Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απέτυχε η έφεση Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.- Οριστικοποιήθηκε η ποινή κάθειρξης ενός έτους που είχε επιβληθεί στον πρώην πρωθυπουργό και πάλαι ποτέ «ισχυρό άνδρα» του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, Νετσμετίν Ερμπακάν, αφού το ακυρωτικό δικαστήριο της Αγκυρας απέρριψε και την τελευταία έφεσή του, μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατόλια».

Η καταδίκη του Ερμπακάν αφορά ένα λόγο που είχε εκφωνήσει το 1994, στον οποίο είχε ασκήσει κριτική στο γεγονός πως στα πανεπιστήμια της χώρας οι φοιτητές αρχίζουν την ημέρα τους με εθνικιστικά συνθήματα, αντί για προσευχές από το Κοράνι. Το γεγονός της απόρριψης της έφεσής του οδηγεί πιθανότατα στην αναπόδραστη έκτιση της ποινής του 74χρονου πολιτικού.

Κατά τα λοιπά το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας απασχολεί η «μάχη» του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης να «πάρει το μεσαίο χώρο» από το παραδοσιακό δεξιό Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, με τους ηγέτες των δύο κομμάτων (και συμμάχους στην κυβέρνηση) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και Μεσούτ Γιλμάζ, να ανταλλάσσουν φραστικά πυρά. Στον «αφρό» επίσης είναι η σκανδαλολογία περί τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι τράπεζες δόθηκαν στους ίδιους επιχειρηματίες που τις είχαν καταχρεώσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ