Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διπλή ψήφος

Στο Μινσκ οι εκλογές ξεκίνησαν από προχτές

Associated Press

Στο Μινσκ οι εκλογές ξεκίνησαν από προχτές
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Λευκορωσία, μαζί με συνταγματικό δημοψήφισμα, για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει μόνο δύο προεδρικές θητείες για το ίδιο πρόσωπο. Ο σημερινός πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, που έχει εκλεγεί δύο φορές, δεν κρύβει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2006, σε περίπτωση που σήμερα καταργηθεί ο σχετικός περιορισμός.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε τόσο από την εσωτερική πόλωση ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν και σε εκείνες που αντιπαλεύουν τον Λουκασένκο και την εσωτερική κι εξωτερική πολιτική του, όσο κι από τις ξένες επεμβάσεις.

Ξένες επεμβάσεις

Ετσι ΗΠΑ κι ΕΕ απειλούν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα τόσο των σημερινών εκλογών, όσο και του δημοψηφίσματος, προϊδεάζοντας για το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε πως στις ΗΠΑ το Κογκρέσο ενέκρινε τη λεγόμενη «Πράξη για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία», που σε περίπτωση προώθησής της προβλέπει τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης, όπως και οικονομικά μέτρα σε βάρος της Λευκορωσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα δυτικά ΜΜΕ όλο και περισσότερο εγκαταλείπουν τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσαν ως τώρα για τον Λουκασένκο, του «πρώην προέδρου σοβιετικού κολχόζ» και συχνότερα χρησιμοποιούν τον απειλητικότερο «τίτλο» του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης».

Νέα διάσταση οπωσδήποτε δίνει η δήλωση του Ντ. Σπέκχαρντ, πρώην Αμερικανού πρέσβη στο Μινσκ και σημερινού διευθυντή του τμήματος σχεδιασμού του ΓΓ του ΝΑΤΟ, με την οποία εκφράζεται η «ανησυχία» του, για τις σχέσεις του «καθεστώτος Λουκασένκο» με την περιβόητη «διεθνή τρομοκρατία».

Από τη μεριά του ο Λουκασένκο ευθέως κατήγγειλε με αλλεπάλληλες δηλώσεις του τις προκλήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κι ΕΕ, που συνέπεσαν με λευκορώσικα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Ασπίδα της πατρίδας - 2004». Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν έκρυψε αυτές τις μέρες την ανησυχία του για τις ξένες επεμβάσεις. Οπως είπε: «Ηδη ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε οι διεθνείς θεσμοί που υπάρχουν, μπορούν να εγγυηθούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός μόνο κράτους. Δεν υπάρχει αυτή η διεθνής ασφάλεια». Ως παραδείγματα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέφερε τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και την ασφάλειά μας πρέπει να την εξασφαλίσουμε αυτοτελώς, με τα αποθέματα, τις δυνατότητες και τα μέσα που έχουμε». Ο ίδιος δεν κρύβει την ελπίδα του πως η εμβάθυνση των σχέσεών του με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα σταθεί ανασταλτικός παράγοντας για την παραπέρα επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη χώρα του. Ο Λουκασένκο σημείωσε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς οδηγεί στη μεταφορά των αμερικανικών βάσεων από τη Γερμανία στη γειτονική Πολωνία, με στόχο όχι μόνο τη Λευκορωσία, αλλά και τη Ρωσία. Κάλεσε μάλιστα τη ρωσική ηγεσία να συνειδητοποιήσει πως η Λευκορωσία αποτελεί την προσθοφυλακή της στη Δύση και να ενισχύσει την κοινή αμυντική γραμμή των δύο χωρών.

Ενάντια σε ΔΝΤ και στη ρωσική ολιγαρχία

Ταυτόχρονα ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε το λαό της Λευκορωσίας πως δε θα αλλάξει το σημερινό οικονομικό «μοντέλο» του, που όπως είπε «δεν αρέσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επειδή δεν ακολουθούμε τις συνταγές τους», ούτε στη ρωσική ολιγαρχία, «που θέλει να αποκτήσει αντί εξευτελιστικού αντιτίμου τη βιομηχανική βάση της χώρας».


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ