Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στρατιωτική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα

Ολονύκτια επιδρομή στη Γάζα, πέντε Παλαιστίνιοι εθνοφρουροί εκτελέστηκαν στη Δυτική Οχθη, διαρκείς συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες, ενόψει της επετείου της «Καταστροφής»

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΠΕΪΤΟΥΝΙΑ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.-

Καθαρά πολεμική είναι πλέον η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει πρωτοφανώς τις επιχειρήσεις τους, τα τελευταία 24ωρα, εναντίον των Παλαιστινίων. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θρήνος και ο πόνος κυριαρχούν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, που προετοιμάζονται, σήμερα, να τιμήσουν με διαδηλώσεις την 53η επέτειο της «Αλ Νάκμπα», (της Καταστροφής), της συμπλήρωσης, δηλαδή, 53 χρόνων από την επίσημη ίδρυση του ισραηλινού κράτους, στις 15 Μάη 1948. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προειδοποιεί το Ισραήλ ότι θα πληρώσει «για το βρώμικο πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αδιάκοπο είναι, τις δύο τελευταίες ημέρες, το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών στόχων, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα διήρκεσε η ισραηλινή επιδρομή, με ελικόπτερα και πολεμικά πλοία, εναντίον 10 διαφορετικών στόχων εντός της πόλης της Γάζας, πλήττοντας κτίρια των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, της Αστυνομίας, της επίλεκτης δύναμης προστασίας του Παλαιστίνιου ηγέτη, «Force 17», και της οργάνωσης «Φατάχ». Από τις πολύωρες επιδρομές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 15 Παλαιστίνιοι ενώ, όπως φαίνεται, κύριος στόχος ήταν τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η, μεγάλης εμβέλειας, όμως, αυτή επιχείρηση πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά την ανακάλυψη, χτες το πρωί, των πτωμάτων 5 Παλαιστινίων εθνοφρουρών γύρω από το φυλάκιό τους, στην περίμετρο της πόλης Μπεϊτούνια, κοντά στη Ραμάλα. Ενας έκτος εθνοφρουρός βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος. Ο υποδιοικητής της παλαιστινιακής εθνοφρουράς στη Ραμάλα, Αχμέντ Χανούν, δήλωνε ότι είναι έργο ελευθέρων σκοπευτών. Πλήθος Παλαιστινίων συνόδευσε τις σορούς των εθνοφρουρών (ηλικίας από 17 - 29) στο νοσοκομείο της Ραμάλα, από όπου θα μεταφέρονταν στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας «εκδίκηση».

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και με το φως της ημέρας. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 3 τραυματίστηκαν στην πόλη Κχαν Γιουνίς, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε τρία διαφορετικά σημεία, καταστρέφοντας καλλιεργημένες εκτάσεις. Ενταση επικράτησε και στη Δυτική Οχθη, όπου λίγο έξω από την Τουλκαρέμ, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα. Την ίδια στιγμή, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του εποικισμού Γκίλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες, μια Ισραηλινή και μια Παλαιστίνια, ενώ ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές τεθωρακισμένων εναντίον της παλαιστινιακής πόλης Μπέιτ Τζάλα, όπου καταστράφηκε ένα σπίτι. Τέλος, αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας πολιτών κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες το μεσημέρι, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε δύο αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον ισραηλινού φυλακίου, κοντά στην κατεχόμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, χωρίς θύματα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά εναντίον θέσεων της «Χεζμπολάχ». Τέλος, Ισραηλινοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος, που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική στάση λεωφορείου, στην πόλη Πέταχ Τίκβαχ, στο κεντρικό Ισραήλ.

Επίσης, ο τελικός απολογισμός από την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της Τζενίν στη Δυτική Οχθη, τα ξημερώματα της Κυριακής, είναι 2 νεκροί, ένας αστυνομικός και ένα μέλος της «Φατάχ». Τους 13 έφτασαν οι τραυματίες.

«Θα πληρώσει για τα εγκλήματα»

«Βρώμικη επίθεση» και «ανήθικη δολοφονία» χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον των εθνοφρουρών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, αναφερόμενος στην ολονύκτια επιδρομή εναντίον της Γάζας, εκτίμησε ότι αποτελεί ανεπιτυχή προσπάθεια να καμφθεί το ηθικό του παλαιστινιακού λαού, ενώ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει ακριβά για τα εγκλήματα αυτά». Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επίσημο αίτημά της, ζητά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Εκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απευθύνει και το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, στο μήνυμά του με αφορμή την 53η επέτειο της «Αλ Νάκμπα», της ημέρας ίδρυσης του ισραηλινού κράτους. Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «είναι εταίρος στην ισραηλινή επιθετικότητα κατά των Παλαιστινίων».

Την καταδίκη της ιορδανικής ηγεσίας για την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση εξέφρασε, με δηλώσεις του, χτες, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων και της χρήσης ακραίας βίας σε βάρος τους», ενώ, παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να αποσοβήσει ολόκληρη την περιοχή από μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ιορδανός βασιλιάς είχε καλέσει τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο.

Με αίτημα την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του παλαιστινιακού λαού, πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση, χτες, στη Δαμασκό έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες της Συρίας.

Στις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος εξέφρασε τη «λύπη του για το εκδικητικό ύφος των δηλώσεων του Γιάσερ Αραφάτ», διότι δε βοηθούν στην αποκλιμάκωση!

Στρατιωτικές επιχειρήσεις... με στόχο την «αποκλιμάκωση»

Με τη λακωνική φράση ότι πρόκειται «για αντίποινα απέναντι στη συνεχιζόμενη παλαιστινιακή τρομοκρατία και βία» σχολίασε ο ισραηλινός στρατός την ολονύκτια επιδρομή στην πόλη της Γάζας. Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ραανάν Γκισίν, αναφερόμενος στη δολοφονία των 5 Παλαιστινίων εθνοφρουρών, δήλωνε ότι «ο ισραηλινός στρατός δέχτηκε ορισμένα πυρά και ανταπέδωσε, μπορεί να μην ήταν αυτοί οι ένοχοι, πάντως κρίθηκαν ύποπτοι γιατί δεν έπρεπε να είναι στο σημείο εκείνο»!

Μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο Αριέλ Σαρόν, χτες, υπογράμμισε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί την κλιμάκωση, δεν έχει συμφέρον από μία γενικευμένη σύρραξη, που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να συμβεί διότι δε συμφέρει ούτε τις γείτονες αραβικές χώρες». Ο Σαρόν απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για τις συγκεκριμένες εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ