Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Απόλυτη πλειοψηφία στον κεντροδεξιό συνασπισμό

ΡΩΜΗ.-

Τις πρώτες πρωινές ώρες, με την έκδοση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, ήταν ένας «θρίαμβος για τον ηγέτη» του Κεντροδεξιού Συνασπισμού «Οίκο των Ελευθεριών», Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γύρω στο ξημέρωμα η κατάσταση ανατράπηκε και εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ, αφού ο κεντροαριστερός συνασπισμός της «Ελιάς», όχι μόνο ανένηψε αλλά έδειχνε να παίρνει κεφάλι. Τελικά μόνο χτες, ολοκληρώθηκε η εικόνα που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στον Κεντροδεξιό Συνασπισμό.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα: Στη Γερουσία έχουν κριθεί 305 από τις 315 έδρες, όπου ο «Οίκος των Ελευθεριών» καταλαμβάνει τις 174 και η «Ελιά» 120. Τις υπόλοιπες 11 καταλαμβάνουν τα ανεξάρτητα κόμματα και κυρίως η «Κομμουνιστική Επανίδρυση» που συγκεντρώνει πανιταλικά ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, «Ιταλία των Αξιών» το κόμμα του Ντι Πιέτρο 3,4% η «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» 3,2%, η «Λίστα Μπονίνο» 2% κ.ά.

Ανάλογο και το σκηνικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κρίνονται 630 έδρες, όπου ήδη έχουν κριθεί οι 457 εκ των οποίων οι 273 στον «Οίκο των Ελευθεριών», οι 175 στην «Ελιά» και 9 τα ανεξάρτητα κόμματα. Στη Βουλή δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις για τα μικρά κόμματα που πρέπει με την απλή αναλογική και το 25% των ψήφων να συμπληρώσουν το όριο των 4%. Τα αποτελέσματα είναι κεντροδεξιά 45%, κεντροαριστερά 39% και «Κομμουνιστική Επανίδρυση» 5%.

Επιπλέον, σε πάρα πολλές περιοχές διεξάγονταν ταυτόχρονα διοικητικές και δημοτικές εκλογές που αύξησαν τα ψηφοδέλτια και φυσικά το χρόνο επιλογής για τους ψηφοφόρους. Σε αυτή την περίπτωση οι Ιταλοί προτίμησαν την κεντροαριστερά, αφού προηγείται στη Ρώμη και στη Νάπολη, ενώ η Κεντροδεξιά διατηρεί τον έλεγχο του Μιλάνου και προηγείται στο Τορίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες σε 1.300 πόλεις της Ιταλίας ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ