Εχουν την πλάκα τους όλοι αυτοί που σήμερα ξεσηκώνονται για τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι σε «σύμμαχους» και αντιπάλους. Ξεχνάνε μάλλον, όσοι μιλάνε για «οικονομικό πόλεμο», ότι πρώτος διδάξας είναι η ΕΕ εδώ και τρία χρόνια, με τις κυρώσεις και τους οικονομικούς αποκλεισμούς που έχει επιβάλει στη Ρωσία, χωρίς μάλιστα να βρίσκεται επίσημα σε πόλεμο μαζί της. Οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στις τιμές της Ενέργειας, που έχουν απογειωθεί, αλλά και στην καταστροφή που ζουν όλα αυτά τα χρόνια οι βιοπαλαιστές αγρότες που τα προϊόντα τους εξάγονταν στη ρωσική αγορά. Ας αφήσουν λοιπόν τις κορόνες και τα μυξοκλάματα. Στις σημερινές συνθήκες, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σπάνε τις παλιές συμφωνίες και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, ο «οικονομικός πόλεμος» είναι η άλλη όψη αυτού που ετοιμάζουν όλοι εναντίον όλων με τα όπλα. Και, όπως σε κάθε πόλεμο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, έτσι και εδώ το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός, με ακριβότερα εμπορεύματα, πίεση στους μισθούς και στους όρους εργασίας, για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου τώρα που τα μαχαίρια έχουν βγει απ' τα θηκάρια.
Το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση «υποδέχτηκε» με χημικά και ΜΑΤ τους εκπαιδευτικούς, όταν το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο έφτασε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, διεκδικώντας σύγχρονους όρους μόρφωσης και δουλειάς. Την Τετάρτη, ήταν η σειρά των αναπήρων που διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς έξω από το υπουργείο Οικονομικών, να βρεθούν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που χωρίς ντροπή προσπάθησαν να τους απωθήσουν, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Χτες Πέμπτη, τη σκυτάλη (ή μάλλον το ...γκλοπ) πήραν οι εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές που διαδήλωναν στη Δυτική Μακεδονία για την ανεργία και τις άλλες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης που μαστίζουν την περιοχή, ενώ τα «πράσινα» μονοπώλια κάνουν δουλειές με φούντες. Δεν υπάρχει δηλαδή εργατική - λαϊκή κινητοποίηση που να μη βρίσκει απέναντι το σιδερένιο χέρι του κράτους και την καταστολή, με στόχο να θωρακίζεται η αντιλαϊκή πολιτική από τη δυσαρέσκεια και την αμφισβήτηση που μεγαλώνουν. Αυτό είναι το ...κράτος δικαίου που υπερασπίζεται η κυβέρνηση και θέλουν να «βελτιώσουν» όλα τα συστημικά κόμματα, καλώντας μάλιστα τον λαό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του σ' αυτό! Καμία εμπιστοσύνη και καμιά ανοχή στο κράτος της αστικής τάξης, που είναι από χέρι άδικο και αντιλαϊκό. Η οργάνωση και η σύγκρουση για την ανατροπή του είναι ο μόνος δρόμος για να απολαμβάνει ο λαός σύγχρονα δικαιώματα και ζωή στο ύψος των αναγκών.
Υποτίθεται ότι το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» προασπίζει τις ...«αξίες της Δύσης» από τους επίδοξους υπονομευτές τους. Γιατί λοιπόν τα κράτη - μέλη δεν υλοποιούν τις αποφάσεις του, να συλλάβουν τον χασάπη Νετανιάχου, ο οποίος ταξιδεύει ελεύθερα και υποδέχεται αρχηγούς κρατών χωρίς να ανοίξει ρουθούνι; Και πώς ανέχεται η ΕΕ να μην συλλαμβάνεται ο Νετανιάχου κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, που είναι χώρα - μέλος της; Ρητορικά ερωτήματα. Το Διεθνές Δικαστήριο είναι εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών και όργανό τους για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με κράτη, καθεστώτα και πολιτικούς που δεν ευθυγραμμίζονται με τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και σχέδια. Λειτουργεί δηλαδή «αλά καρτ» και είναι βέβαιο ότι η επικήρυξη Νετανιάχου δεν θα γινόταν ποτέ, αν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις δεν είχαν αναδείξει τα πρωτοφανή εγκλήματα στη Γάζα κι αν δεν υπήρχαν δυνάμεις μέσα κι έξω από το Ισραήλ που θα ήθελαν μια πιο «ραφιναρισμένη» γενοκτονία των Παλαιστινίων. Αλλωστε, οι ίδιες «δυτικές αξίες» είναι που αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δηλαδή στη σφαγή των Παλαιστινίων, όπως και την κατοχή του κράτους - δολοφόνου πάνω σε ξένα εδάφη.
1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.
1931 Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σε όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Αντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις βουλγαρικές αρχές, ο οποίος πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.
1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.
1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Λίγους μήνες αργότερα η Επιτροπή μετεξελίχθηκε στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.
1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις.
1945 Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
1948 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει Νόμο (αρ. 13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).
1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
1961 Ο αντισοβιετισμός και ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουστσόφ!
1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.
1986 Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Εκατοντάδες σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ πολλοί δεν προσέρχονται καν.