Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για τα Ελληνοτουρκικά

Ζούμε την περίοδο του φαινομένου και του φαινομενικού. Ακόμη κι οι πιο άχρηστες κι άνευ σημασίας λεπτομέρειες και γεγονότα παρουσιάζονται ως συνταρακτικά φαινόμενα. Σκοπός αυτής της λαθροχειρίας είναι να επιβεβαιώσουν στην κοινή γνώμη το φαινομενικό ως κύριο και ουσιώδες. Δηλαδή, «παλιά μας τέχνη κόσκινο». Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό κι ο ξένος παράγοντας βρίσκονται στην πρώτη σειρά αυτής της λαθραπάτης. Είναι ζωντανή η μνήμη των γεγονότων που μεσολάβησαν στη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Κύπρο για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν».

Ο κυπριακός λαός κι ιδιαίτερα η ελληνική του πλευρά με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς σκηνής. Ολοι, τότε, οι φύλακες της διεθνούς ασφάλειας, ντόπιοι και ξένοι, είχαν ξεθάψει τους βρικολακιασμένους κινδύνους για να επισημαίνουν στους Κυπρίους και στην κυβέρνησή τους την επερχόμενη καταστροφή που θα επέφερε η αρνητική ψήφος στο «σχέδιο Ανάν». Οταν ο κυπριακός λαός δεν ενέδωσε στις διεθνείς φοβίστρες κι είπε το περήφανο ΟΧΙ φρόντισαν να αποσύρουν το Κυπριακό από τη σκηνή στο παρασκήνιο προσδοκώντας νέες ευκαιρίες επιβολής.

Το κέντρο βάρους των συζητήσεων μετατοπίστηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σαν να μην υπήρχε κυπριακό ζήτημα. Στήθηκαν εντονότερα οι γέφυρες της «ελληνοτουρκικής φιλίας» και καλλιεργήθηκε συστηματικά η άποψη ότι όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε ο τουρκικός επεκτατισμός εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου θα επιλυθούν από την είσοδο της Τουρκίας στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η καλλιέργεια εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Δε γνωρίζει κανείς την τύχη αυτής της πολιτικής όταν υποχρεωθούν οι υπερασπιστές της να τη θέσουν υπό την κρίση του ελληνικού λαού.

Πάντως, κάποιες μουλωχτές σφυγμομετρήσεις τούς υποχρεώνουν να την κρατούν ακόμη στην αφάνεια του απυρόβλητου. Με τον τρόπο της μετατόπισης του Κυπριακού σε δεύτερη μοίρα προτεραιότητας προσπαθούν να το εντάξουν έμμεσα μεν, ουσιαστικά δε, στο ελληνοτουρκικό αλισβερίσι της ευρωενωσιακής προοπτικής της Τουρκίας. Χωρίς να προσδιορίζουν τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το σενάριο της τουρκικής ένταξης στην ίδια την Κύπρο, φλυαρούν για την υποχρεωτική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κρύβουν ότι στα δύο αυτά ζητήματα έχουν απαντήσεις οι δύο ισχυρές οργανώσεις που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της ΕΕ είναι η στήριξη της κατεχόμενης Κύπρου και η μελλοντική της προσχώρηση με ισότιμους όρους αυτής ή εκείνης της μορφής με απίθανα σενάρια. Το ζήτημα παίρνει εξέχουσα σημασία στην περίπτωση του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος θα υποχρεωθεί να ενταχθεί στο βορειοατλαντικό σύμφωνο που τα όρια συνόρων είναι υποχρεωτικά ενιαία κι εντάσσονται στις ανάγκες της ευρύτερης συμμαχικής στρατηγικής. Στο πνεύμα αυτό θα λειτουργήσει κάθε σχέδιο επανένωσης του νησιού.

Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η ισχύς της κυπριακής κυβέρνησης και η οποιαδήποτε μορφή επανένωσης έχει αποκλειστικά ΝΑΤΟικό χαρακτήρα προς εξυπηρέτηση των μείζονος σημασίας ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ταυτότητα των ισχυρών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με τα επίσης ισχυρά της ΕΕ συμπεραίνεται ότι η επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι ταυτόσημη με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Εδώ, άλλωστε, οφείλονται οι συνεχείς παλινδρομήσεις μέχρι και αντικυπριακές θέσεις των ισχυρών δυνάμεων ακόμη και μέσα στον ΟΗΕ. Το πιθανό φινάλε θα είναι η αντικατάσταση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής της βόρειας Κύπρου από ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής ολόκληρης της Κύπρου με την παρουσία και τουρκικών στρατευμάτων με ΝΑΤΟική κουκούλα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ