Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητική εισήγηση απαγόρευσης ακροδεξιού κόμματος

ΒΟΝΝΗ.-

Παρά τις αντιθετικές εκτιμήσεις και το αμφίρροπο κλίμα, το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, χτες, ομοφώνως να θέσει προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τελική έγκριση την προώθηση της απαγόρευσης του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Το μικρό, από άποψη πολιτικής παρουσίας, κόμμα και τα μέλη του θεωρούνται, μετά από εκτεταμένες ανακρίσεις και έρευνες, ότι βρίσκονται, είτε στο επίπεδο της ηθικής είτε στο επίπεδο της φυσικής, αυτουργίας, πίσω από τον αυξημένο αριθμό επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών και εναντίον εβραϊκών συναγωγών.

«Είναι αδύνατο να υπάρξει η οποιαδήποτε ανοχή σε αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες σε μια χώρα που έχει στιγματιστεί από τη λειτουργία των θαλάμων αερίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης», δήλωνε κατηγορηματικά, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι. Ο Γερμανός αξιωματούχος εκτιμά ότι έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδείξει, εάν χρειαστεί, και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ότι η απαγόρευση του συγκεκριμένου κόμματος είναι απαραίτητη «επειδή στοιχειοθετεί απειλή για τη δημοκρατία στη Γερμανία». «Το πρόγραμμα, η δράση, οι απόψεις αλλά ακόμα και τα σύμβολα που έχει επιλέξει είναι όμοια με των ναζί» υπογράμμιζε ο Σίλι, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος θα είχε προβεί σε ανάλογες ενέργειες αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση και το 1933.

Το θέμα θα συζητηθεί από την Ανω Βουλή, Μπούντεστρατ, την Παρασκευή και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφραζε, χτες, σε όλους τους δυνατούς τόνους την αναγκαιότητα στήριξης της πρότασης απαγόρευσης. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αυτή της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ως πρώτο αρνητικό ενδεχόμενο προβάλλεται η πιθανότητα να μην υιοθετηθεί, τελικά, από το Κοινοβούλιο η πρόταση, γεγονός που θα δώσει «ελεύθερο έδαφος» δράσης σε κάθε είδους ρατσιστικής ομάδας ή παράταξης. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ο κίνδυνος, ακόμη και αν εγκριθεί η απαγόρευση, η όλη διαδικασία να λειτουργήσει περισσότερο ως διαφήμιση για το ακροδεξιό κόμμα, που θα βοηθήσει και στη συσπείρωση των μελών του, παρά ως αποτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ