Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ
  • Νέες «αποκαλύψεις» της αντιπολίτευσης για τα «τάγματα θανάτου» του Λουκασένκο
  • Επαφές Λευκορωσίας - Μολδαβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προχώρησε στις 28/8 σε νέα απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Σε δήλωσή του σημείωσε ότι η απόκτηση της ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας από την ΕΣΣΔ το 1991 είχε γεμίσει «ελπίδες» τις ΗΠΑ, πως η Λευκορωσία θα βαδίσει στο δρόμο της «δημοκρατίας». Ομως, οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν το 1996 με την εκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας. Σύμφωνα με τον Πάουελ το «καθεστώς της Λευκορωσίας καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα...». Τέλος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να γίνουν «ελεύθερες» εκλογές κι απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λευκορωσία θα μετατραπεί «στο μοναδικό παρία στην Ευρώπη». Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης στο Μινσκ Α. Κόζακ σύγκρινε την κατάσταση στη Λευκορωσία με αυτήν στη Νικαράγουα την περίοδο της διακυβέρνησης των Σαντινίστας και σημείωσε πως στόχος των ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουν τις «ελεύθερες εκλογές», σαν αυτές δηλαδή στις οποίες έχασαν τότε οι Σαντινίστας.

Οι αρχές της Λευκορωσίας διώχνουν Αμερικανό «συνδικαλιστή»

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν την παραπέρα παραμονή στη χώρα του Αμερικανού συνδικαλιστή Ρόμπερτ Φίλντινγκ της «Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας», με το αιτιολογικό της «ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των αρχών, ο Φίλντινγκ σε σεμινάριο συνδικαλιστών της Λευκορωσίας στην πόλη Γκρόντνο κάλεσε στην ενίσχυση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Β. Γκοντσάρικ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι αποστολή του Φίλντινγκ ήταν να βοηθήσει στην «αντισυνταγματική απομάκρυνση» του Αλ. Λουκασένκο από την Προεδρία.

Νέες «αποκαλύψεις» της αντιπολίτευσης για τα «τάγματα θανάτου» του Λουκασένκο

Από το επιτελείο της «ενιαίας αντιπολίτευσης» δόθηκε στη δημοσιότητα μια βιντεοκασέτα, στην οποία πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας προβαίνει σε «αποκαλύψεις» για τον τρόπο της δολοφονίας δύο στελεχών της αντιπολίτευσης από τις αρχές της χώρας. Από τη μεριά τους οι αρχές ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι το συγκεκριμένο άτομο ποτέ δε δούλευε στις αρχές ασφαλείας της χώρας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο έκανε λόγο για «βρώμικη επίθεση» και «βρώμικες τεχνολογίες», που χρησιμοποιούνται εναντίον του από το επιτελείο της αντιπολίτευσης.

Επαφές Λευκορωσίας - Μολδαβίας

Τέλος, επίσκεψη στη Λευκορωσία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Βασίλε Τάρλεφ, που συναντήθηκε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Γιερμόσιν. Κατά τη διάρκεια των επαφών υπογράφτηκαν μια σειρά οικονομικές συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ σημειώθηκε η σύμπτωση απόψεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών για τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων.


Ελ. Βαγενάς

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγέλλει «δυναμική απάντηση» (2020-09-16 00:00:00.0)
Κατηγορίες κατά της ρωσικής ηγεσίας (2010-10-02 00:00:00.0)
Εκλογές «ράπισμα» σε ΗΠΑ - ΕΕ (2006-03-21 00:00:00.0)
Διπλή ψήφος (2004-10-17 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί και επεμβάσεις (2004-09-26 00:00:00.0)
Μη νόμιμος, για τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Λουκασένκο! (1999-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ