Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Τακτικοί» αποκεφαλισμοί

Και νέες αποκαλύψεις για βασανιστήρια στις αμερικανικές φυλακές του Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι άνδρες του Νέου Εθνικού Στρατού «αποκεφάλισαν τέσσερις Ταλιμπάν», αναγκάστηκε όμως στη συνέχεια να διαψεύσει τη δήλωσή του, μετά από την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Καρζάι στην Καμπούλ που θέλησε να αποφύγει το διεθνές σκάνδαλο: Ηδη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο περί «εγκλήματος πολέμου». Την ίδια ώρα, βρετανική εφημερίδα αποκάλυπτε στοιχεία για «συστηματικούς και κατά συρροή βασανισμούς» των κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν.

Ο Ναϊματουλάχ Χαν, διοικητής των δυνάμεων του αφγανικού στρατού στη νοτιοανατολική επαρχία Ζαμπούλ, δήλωσε αρχικά ότι οι άνδρες του προέβησαν στους αποκεφαλισμούς τη Δευτέρα στην περιοχή Αργκαντάμπ της Ζαμπούλ. Σύμφωνα με όσα είπε, οι άνδρες του αφγανικού στρατού (ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, Γάλλους και ΝΑΤΟικούς) στάλθηκαν να αναζητήσουν έναν μεταφραστή κι έναν στρατιώτη που αγνοούνταν. Τους βρήκαν αποκεφαλισμένους, και στη συνέχεια, σε επιχείρηση έρευνας, συνέλαβαν τέσσερις «υπόπτους ως Ταλιμπάν». Και συμπλήρωσε, μιλώντας τηλεφωνικά στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Οι στρατιώτες τούς έκαναν το ίδιο. Τους έκοψαν τα κεφάλια». Συμπλήρωσε ότι άφησαν τις σορούς εκεί που τους εκτέλεσαν.

Αν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με την «Χιούμαν Ράιτς Ουότς», θα συνιστά εξόφθαλμο έγκλημα πολέμου.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί -που συνήθως συνοδεύουν τους άνδρες του Νέου Εθνικού Στρατού - δεν ήταν παρόντες στη διάρκεια των αποκεφαλισμών. Από την πλευρά του, ο αντισυνταγματάρχης Τάκερ Μανσάτζερ, εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση» για τους αποκεφαλισμούς και απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας υπό τον Μοχάμαντ Φαχίμ δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί αποκεφαλισμών είναι «εσφαλμένες». Ο Εθνικός Στρατός, είπε ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Ζαχίρ Αζίμι, «συμπεριφέρεται σωστά στους αιχμαλώτους».

Ο ίδιος ο Χαν κάλεσε τηλεφωνικά αργότερα το «Ασοσιέιτεντ Πρες» για να διαψεύσει τις δηλώσεις του.

Επίσης χτες, πέντε Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν το όχημα που τους μετέφερε έπεσε σε νάρκη κοντά στο Σπιν Μπολντάκ. Αμερικανικές πηγές έλεγαν ότι υπήρξε την Τρίτη επίθεση σε αμερικανική βάση κοντά στη Χοστ με επτά ρουκέτες, με δύο τραυματίες από πλευράς αμερικανικού στρατού και τρεις τραυματίες Αφγανούς μεταφραστές. Επίσης χτες, πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για αμερικανικές επιχειρήσεις κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα -μετά από εκτεταμένη δημοσιογραφική έρευνα - της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» κάνει λόγο για συστηματικούς και κατά συρροή βασανισμούς κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν, όπως στο Ιράκ και στο Γκουαντανάμο. Τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι πέθαναν στη διάρκεια της ανάκρισής τους, αναφέρει η εφημερίδα μεταξύ άλλων στο εκτενές δημοσίευμά της. Η εφημερίδα δημοσιεύει μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς, σεξουαλική κακομεταχείριση, στέρηση ύπνου και βασανιστήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ανώτατο διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Μπάρνο, υπάρχουν τουλάχιστον 400 μεταξύ των περίπου 2.000 κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές του Αφγανιστάν σε βάρος των οποίων «δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ