ζούμε σε κάθε χώρο».

Οσο για τις αιτίες που «γεννούν» τα εργατικά δυστυχήματα, τόνισε πως είναι πολλές: «Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, οι συνεχόμενες βάρδιες κυκλικού ωραρίου προξενούν τεράστια επιπόνηση στην υγεία...». Φέρνοντας παραδείγματα από τον κλάδο των υγειονομικών, «όπως της συναδέλφου αναισθησιολόγου στο "Παπανικολάου" που κατέρρευσε μετά από την εφημερία ή του συναδέλφου μας στο ΑΧΕΠΑ που έχασε τη ζωή του πριν 3 χρόνια κατά την ώρα της νυχτερινής βάρδιας, στην οποία ήταν μόνος του...», σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάποιος υγειονομικός που να μην υποφέρει από κάποια πάθηση (όπως ορθοπεδικά προβλήματα, σύνδρομο burn out κ.ά.). Ενώ, εξαιτίας «της εντατικοποίησης και της πίεσης έχουμε καθημερινά μικρά και μεγάλα "ατυχήματα" που σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται, ενώ ακόμα και όταν γίνεται αυτό, δεν αλλάζει κάτι στην ουσία με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων».

Κλείνοντας, τόνισε την «τεράστια σημασία που έχει στη συνολική αντιμετώπιση τόσο των ατυχημάτων όσο και της συνολικής επίπτωσης των συνθηκών εργασίας στους εργαζόμενους η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ...».

«Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αφού όπως είπε «με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία του σήμερα, είναι ώριμο και αναγκαίο να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχει απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες χωρίς διάκριση. Για να μην θρηνούμε καθημερινά εργαζόμενους που πηγαίνουν με το μεροκάματο και δεν γυρνούν στα σπίτια. Για να μην θυσιάζουμε τη ζωή και την υγεία μας στον βωμό του κέρδους».

Μετά τα παραπάνω, κάλεσε το επόμενο διάστημα να ενταθεί η συζήτηση και η διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλείας, στο νοσοκομείο, τις δομές Υγείας, με κορυφαίο σταθμό την απεργία στις 9 Απρίλη.

Ενδεικτικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η Παναγιώτα Ρόζου για την τεράστια υποστελέχωση των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ενα από αυτά μάλιστα ήταν το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 35 επιθεωρητές εργασίας με χώρο ευθύνης τους Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς, για να «επιθεωρήσουν χιλιάδες χώρους δουλειάς και επιχειρήσεις» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να παγώσει άμεσα η διαδικασία μεταστέγασης του «Σείριου»

Να παγώσει τη διαδικασία μεταστέγασης του Κέντρου Πρόληψης «Σείριος» Κεντρικού Τομέα και να φέρει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτεί από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι η απόφαση της διοίκησης για μεταστέγαση της δομής του Κεντρικού Τομέα και συστέγασή του με το Κέντρο Πρόληψης Ανατολικού Τομέα, στην Τριανδρία, εντάσσεται στη λογική «κόστους - οφέλους» και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρεται στη λειτουργία του Κέντρου και της έδρας του ως σταθερού σημείου αναφοράς για πάνω από 80 σχολεία, 10.000 μαθητές και 1.100 εκπαιδευτικούς στις Α', Β' και Γ' Δημοτικές Κοινότητες της Θεσσαλονίκης, αλλά και για εκατοντάδες δημότες που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα (ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία, κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα, εξαρτήσεις από τις ουσίες και το διαδίκτυο, συγκρούσεις σε σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο κ.λπ.) και όλα αυτά τα χρόνια προστρέχουν στις υπηρεσίες του Κέντρου.

Με την απόφαση μεταστέγασης - συνεχίζει - το έργο της δομής υπονομεύεται, καθώς δυσχεραίνεται η πρόσβαση των κατοίκων των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων, και επειδή στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συστέγαση / συγχώνευση των δύο δομών (Κεντρικού και Ανατολικού Τομέα), οι οποίες στριμώχνονται σε έναν χώρο, για τον οποίο δεν προκύπτει καν ότι πληροί τις κτιριακές προδιαγραφές του επόπτη φορέα, ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης & Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων - πρώην ΟΚΑΝΑ).

Καταγγέλλει επίσης πως «στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10/3/2025 η διοίκηση δήλωσε ότι η μεταστέγαση γίνεται για οικονομικούς λόγους, καθώς διαπιστώθηκε "κατασπατάληση" των πόρων του Κέντρου Πρόληψης, ενώ ακούστηκε και το προκλητικό ότι "οι κάτοικοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν λεφτά, μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς", επιβεβαιώνοντας τη λογική που διαχρονικά ακολουθείται από κεντρική και τοπική διοίκηση: Συγχωνεύουν - καταργούν - υπονομεύουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία δημόσιων δομών, προς όφελος του κέρδους των ιδιωτών, των επιχειρηματικών ομίλων, κάθε είδους "επενδυτή"».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει ακόμα ότι η μετακίνηση της δομής έχει ως πραγματικό στόχο να «τιμωρήσει» όσους το προηγούμενο διάστημα κατήγγειλαν μια σειρά κακώς κείμενα. Επικαλείται τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων για αποφάσεις όπως αυτή που έλαβε η διοίκηση του Κέντρου, για διεξαγωγή συνεδρίου της ISSUP στη Θεσσαλονίκη (Διεθνής Ενωση Επαγγελματιών Αντιμετώπισης της Χρήσης Ουσιών - οργάνωση που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών!), για το οποίο η δομή δαπάνησε ποσό 281.757,81 ευρώ (!), παρά τη ρητή διαφωνία του ΕΟΠΑΕ αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, όπως και μια σειρά ακόμα αποφάσεις για ανάλογες δαπάνες, που μόνο το έργο και τις ανάγκες της δομής δεν εξυπηρετούν.

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τα αδιέξοδα αλλά και την πραγματική πολιτική σκοπιμότητα που επιδιώκεται με την ανάληψη της λειτουργίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης από τους δήμους, που στην καλύτερη περίπτωση παρέχουν «μπαλώματα» αντί της ανάγκης «να εξασφαλιστεί μια συστηματική, ολοκληρωμένη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και ψυχοκοινωνική εν προκειμένω φροντίδα και περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός - π.χ. με την πρόσληψη και διαρκή παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία, όπως εδώ και χρόνια απαιτεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας συνιστά κόστος, η αναγκαία κτιριακή υποδομή συνιστά "κατασπατάληση" και η κατάληξη, όπως βλέπουμε να συμβαίνει και εδώ (που η δομή υποβαθμίζεται υπέρ των "ιδιωτών γιατρών"...), είναι η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με τον πιο προκλητικό και χυδαίο τρόπο».

ΚΟΖΑΝΗ
Σήμερα η αγωνιστική «υποδοχή» στην κυβέρνηση

Σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη για την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Γ. Στάσση, με αφορμή την επίσκεψή τους στον ΑΗΣ Καρδιάς, καλούν το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κοζάνης, ο ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Κοζάνης.

Τα σωματεία χαρακτηρίζουν δικαίως την κυβερνητική επίσκεψη - φιέστα «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος», καθώς 6 χρόνια μετά την ανακοίνωση της επιτάχυνσης της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα για τον λαό, μετά και το κλείσιμο ορυχείων και σταθμών ΑΗΣ, είναι: Ενεργειακή φτώχεια, μισθοί που δεν φτάνουν, χώροι δουλειάς - παγίδες θανάτου, ακόμα και περιοχές Natura να μετατρέπονται σε εργοτάξια ΑΠΕ, ενώ στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης προωθείται μέχρι και η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

«Τώρα έρχονται να ανακοινώσουν νέα επενδυτικά πρότζεκτ της ΔΕΗ ΑΕ πάνω στα αποκαΐδια που έχει αφήσει η πολιτική τους στην περιοχή», τονίζουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία και συνεχίζουν: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής δεν έχουν τίποτα να πανηγυρίσουν, τίποτα να περιμένουν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του ΔΣ της ΔΕΗ, παρά μόνο την πιο αποφασιστική προώθηση της πολιτικής που μπουκώνει με κέρδη επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η ΔΕΗ ΑΕ, θυσιάζοντας τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ