Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόπειρες αποκλιμάκωσης υπό τον ήχο των όπλων

Συνεχίζονταν οι μάχες στην Μπέιτ Τζάλα τη νύχτα

Associated Press

Συνεχίζονταν οι μάχες στην Μπέιτ Τζάλα τη νύχτα
ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ - ΓΚΙΛΟ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ.-

Ο ήχος από τα αυτόματα, τα τεθωρακισμένα και τους όλμους δεν έπαψε να αντηχεί στους έρημους δρόμους της Μπέιτ Τζάλα, αλλά και στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου Αϊντα, που περικυκλώθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα τα ξημερώματα. Η ένταση και οι αλλεπάλληλες μάχες τόσο στην Μπέιτ Τζάλα, όσο και στη Χεβρώνα και στη Ράφα καθιστούσε ασαφές το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία εκεχειρίας και αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την Μπέιτ Τζάλα που φέρεται να επιτεύχθηκε με την παρέμβαση Ευρωπαίων αξιωματούχων. Αλλωστε, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαφωνούσαν για το τι συμφωνήθηκε επιβεβαιώνοντας τις έντονες ανησυχίες όσων υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν, πλέον, περάσει σε νέα διάσταση περισσότερο βίαιη και ανεξέλεγκτη από ποτέ πριν.

Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 2 σοβαρότατα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης μάχης γύρω από το προσφυγικό στρατόπεδο Αϊντα, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο χώρο, τα ξημερώματα, και βρήκαν σθεναρή αντίσταση από ενόπλους εντός του καταυλισμού. Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο κατειλημμένο τμήμα της Μπέιτ Τζάλα, ενώ από νωρίς το απόγευμα επικρατούσε σχετική ηρεμία.

Πολλοί οι τραυματίες από τις πολύωρες μάχες στην Μπέιτ Τζάλα

Associated Press

Πολλοί οι τραυματίες από τις πολύωρες μάχες στην Μπέιτ Τζάλα
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες συνομίλησε τηλεφωνικώς αρκετές φορές με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να επιτευχθεί κάποια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να ακολουθήσει αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την παλαιστινιακή πόλη. Ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωνε ότι επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Μπέιτ Τζάλα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Δεν ήταν, όμως, σε θέση να διευκρινίσει το μέγεθος της ισραηλινής αποχώρησης. Πάντως, παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι ο Γιάσερ Αραφάτ έδωσε εντολή να τερματιστούν τα πυρά από την παλαιστινιακή πλευρά και άνδρες των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας έστηναν οδοφράγματα στην ελεύθερη πλευρά της Μπέιτ Τζάλα, για να απομακρύνουν τους ενόπλους συμπατριώτες τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Σιμόν Πέρες δήλωνε ότι ο ισραηλινός στρατός δε θα μείνει επ' αόριστον στην Μπέιτ Τζάλα, αλλά τόνιζε ότι για να γίνει αποχώρηση θα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία και να σταματήσουν τα πυρά και οι επιθέσεις στον γειτονικό εποικισμό Γκίλο. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του στρατιωτικού διοικητή των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή της Βηθλεέμ, Αμπού Μπέικερ Τχαμπέτ. Εντούτοις, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέντε όλμοι έπληξαν τον Γκίλο χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες. Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος έχει, επανειλημμένως, αποκαλέσει τον Γκίλο προάστιο της Ιερής Πόλης, τασσόταν υπέρ της εντατικοποίησης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Μπέιτ Τζάλα.

Στο μέσο των πυρών βρέθηκαν επί ώρες τα παιδιά του προσφυγικού καταυλισμού Αϊντα

Associated Press

Στο μέσο των πυρών βρέθηκαν επί ώρες τα παιδιά του προσφυγικού καταυλισμού Αϊντα
Στο κατειλημμένο τμήμα της παλαιστινιακής πόλης κατάφεραν να μεταβούν, χτες, ορισμένοι από τους 200 εθελοντές, μέλη ανθρωπιστικών και ειρηνιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίοι έχουν μεταβεί στα αυτόνομα εδάφη, όπου σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες και προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Συνοδευόμενοι και από αρκετούς από τους Ισραηλινούς φιλειρηνιστές, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προσέγγισαν το ορφανοτροφείο, που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός και τα σπίτια, μεταφέροντας τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δήλωναν, μάλιστα, αποφασισμένοι να παραμείνουν στην περιοχή, παρά την έντονη έκφραση δυσαρέσκειας της ισραηλινής ηγεσίας, επειδή «η παρουσία τους δυσχεραίνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Βία και νεκροί παντού

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες τα ξημερώματα, στην περίμετρο της πόλης Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στη συνοριακή γραμμή με την Αίγυπτο. Ισραηλινά τεθωρακισμένα ακροβολίστηκαν γύρω από την πόλη, αποπειράθηκαν να εισέλθουν και έβαλλαν εναντίον κτιρίων που θεωρούν ότι «χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον τους». Κατά τη διάρκεια της μάχης έχασαν τη ζωή τους 2 Παλαιστίνιοι ενώ αδιευκρίνιστος παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στην πόλη Χεβρώνα, ενώ ένας Παλαιστίνιος αυτοκινητιστής δολοφονήθηκε έξω από τον εποικισμό Μισχόρ Αντουμίν της Δυτικής Οχθης και άλλοι 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά εποίκων. Κοντά στη Ναμπλούς, ένας Ισραηλινός οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστων ενόπλων. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε αρκετά παλαιστινιακά αστυνομικά τμήματα στη Δυτική Οχθη, ενώ ενέτεινε τον κλοιό του αποκλεισμού.

Διπλωματικός πυρετός χωρίς αποτέλεσμα

Μακροσκελή συνάντηση είχαν, χτες, στην πόλη της Γάζα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο και μάλιστα φέρεται ότι η παρέμβαση του Ιταλού διπλωμάτη ήταν καθοριστική στην επίτευξη, έστω και λεκτική, της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Μπέιτ Τζάλα. Ο Ρενάτο Ρουτζιέρο, επρόκειτο να συναντηθεί, χτες το βράδυ, και με την ισραηλινή ηγεσία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Γιάσερ Αραφάτ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Ο Πάουελ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αραφάτ ότι η Ουάσιγκτον πιέζει όσο μπορεί για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ παράλληλα τον κάλεσε να προσπαθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο δήλωνε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρότεινε στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός στην Μπέιτ Τζάλα και στη Βηθλεέμ Ευρωπαίοι παρατηρητές, πρόταση που απορρίφθηκε από την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, επαναλάμβανε την έκκληση προς το Ισραήλ να αποχωρήσει από την Μπέιτ Τζάλα και τα υπόλοιπα εδάφη που κατέλαβε τις τελευταίες ώρες, τονίζοντας ότι «δε βοηθά διόλου στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης». Παράλληλα, όμως, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στους Παλαιστινίους ότι οφείλουν να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του Γκίλο και ισραηλινών στόχων γενικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα εκατέρωθεν στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση (2004-06-24 00:00:00.0)
Ισραηλινή εισβολή με άρματα μάχης στη Βηθλεέμ (2001-10-20 00:00:00.0)
Διπλωματική σκυτάλη στην ΕΕ για συνάντηση Αραφάτ - Πέρες (2001-09-01 00:00:00.0)
Η αποχώρηση από την Μπέιτ Τζάλα δεν αποκλιμάκωσε την ένταση (2001-08-31 00:00:00.0)
Στρατιωτική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα (2001-05-15 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις πριν τη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ