Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Ξεκίνησαν οι επίσημες διαβουλεύσεις

ΠΕΚΙΝΟ.- Ξεκίνησε χτες στην κινεζική πρωτεύουσα, Πεκίνο, ο τρίτος γύρος των εξαμερών συνομιλιών, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, που πραγματοποιούνται με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας, οι ΗΠΑ παρουσίασαν σχέδιο που προβλέπει μεταβατική περίοδο τριών μηνών, προτού η Πιονγκγιάνγκ αρχίσει να καταστρέφει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα και η Ρωσία) θα αναλάβουν να συνδράμουν οικονομικά και ενεργειακά τη ΛΔ Κορέας, ενώ επίσης θα εγγυηθούν και την ασφάλειά της. Σε «αντάλλαγμα», η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δώσει ακριβή κατάλογο όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων της και να επιτρέψει τον έλεγχο της διαδικασίας καταστροφής των εγκαταστάσεών της από διεθνείς παρατηρητές. Τη γραμμή αυτή, φυσικά, υιοθέτησε και η Νότια Κορέα, που τόνισε ότι θα αναλάβει τον εφοδιασμό της ΛΔ Κορέας με πετρέλαιο, εάν αυτή προχωρήσει άμεσα σε πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της και έπειτα στην ολοκληρωτική καταστροφή του με «αυστηρότητα και διαφάνεια».

Αμεση απάντηση από την Πιονγκγιάνγκ δεν υπήρξε. Νωρίτερα πάντως, ο βασικός διαπραγματευτής της, υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Γκουάν, είχε κάνει σαφές ότι η χώρα του θα δεχόταν να αποκηρύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν να βάλουν τέλος στην «επιθετική πολιτική» τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ