Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές συγκρούσεις πριν τη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ

Σύμβολο αντίστασης το παιδί με τη σφεντόνα

Associated Press

Σύμβολο αντίστασης το παιδί με τη σφεντόνα
Υπό τον ήχο των εντεινόμενων συγκρούσεων και το θρήνο για τους νέους νεκρούς της Ιντιφάντα, συναντιούνται, σήμερα, στην Ουάσιγκτον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Η χτεσινή, επίμονα χαρακτηριζόμενη από τα διεθνή ΜΜΕ, «σχετικά ήρεμη» ημέρα κατέγραψε άλλους 5 νεκρούς Παλαιστινίους εφήβους, άλλους δύο Παλαιστινίους τραυματίες που έχασαν τη μάχη με το θάνατο, μία Ισραηλινή τελωνειακό νεκρή και έναν Ισραηλινό τραυματία και 18 Παλαιστινίους τραυματίες. Σε αυτό το αιματηρό πλαίσιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φρόντισε να ενημερώσει, μέσω επιστολής, πολλούς ηγέτες ότι «είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που θα προκύψει από διάλογο», τονίζοντας, φυσικά, ότι ο διάλογος θα εμπεριέχει τους όρους του Ισραήλ.

Την παλαιστινιακή αγανάκτηση ενέτεινε και η άφιξη της επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Μέρι Ρόμπινσον, αγνοώντας την απόφαση της Επιτροπής που καταγγέλλει το Ισραήλ για «ακραία, συστηματική χρήση βίας και για μεθοδική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επέλεξε να αρχίσει την περιοδεία της με συναντήσεις με την ισραηλινή ακροδεξιά. Η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη με αυτήν τη νοοτροπία στα αυτόνομα εδάφη, ενώ ο Κόφι Ανάν έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι η επικεφαλής της επιτροπής «δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί».

«Ηρεμη ημέρα» πολύνεκρων συγκρούσεων

Με τανκς, οπλοπολυβόλα και διαρκείς ενισχύσεις αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστινίους, που, χτες, για πολλοστή ημέρα, διαμαρτύρονταν στο μεθοριακό εμπορικό φυλάκιο Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας, για τον παρατεταμένο οικονομικό στραγγαλισμό των Αυτονόμων. Ο απολογισμός, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν βαρύτατος. Τρεις Παλαιστίνιοι, 16, 19 και 18 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Κχαν Γιουνίς της Γάζας, άλλος ένας 14χρονος Παλαιστίνιος έχανε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά, όπως επίσης και ένας συνομήλικός του, στο χωριό Χάρες της Δυτικής Οχθης.

Στον τραγικό κατάλογο προστέθηκαν άλλοι 2 έφηβοι Παλαιστίνιοι, που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, σε νοσοκομείο της Γάζας. Πυκνή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, εκτός από το φυλάκιο Κάρνι, και έξω από τη Βηθλεέμ, ανάμεσα στον εβραϊκό εποικισμό Ιλο και στην αραβική συνοικία Μπέιτ Τζάλα, ενώ από το σύνολο των χτεσινών συγκρούσεων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 18 Παλαιστίνιοι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου Ισραηλινής τελωνειακού που κατευθυνόταν προς το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα. Από την επίθεση έχασε τη ζωή της η Ισραηλινή υπάλληλος και τραυματίστηκε σοβαρά ο συνεπιβάτης της. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ισλαμικές Δυνάμεις του Μάρτυρα Ομάρ αλ Μουκχτάρ», που θεωρείται παρακλάδι της «Τζιχάντ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σοβαρότατο το γεγονός», το οποίο εκτίμησε ως ενδεικτικό της απροθυμίας του Παλαιστινίου ηγέτη να ελέγξει πραγματικά τη δράση των ενόπλων. Ως αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε νέο αποκλεισμό στο αεροδρόμιο της Γάζας, από όπου προήλθαν οι πυροβολισμοί, διακόπτοντας την αερογέφυρα ζωής που είχε στηθεί, το τελευταίο 24ωρο, καθώς ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη παραλαμβάνουν σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστινίους για νοσηλεία στο εξωτερικό.

«Παλαιστινιακή ανεξαρτησία με ισραηλινούς όρους»

Παρά το αιματηρό σκηνικό, και της χτεσινής ημέρας, ο Εχούντ Μπάρακ, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, διαβεβαιώνει τους ξένους ηγέτες, γραπτώς, ότι «προτίθεται να αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στη βάση όσων συζητήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ», όπου είναι, πλέον, γνωστό ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης πιέστηκε να αποδεχτεί ένα κράτος υπό μορφή καντονίων, πλήρως εξαρτώμενο από το Ισραήλ.

Η επιστολή Μπάρακ δε σχολιάστηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Χόσνι Μουμπάρακ, και επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Τόνι Μπλερ, αναμενόταν στην Ουάσιγκτον, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, επισήμως, τη σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης των, εν εξελίξει, βιαιοτήτων, με επικεφαλής τον πρώην Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Αραφάτ - Κλίντον θα είναι η σύνθεση αυτής της επιτροπής, αλλά και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα πιέσει για ανάληψη ενεργότερου διαμεσολαβητικού ρόλου και από άλλες δυνάμεις, εκτός των ΗΠΑ. Την πρόταση φαίνεται να είναι «πρόθυμοι» να υλοποιήσουν, τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, Ρόμπιν Κουκ και Υμπέρ Βεντρίν, αντίστοιχα, που συναντήθηκαν, χτες, στο Λονδίνο. Οπως έγινε γνωστό, ο Γιάσερ Αραφάτ, την Παρασκευή, θα εκφωνήσει ομιλία και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναπτύσσοντας τους λόγους που κάνουν αναγκαία την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης.

Ερευνα για τις δολοφονίες Ισραηλινών Αράβων

Εκτός, όμως, από την ενημέρωση των ηγετών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχώρησε, χτες, σε άλλη μία ενέργεια, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο Εχούντ Μπάρακ έδωσε εντολή διενέργειας ειδικής έρευνας για τις δολοφονίες 13 Ισραηλινών Αράβων, τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, που πραγματοποιήθηκαν σε ισραηλινές πόλεις όπως η Ναζαρέτ, το Σαχνίν και η Χάιφα.

Ηταν η πρώτη φορά, που οι Ισραηλινοί Αραβες, οι οποίοι αποτελούν το 1/6 του συνολικού πληθυσμού, εξέφρασαν τόσο δυναμικά την αντίθεσή τους με την ισραηλινή κυβέρνηση και, όπως καταγγέλλουν το ΚΚ Ισραήλ, το «Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα» - HADASH, και πολλές ειρηνιστικές οργανώσεις, η ισραηλινή αστυνομία προχώρησε σε εκτελέσεις εν ψυχρώ. Η απόφαση Μπάρακ σχολιάστηκε θετικά από τον επικεφαλής του HADASH, μέλος του ΚΚ Ισραήλ, Μοχάμαντ Μπαρακάχ, τον Αραβα βουλευτή της Κνεσσέτ, Αχμέντ Τίμπι και από τον ηγέτη του «Μέρετζ», Γιόσι Σαρίντ. Από την άλλη, ο επικεφαλής του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, Σαούλ Γιαχαλόμ, μίλησε για «ντροπή, αφού δίνονται δικαιώματα σε τρομοκράτες σε βάρος Ισραηλινών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ