Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η αποχώρηση από την Μπέιτ Τζάλα δεν αποκλιμάκωσε την ένταση

ΗΠΑ - ΕΕ ανταλλάσσουν διπλωματικές «βολές» και κατηγορίες

Ισραηλινά τανκς σταθμευμένα στην είσοδο της Μπέιτ Τζάλα

Associated Press

Ισραηλινά τανκς σταθμευμένα στην είσοδο της Μπέιτ Τζάλα
ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΡΑΦΑ.-

Αποχώρησαν, τα ξημερώματα χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα από την πόλη Μπέιτ Τζάλα, για να εγκατασταθούν λίγα μέτρα από τις εισόδους της. Η αποχώρηση ήταν το αποτέλεσμα μιας «συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», για το περιεχόμενο της οποίας διαφωνούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Οσο για την επίτευξή της ερίζουν ΕΕ και ΗΠΑ. Πάντως, το ουσιαστικό ζήτημα της εφαρμογής της και, σε δεύτερο επίπεδο, μιας γενικότερης αποκλιμάκωσης δε μοιάζει να διαγράφεται στο άμεσο μέλλον, καθώς σε άλλα σημεία των αυτόνομων εδαφών οι συγκρούσεις μαίνονταν με αμείωτη ένταση.

Πριν χαράξει, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα άρχισαν να μετακινούνται προς τις εισόδους της Μπέιτ Τζάλα, αφού είχαν, ήδη, κυλήσει πέντε ώρες ηρεμίας, ένα «ικανό χρονικό διάστημα που απέδειξε ότι εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός» όπως ανακοίνωνε ο ισραηλινός στρατός. Τα τεθωρακισμένα δεν απομακρύνθηκαν παρά μερικά μέτρα, αφού στάθμευσαν στο δρόμο που συνδέει την Μπέιτ Τζάλα με την Ιερουσαλήμ, αποκλείοντάς τον, με τις κάννες στραμμένες πάντα προς την παλαιστινιακή πόλη.

«Δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει σχέδιο ανακατάληψης της Μπέιτ Τζάλα» δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ. Συμπλήρωσε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, για την εφαρμογή της οποίας δεσμεύτηκε ο Γιάσερ Αραφάτ και φαίνεται ότι αποδίδει. «Τα ισραηλινά στρατεύματα, πάντως, θα μείνουν σε επιφυλακή για την περίπτωση που πυρά πλήξουν και πάλι τον Γκίλο», κατέστησε σαφές.

Από την άλλη πλευρά, ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, μιλούσε για «αποχώρηση ταπείνωσης του ισραηλινού στρατού» και διευκρίνιζε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία όσο υφίσταται κατοχή, όσο ο ισραηλινός στρατός πυροβολεί και σκοτώνει». Κλίμα ευφορίας, πάντως, επικρατούσε, χτες το πρωί, στους δρόμους τόσο της Μπέιτ Τζάλα όσο και της Βηθλεέμ, όπου πολίτες και μασκοφόροι ένοπλοι πανηγύριζαν την ισραηλινή αποχώρηση.

Ερίζουν και «ανταλλάσσουν» ευθύνες

Κλειστός ο δρόμος για τη Ράφα και για την αποστολή του Ταμείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Associated Press

Κλειστός ο δρόμος για τη Ράφα και για την αποστολή του Ταμείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, δήλωνε ότι η επίτευξή της κατέστη δυνατή με την παρέμβαση Ευρωπαίων διπλωματών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Εντούτοις, δυναμική ήταν η ανταπάντηση των ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί διπλωμάτες έσπευδαν να «πάρουν την μπουκιά από το στόμα της ΕΕ», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η κατάπαυση του πυρός βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ και τη μακρόχρονη σχέση των δύο ανδρών».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, αναφερόμενος στην κατάληψη της Μπέιτ Τζάλα και ασκώντας πίεση στο Ισραήλ για τον άμεσο τερματισμό της, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, ανάμεσα στα άλλα είχε τονίσει ότι «παρόμοιες κινήσεις θέτουν θεμελιώδη ζητήματα ανατροπής των συμφωνιών που υπάρχουν μέχρι σήμερα». Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας επέμενε, και αυτή τη φορά, ότι η αποχώρηση δεν έγινε υπό αμερικανική πίεση.

Την ίδια ώρα, βολές κατά των ΗΠΑ και της τακτικής που ακολουθούν απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξαπέλυε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Παρομοιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μπους με την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, ο Βεντρίν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «διστάζει να παρέμβει και να ασκήσει τη μεγάλη επιρροή που έχει στα δύο εμπλεκόμενα μέρη». Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε ότι οι παλαιστινιακές βομβιστικές επιθέσεις προκαλούν το Ισραήλ, το οποίο, όμως, «έχει μεταβάλει σε όμηρο έναν ολόκληρο λαό». Τις δηλώσεις αυτές, ο Βεντρίν επανέλαβε, σε χαμηλότερους τόνους, από κοινού με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, μετά από συνάντηση, διαπιστώνοντας ότι «όλοι περίμεναν και περιμένουν μια σοβαρότερη και ενεργότερη στάση από τις ΗΠΑ».

Ενταση στα υπόλοιπα «μέτωπα»

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν όλη την ημέρα στη Χεβρώνα

Associated Press

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν όλη την ημέρα στη Χεβρώνα
Την ίδια στιγμή, όμως, σκληρή μάχη ξεσπούσε στην πόλη της Χεβρώνα, μετά την ολοκλήρωση της κηδείας του Αμπούντ Νταμπάσι, Παλαιστινίου αξιωματούχου, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά το προηγούμενο 24ωρο. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλλαν εναντίον της πόλης και προχώρησαν σε εισβολή στη συνοικία Αμπού Σνέιχ, πληροφορία που διέψευδε, μέχρι το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός. Κατά τη διάρκεια της μάχης, τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, ενώ ένας Παλαιστίνιος γιατρός έπεσε νεκρός καθώς προσπαθούσε να προσεγγίσει το ιατρείο του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν μέχρι το βράδυ.

Συγκρούσεις, μικρότερης εμβέλειας σημειώθηκαν και στην Τουλκαρέμ, όπου ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και άλλοι 2 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στη συνοριακή γραμμή με την Αίγυπτο, ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν και νέες κατοικίες, ενώ ενέτειναν τον ασφυκτικό αποκλεισμό της πόλης. Μάλιστα, επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε μέλη του Ταμείου για την Ανακούφιση και Αποκατάσταση των Προσφύγων, του ΟΗΕ, στα οποία, παρόντος του επικεφαλής του προγράμματος για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες Πίτερ Χάνσεν, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ράφα.

Τέλος, ένας Ισραηλινός πολίτης έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστου ενόπλου, σε εστιατόριο της πόλης Ναχαλίν, κοντά στη Ραμάλα. Ο 60χρονος Αμος Ταζούρι επισκεπτόταν καθημερινά το εστιατόριο που ανήκε σε Παλαιστινίους φίλους του, στους οποίους, μάλιστα, είχε δανείσει λεφτά για την απόκτησή του. Η είδηση της δολοφονίας του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων κατοίκων της Ναχαλίν, που άφησαν να εννοηθεί ότι ο δράστης μπορεί και να μην είναι Παλαιστίνιος.

Συναγερμός στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα

Στο νότιο Λίβανο, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση «Χεζμπολλάχ» ανακοίνωνε, χτες, ότι έβαλλε κατά ισραηλινών μαχητικών που παραβίασαν το λιβανικό εναέριο χώρο. Η κλιμάκωση της βίας στα αυτόνομα εδάφη έχει προκαλέσει ανησυχίες και στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση «υψίστης ετοιμότητας». Στην περιοχή περιόδευσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγό Σαούλ Μοφάζ, και τον διοικητή των ισραηλινών στρατευμάτων του βόρειου τομέα, στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ