Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τη «μάστιγα» των εργατικών «ατυχημάτων»
Εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η Νάσια Αγοραστού σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" σε όλους τους κλάδους», με τα σωματεία να καταγγέλλουν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε μια «απέραντη κοιλάδα των Τεμπών». Ενώ στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, που τα σωματεία καταγράφουν καθημερινά.
Παράλληλα, ανέδειξε ότι το νομοθετικό οπλοστάσιο δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες να ενισχύουν την εντατικοποίηση και ανασφάλεια, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, όπως οι πρόσφατοι νόμοι για το περαιτέρω ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας σχολιάζοντας, πως «...είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι ένας εργαζόμενος ύστερα από 12-13 ώρες δουλειάς έχει τις ίδιες πιθανότητες να εμπλακεί σε οποιοδήποτε ατύχημα με έναν εργαζόμενο που δουλεύει π.χ. 7 ή 8 ώρες, 5 μέρες τη βδομάδα, με σταθερό ωράριο και κατοχυρωμένο ελεύθερο χρόνο. Ας σκεφτούμε μόνο έναν οδηγό να δουλεύει τόσες ώρες στο τιμόνι...».
Και ανέδειξε ότι για την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και την εργοδοσία «η ζωή και η ασφάλειά μας δεν έχουν καμία αξία - για εμάς όμως έχουν. Και γι' αυτό δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν ανενόχλητοι!».
«Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους εργασίας είναι να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για την επιβολή τους. Μόνο μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αντίστοιχα, για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές νόσους που σχετίζονται με την εργασία μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), δηλώνοντας αρχικά πως «τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, ένας νεκρός δηλαδή κάθε δυόμισι μέρες. Αντίστοιχα, το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά "ατυχήματα", από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών ατυχημάτων, καθώς η πλειοψηφία τους δεν δηλώνεται, και ότι ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εκτίμηση για την επίπτωση της εργασίας σε πολλές επαγγελματικές παθήσεις. Και το κυριότερο, ότι μιλάμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για υγιή πληθυσμό με ικανότητα για εργασία, που δεν επιστρέφει ποτέ σπίτι του από την εργασία, το φαινόμενο γίνεται εκρηκτικό. Αυτά είναι τα καθημερινά "Τέμπη" που ζούμε σε κάθε χώρο».
Οσο για τις αιτίες που «γεννούν» τα εργατικά δυστυχήματα, τόνισε πως είναι πολλές: «Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, οι συνεχόμενες βάρδιες κυκλικού ωραρίου προξενούν τεράστια επιπόνηση στην υγεία...». Φέρνοντας παραδείγματα από τον κλάδο των υγειονομικών, «όπως της συναδέλφου αναισθησιολόγου στο "Παπανικολάου" που κατέρρευσε μετά από την εφημερία ή του συναδέλφου μας στο ΑΧΕΠΑ που έχασε τη ζωή του πριν 3 χρόνια κατά την ώρα της νυχτερινής βάρδιας, στην οποία ήταν μόνος του...», σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάποιος υγειονομικός που να μην υποφέρει από κάποια πάθηση (όπως ορθοπεδικά προβλήματα, σύνδρομο burn out κ.ά.). Ενώ, εξαιτίας «της εντατικοποίησης και της πίεσης έχουμε καθημερινά μικρά και μεγάλα "ατυχήματα" που σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται, ενώ ακόμα και όταν γίνεται αυτό, δεν αλλάζει κάτι στην ουσία με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων».
Κλείνοντας, τόνισε την «τεράστια σημασία που έχει στη συνολική αντιμετώπιση τόσο των ατυχημάτων όσο και της συνολικής επίπτωσης των συνθηκών εργασίας στους εργαζόμενους η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ...».
«Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αφού όπως είπε «με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία του σήμερα, είναι ώριμο και αναγκαίο να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχει απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες χωρίς διάκριση. Για να μην θρηνούμε καθημερινά εργαζόμενους που πηγαίνουν με το μεροκάματο και δεν γυρνούν στα σπίτια. Για να μην θυσιάζουμε τη ζωή και την υγεία μας στον βωμό του κέρδους».
Μετά τα παραπάνω, κάλεσε το επόμενο διάστημα να ενταθεί η συζήτηση και η διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλείας, στο νοσοκομείο, τις δομές Υγείας, με κορυφαίο σταθμό την απεργία στις 9 Απρίλη.
Ενδεικτικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η Παναγιώτα Ρόζου για την τεράστια υποστελέχωση των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ενα από αυτά μάλιστα ήταν το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 35 επιθεωρητές εργασίας με χώρο ευθύνης τους Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς, για να «επιθεωρήσουν χιλιάδες χώρους δουλειάς και επιχειρήσεις» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!