ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ
  • Νέες «αποκαλύψεις» της αντιπολίτευσης για τα «τάγματα θανάτου» του Λουκασένκο
  • Επαφές Λευκορωσίας - Μολδαβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προχώρησε στις 28/8 σε νέα απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Σε δήλωσή του σημείωσε ότι η απόκτηση της ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας από την ΕΣΣΔ το 1991 είχε γεμίσει «ελπίδες» τις ΗΠΑ, πως η Λευκορωσία θα βαδίσει στο δρόμο της «δημοκρατίας». Ομως, οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν το 1996 με την εκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας. Σύμφωνα με τον Πάουελ το «καθεστώς της Λευκορωσίας καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα...». Τέλος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να γίνουν «ελεύθερες» εκλογές κι απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λευκορωσία θα μετατραπεί «στο μοναδικό παρία στην Ευρώπη». Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης στο Μινσκ Α. Κόζακ σύγκρινε την κατάσταση στη Λευκορωσία με αυτήν στη Νικαράγουα την περίοδο της διακυβέρνησης των Σαντινίστας και σημείωσε πως στόχος των ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουν τις «ελεύθερες εκλογές», σαν αυτές δηλαδή στις οποίες έχασαν τότε οι Σαντινίστας.

Οι αρχές της Λευκορωσίας διώχνουν Αμερικανό «συνδικαλιστή»

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν την παραπέρα παραμονή στη χώρα του Αμερικανού συνδικαλιστή Ρόμπερτ Φίλντινγκ της «Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας», με το αιτιολογικό της «ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των αρχών, ο Φίλντινγκ σε σεμινάριο συνδικαλιστών της Λευκορωσίας στην πόλη Γκρόντνο κάλεσε στην ενίσχυση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Β. Γκοντσάρικ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι αποστολή του Φίλντινγκ ήταν να βοηθήσει στην «αντισυνταγματική απομάκρυνση» του Αλ. Λουκασένκο από την Προεδρία.

Νέες «αποκαλύψεις» της αντιπολίτευσης για τα «τάγματα θανάτου» του Λουκασένκο

Από το επιτελείο της «ενιαίας αντιπολίτευσης» δόθηκε στη δημοσιότητα μια βιντεοκασέτα, στην οποία πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας προβαίνει σε «αποκαλύψεις» για τον τρόπο της δολοφονίας δύο στελεχών της αντιπολίτευσης από τις αρχές της χώρας. Από τη μεριά τους οι αρχές ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι το συγκεκριμένο άτομο ποτέ δε δούλευε στις αρχές ασφαλείας της χώρας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο έκανε λόγο για «βρώμικη επίθεση» και «βρώμικες τεχνολογίες», που χρησιμοποιούνται εναντίον του από το επιτελείο της αντιπολίτευσης.

Επαφές Λευκορωσίας - Μολδαβίας

Τέλος, επίσκεψη στη Λευκορωσία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Βασίλε Τάρλεφ, που συναντήθηκε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Γιερμόσιν. Κατά τη διάρκεια των επαφών υπογράφτηκαν μια σειρά οικονομικές συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ σημειώθηκε η σύμπτωση απόψεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών για τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων.


Ελ. Βαγενάς

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τους έστειλαν το στρατό αντί για βοήθεια!

Το νορβηγικό πλοίο «Τάμπα», που μεταφέρει εδώ και μέρες δεκάδες λαθρομετανάστες, κατέλαβαν χτες ειδικές δυνάμεις του στρατού της Αυστραλίας... Η εφιαλτική περιπέτεια των 438 εξαθλιωμένων προσφύγων συνεχίζεται...

Δεν είναι σωστικό συνεργείο! Είναι ειδικές δυνάμεις του στρατού λίγο πριν καταλάβουν το πλοίο «Τάμπα»...

Associated Press

Δεν είναι σωστικό συνεργείο! Είναι ειδικές δυνάμεις του στρατού λίγο πριν καταλάβουν το πλοίο «Τάμπα»...
ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Αλγεινές αντιδράσεις προκαλεί η επίμονη άρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας να δώσει αίσιο τέλος στην οδυνηρή περιπέτεια δεκάδων μεταναστών από ασιατικές χώρες που επιβαίνουν εδώ και λίγες μέρες στο νορβηγικό πλοίο «Τάμπα».

Αντί του ασύλου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ διέταξε χτες πάνοπλες ειδικές μονάδες του στρατού να καταλάβουν -όπως και κατέλαβαν...- ανοιχτά των Νησιών των Χριστουγέννων, το νορβηγικό εμπορικό πλοίο προκειμένου να εμποδίσουν την προσάραξη του σκάφους.

Μεταξύ των περίπου 30 ανδρών -που σημειωτέον ανέβηκαν στο πλοίο φέροντας αυτόματα πυροβόλα και πιστόλια!- αναφέρθηκε πως ήταν στρατιωτικοί γιατροί οι οποίοι στάλθηκαν για να παρέχουν... πρώτες βοήθειες σε δεκάδες μετανάστες (μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά) που υποφέρουν από υποσιτισμό, αφυδάτωση, αλλά και σοβαρότερες ασθένειες.

Η απόβαση των Αυστραλών στρατιωτών σε νορβηγικό πλοίο έγινε υπό το πρόσχημα πως αυτό παραβίασε, παρά τις προειδοποιήσεις, τα εγχώρια ύδατα της χώρας. Προκάλεσε ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις της νορβηγικής κυβέρνησης, που έκανε λόγο για απίστευτη συμπεριφορά και παραβίαση κανονισμών του διεθνούς ναυτικού δικαίου!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Τόρμπεγερν Γιάγκλαντ, ανακοίνωσε πως ήδη κατήγγειλε την Αυστραλία σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό για την άρνησή της να επιτρέψει τον αγκυροβολισμό του πλοίου «Τάμπα». «Καταγγέλλουμε το γεγονός στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάγκλαντ μιλώντας σε νορβηγικό ραδιοσταθμό προσθέτοντας πως προτεραιότητα δεν είναι μόνον να χορηγηθούν στους μετανάστες ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και να δοθεί τέλος στην περιπέτειά τους με τη χορήγηση ασύλου.

Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης Χάουαρντ στο δράμα των δεκάδων μεταναστών προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις και εντός της Αυστραλίας, καθώς χτες στη Μελβούρνη δεκάδες άτομα διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Καμπέρα στην περιπέτεια των μεταναστών του πλοίου «Τάμπα». Την ίδια ώρα, ο Γκλεν Μπάρκλεϊ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο «Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας», προχωρούσε σε μια δήλωση που μάλλον καθρέφτιζε τη στάση μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης στην Αυστραλία.: «Πάμε» είπε « να γίνουμε ένα κράτος παρίας... Η θέση της Αυστραλίας για τους πρόσφυγες καταδικάζεται ήδη διεθνώς και αν αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους πάνω σ' αυτό το πλοίο να λιμοκτονούν μέχρις αυτοκτονίας, η φήμη μας θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη βλάβη»...

Η εδώ και χρόνια σκληρή μεταναστευτική πολιτική των ομοσπονδιακών αρχών της Αυστραλίας αντικατοπτρίζεται με τον πιο αλγεινό τρόπο στον απίστευτο εφιάλτη 438 εξαθλιωμένων μεταναστών που βρίσκονται εδώ και τέσσερις μέρες πάνω στο νορβηγικό εμπορικό πλοίο «Τάμπα» αναζητώντας -εις μάτην...- ένα ασφαλές καταφύγιο και μία ευκαιρία για μία καινούρια ζωή... Πολλές οργανώσεις, μεταξύ τους και επιτροπές και οργανώσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έχουν κατά καιρούς καταγγείλει τη στάση των αρχών της Αυστραλίας στο μεταναστευτικό ζήτημα, κάνοντας λόγο για συνθήκες ανέχειας και κρούσματα βίαιης συμπεριφοράς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών που καταφθάνουν κατά κύματα στη χώρα αναζητώντας μια νέα «Γη Επαγγελίας».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αεροπορικό δυστύχημα με 4 θύματα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τέσσερις νεκροί και 27 τραυματίες ήταν ως χτες το απόγευμα ο απολογισμός της πτώσης του δικινητήριου αεροσκάφους τύπου CN-235 σε δρόμο της Μάλαγας καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης, μετέδωσε το κρατικό ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Ο πιλότος του αεροσκάφους - ο οποίος είναι ένα από τα θύματα - ζήτησε αναγκαστική προσγείωση, προσεγγίζοντας το αεροδρόμιο Πάμπλο Ρουζ Πικάσο, χωρίς να διευκρινίσει το λόγο. Στη συνέχεια το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρίας «Μπίντερ» (θυγατρικής της «Ιμπέρια») προσγειώθηκε σε μια λωρίδα γης δίπλα σε αυτοκινητόδρομο και κόπηκε στα δύο καταλήγοντας σε αυτόν σε ώρα μεγάλης κίνησης. «Διάβαζα και μετά ακούστηκε ένα μεγάλο μπαμ - ακολούθησε χάος», είπε ένας διασωθείς επιβάτης στο CNN. Από τους 44 επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος, 17 βγήκαν σώοι και αβλαβείς από την πτώση. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να βγάλουν επιβάτες από τα συντρίμμια για τουλάχιστον μία ώρα. Οι επιβάτες είχαν πέσει ο ένας πάνω στον άλλο και οι γιατροί και οι νοσοκόμοι έστησαν επιτόπου ένα πρόχειρο νοσοκομείο για να περιθάλψουν τους τραυματίες. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν ξέσπασε φωτιά.

Αυτόπτες είπαν ότι είδαν έναν από τους κινητήρες να σταματά πριν το αεροσκάφος πέσει.

Το αεροσκάφος CN-235 κατασκευάζεται από την ισπανική «Construcciones Aeronauticas SA» (CASA) και φέτος δύο αεροσκάφη του ίδιου τύπου που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπεσαν, με 38 νεκρούς συνολικά. Ενα δυστύχημα με αεροσκάφος του ίδιου τύπου είχε συμβεί το 1998 στη Μελίγια.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Δικαστήριο απαγόρευσε την παράδοση βίντεο των διαδηλώσεων στις αρχές

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Σουηδικό δικαστήριο δικαίωσε χτες τηλεοπτικό σταθμό που αρνούνταν να παραδώσει στην αστυνομία τις κασέτες βίντεο που οι εικονολήπτες του είχαν τραβήξει στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ.

Το δικαστήριο του Γκέτεμποργκ αναφέρει στην απόφασή του: «Η κάλυψη από τα ΜΜΕ των κοινωνικών γεγονότων συνιστά ένα θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας... είναι σημαντικό να μπορούν οι πολίτες να έρχονται σε επαφή με τα ΜΜΕ και να λαμβάνουν τη διαβεβαίωση ότι η ανωνυμία τους θα προστατεύεται».

Ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού TV4 του Γκέτεμποργκ, Νιλς Χάνσον, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου μια «νίκη για τη δημοσιογραφία... μια αντίθετη απόφαση θα αποτελούσε καταστροφή και θα έβλαπτε σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού προς τα ΜΜΕ».

Ο εισαγγελέας Μπγερν Ερικσον ερευνά την καταγγελθείσα «αστυνομική βιαιότητα» και ζητούσε το βίντεο για να αντλήσει στοιχεία, ωστόσο η έρευνα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ διαφορετικό - με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον διαδηλωτών... Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας αστυνομικός δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για τα επεισόδια του Γκέτεμποργκ, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, πλήττοντας τρεις διαδηλωτές... Αντίθετα, τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 13 ξένοι, έχουν καταδικαστεί σε ποινές τουλάχιστον 5 μηνών κάθειρξης για επεισόδια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ