Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προβλήματα εκατέρωθεν στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση

Τα χημικά που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός ενάντια στους διαδηλωτές την βρήκαν μέσα στο σπίτι της...

Associated Press

Τα χημικά που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός ενάντια στους διαδηλωτές την βρήκαν μέσα στο σπίτι της...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μετ' εμποδίων εξελίσσεται η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση στο σχέδιο «απεγκλωβισμού» του Αριέλ Σαρόν από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τόσο η παλαιστινιακή, όσο και η ισραηλινή πλευρά προβάλλουν σειρά αντιρρήσεων. Την υποστήριξή της, πάντως, στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία εξέφρασε η Ουάσιγκτον.

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον ειδικό σύμβουλό του επί θεμάτων ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, είχε, χτες, στη Ραμάλα, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεων αναδιαμόρφωσης των σωμάτων ασφαλείας της, πάνω στο οποίο θα εργαστούν οι περίπου 200 Αιγύπτιοι αξιωματικοί που θα μεταβούν στη Γάζα για να «βοηθήσουν» μετά την ισραηλινή αποχώρηση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, 10 παλαιστινιακές οργανώσεις, με κοινή ανακοίνωση, κατήγγειλαν την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται «δείχνει σαν να είναι ο παλαιστινιακός λαός το πρόβλημα και όχι η ισραηλινή κατοχή». Η παλαιστινιακή ηγεσία επισήμως έχει καλωσορίσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, χωρίς, όμως, να είναι κρυφό ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν επιθυμεί να χάσει τον πλήρη έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, που σήμερα διαθέτει. Ο διορισμός, χτες, του στενού του συνεργάτη, Αμπντάλ Ραζάκ Ματζαϊντί, στη θέση του γενικού υπεύθυνου Ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας εκτιμάται ότι είναι μια κίνηση στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων που ετοιμάζονται.

«Σημαντικό» χαρακτήρισε το ρόλο της Αιγύπτου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αν η αιγυπτιακή διπλωματία προσπαθήσει να αναθερμάνει τον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο θα προκαλέσει προβλήματα στο σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από συμβούλιο που είχε ο Αριέλ Σαρόν με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Σουλεϊμάν.

Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στην περιοχή, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για την επικείμενη σύνοδο του Κουαρτέτου, εξέφρασε την ικανοποίηση του Λευκού Οίκου για τις αιγυπτιακές πρωτοβουλίες. Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Αίμα και πάλι

Δύο Παλαιστινίους ενόπλους ισχυρίζεται ότι σκότωσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια εισβολής του στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η επιχείρηση είχε ως στόχο τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών σε εβραϊκούς εποικισμούς. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν έναν νεκρό Παλαιστίνιο αγρότη από πυρά των ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Λίγο αργότερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης υπόπτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ