Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κακοποίηση λαθρομεταναστών στον αστερισμό του Απαρτχάιντ...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Μνήμες του μισητού παρελθόντος Απαρτχάιντ ξύπνησε χτες στην κοινή γνώμη της Νότιας Αφρικής η μετάδοση μαγνητοταινίας της άγριας ρατσιστικής κακοποίησης που υπέστησαν πριν δύο χρόνια λαθρομετανάστες από έξι λευκούς Νοτιοαφρικανούς αστυνομικούς.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι, έδειχνε τους αστυνομικούς να εξαπολύουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κατά των λαθρομεταναστών, τους οποίους στη συνέχεια ξυλοκόπησαν ενώ έφεραν ήδη πολλαπλά τραύματα και σημάδια κακουχίας. Η μετάδοση αυτής της ταινίας προκάλεσε άμεσα τη σύλληψη των έξι αστυνομικών και τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Πενουέλ Μαντούνα, πως οι πέντε κατηγορούμενοι δεν πρόκειται να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι καταβάλλοντας οποιαδήποτε υψηλή χρηματική εγγύηση.

Εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα κόμματα της χώρας έσπευσαν να καταδικάσουν το κρούσμα αστυνομικής βίας με βδελυγμία. Ο Σμουτς Νγκουνγιάμα, εκπρόσωπος του «Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου», δήλωσε πως το μόνον που αξίζει στους έξι αστυνομικούς είναι «να σαπίσουν στη φυλακή, καθώς δεν τους πρέπει να ζήσουν με τους άλλους πολίτες αυτής της χώρας». Ο Τόνι Λεόν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία», δήλωσε πως οι σκηνές άγριας βίας που καταγράφηκαν στο βίντεο ανήκουν στο «παρελθόν του Απαρτχάιντ και δεν έχουν καμία θέση στη σημερινή Νότια Αφρική». Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η βιντεοσκόπηση της επίθεσης αναδεικνύει πως στις αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιβιώνουν «βίαιοι ψυχωτικοί αστυνομικοί που κάποτε χαρακτήριζαν την παλιά αστυνομική δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ