Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Βίαιες και αμφίβολες εκλογές

ΜΑΝΙΛΑ.-

Η βία, οι κατηγορίες νοθείας και η αβεβαιότητα χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία χτες στις Φιλιππίνες. Το τι θα «βγάλει» η κάλπη, γράφει ο Πολ Αλεξάντερ του «Ασοσιέιτεντ Πρες», δε θα γίνει γνωστό για ημέρες.

Οι δύο μορφές που έχουν να χάσουν ή να κερδίσουν τα περισσότερα, δε βρίσκονταν καν στα ψηφοδέλτια: ο πρώην Πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα ψήφισε από νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται υπό αστυνομική επιτήρηση. Βέβαιη για τη «νίκη» των δυνάμεών της εμφανίστηκε η νυν Πρόεδρος, Γκλόρια Αρόγιο. Η μάχη των δύο είχε απήχηση, όπως απέδειξε η μεγάλη - 85% - συμμετοχή.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Γερουσία, όπου κρίνονται 13 (από τις συνολικά 24) έδρες. Οι εκλογικές επιτροπές θα συλλέξουν αποτελέσματα από συνολικά 234.259 τμήματα σε πάνω από 7.000 νησιά - φυσικά θα περάσουν πολλές μέρες πριν τα ονόματα των νέων γερουσιαστών γίνουν γνωστά. Με καταμετρημένο το 10% των ψήφων, φέρονταν να προηγούνται υποψήφιοι της κυβερνώσας παράταξης. Φυσικά αυτό δεν προεξοφλεί τίποτε.

Οι φωνές που καλούν για «προσπάθεια συμφιλίωσης» δεν εισακούονται. Η Αρόγιο συνεχίζει να διώκει υποψήφιους γερουσιαστές προσκείμενους στον Εστράντα, επειδή «συνωμότησαν για να την ανατρέψουν», ενώ από την πλευρά του ο υπόδικος για «λεηλασία δημοσίου χρήματος» Εστράντα, αν κερδίσουν οι δικοί του, θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία.

36,1 εκατ. Φιλιππινέζων θα αναδείξουν επίσης δημάρχους, νομάρχες και τα μέλη του Οίκου των Αντιπροσώπων (η Βουλή, με μικρότερη ισχύ από τη Γερουσία).

Η βία κόστισε 67 ζωές μέχρι στιγμής. Οι εκλογές αναβλήθηκαν στο Ματανόγκ της επαρχίας Μαγκουϊντανάο (νότος), λόγω επίθεσης με όλμους, ενώ στο Πανγκουταράν βρέθηκαν τρεις νεκροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ