Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί και επεμβάσεις

Οξύνεται η πολιτική κατάσταση λίγες βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα

Στις 17 Οκτώβρη οι ψηφοφόροι της Λευκορωσίας θα καλεστούν να κάνουν μια διπλή επιλογή. Να στείλουν τους εκπροσώπους τους στην κάτω Βουλή της χώρας, αλλά και να απαντήσουν στο ερώτημα που έθεσε σε Συνταγματικό δημοψήφισμα ο πρόεδρος της χώρας Αλ. Λουκασένκο. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: «Επιτρέπεται ή όχι στον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, να συμμετέχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και δέχεστε το πρώτο τμήμα του άρθρου 81 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να διατυπωθεί ως εξής: "Ο Πρόεδρος εκλέγεται για διάστημα 5 χρόνων άμεσα από το λαό της Λευκορωσίας, στη βάση γενικού, ελεύθερου, ισότιμου εκλογικού δικαιώματος με μυστική ψηφοφορία";».

Ετσι, με αυτό τον τρόπο, ο νυν πρόεδρος προσπαθεί να καταργήσει το συνταγματικό «σκόπελο» του περιορισμού έως δύο προεδρικών θητειών για το ίδιο άτομο. Ο Λουκασένκο εκλέχτηκε πρόεδρος δύο φορές, το 1994 και το 2001, ενώ οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία θα γίνουν το 2006.

Αντίδραση ΗΠΑ - ΕΕ

Αμεσα ο Ρ. Μπάουτσερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε «παράνομο» το προσεχές δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα λόγια του το δημοψήφισμα «θα οδηγήσει στην παραπέρα απομόνωση της Λευκορωσίας και στην επανεξέταση της στάσης μας απέναντι στη λευκορώσικη ηγεσία».

Η ΕΕ επίσης εξέφρασε την αμφιβολία της για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για «σοβαρές αμφιβολίες», σχετικά με τη νομιμότητά του. Στην ανακοίνωση, που εγκρίθηκε στις 13 Σεπτέμβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, αναφέρεται πως «το συμβούλιο της ΕΕ έχει σοβαρές και βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με το αν διαμορφώθηκαν οι απαραίτητες συνθήκες για τη διενέργεια δίκαιου και τίμιου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα διεθνή και δημοκρατικά στάνταρτς». Αντίστοιχο ψήφισμα καταδίκης της Λευκορωσίας ετοίμασε και το Ευρωκοινοβούλιο.

Δήλωση Θ. Παφίλη σχετικά με τη στάση της ΕΕ

Σχετικά με τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την ΕΕ για εκβιασμούς και απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, σε παρέμβασή του στο ΕΚ, δηλώνοντας ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν σχετικό ψήφισμα. Στην παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης τόνισε τα εξής: «Ενόψει των επικείμενων εκλογών και του δημοψηφίσματος, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί ένα ψήφισμα που αποτελεί συνέχεια των πιέσεων και των εκβιασμών απέναντι στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και δυστυχώς, υπογράφουν όλες οι πολιτικές ομάδες. Αυτό που θίγει την επιλεκτική ευαισθησία της ΕΕ, που ερμηνεύει κατά το δοκούν τις υπαρκτές ή ανύπαρκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ότι η Λευκορωσία δεν έχει προστρέξει γονυπετής στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αρνούμενη να ξεπουλήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια.

Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο δεν ευαισθητοποιήθηκε για την αναβίωση του φασισμού στις βαλτικές χώρες, όπως το έκανε η Λευκορωσία, που κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στον ΟΗΕ; Γιατί τηρεί σιγήν ιχθύος και δεν κατακρίνει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ιαπωνίας κλπ. που το καταψήφισαν;

Ο λαός της Λευκορωσίας είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον του. Ψηφίσματα σαν και αυτό είναι εκ του πονηρού, στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό, στη συσκότιση των εργαζομένων και στην παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, ώστε να αλλοιωθεί η πολιτική βούληση του λαού της. Γι' αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίζουμε το ψήφισμα».

Ο Λουκασένκο για την αντίδραση της Δύσης

Στις 18/9 ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ» στο Μινσκ, σχετικά με την αρνητική αντίδραση της Δύσης στην απόφασή του για τη διεξαγωγή συνταγματικού δημοψηφίσματος, αλλά και για το ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη Λευκορωσία, συγκεκριμένα ο Α. Λουκασένκο δήλωσε: «Εμείς κι εσείς ζούμε στη Λευκορωσία. Είναι η χώρα μας, το κράτος μας και θα ενεργούμε έτσι όπως εμείς θεωρούμε αναγκαίο. Θα μπορούσε κανείς να με κατηγορήσει, αν παραβίαζα το σημερινό Σύνταγμα. Πείτε μου όμως, ποιο άρθρο του Συντάγματος έχω παραβιάσει; Κανένα! Ηταν αναγκαίο να υποβάλλω ερώτημα για δημοψήφισμα και το υπέβαλλα. Οσον αφορά την αντίδραση από τη Δύση, από την Ανατολή, από το Νότο, δεν μπορώ να πω ότι αυτό δε με νοιάζει και ότι δε με ενδιαφέρει. Φυσικά, κι εμείς ζούμε σ' αυτόν τον κόσμο. Ο κόσμος σήμερα είναι στενός κι ακούγονται διάφορες φωνές και δηλώσεις. Ομως είναι η γνώμη τους και εγώ τη βλέπω σαν μία από τις γνώμες».

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ευθέως έκανε λόγο για ξένη επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας του, λέγοντας πως: «Το ήθελαν και το είπαν, ζούμε σ' έναν δημοκρατικό κόσμο. Αν δεν το ήθελαν, τότε δε θα το έλεγαν, θα ήταν πολιτισμένοι και λεπτοί άνθρωποι και δε θα έμπαιναν με τα βρώμικα χέρια τους στο καθαρό περιβόλι μας. Εμείς δε ζητάμε βοήθεια από κανένα, δε ζούμε από τις πιστώσεις τους, γι' αυτό και δε χρειάζεται να μας καθορίζουν και τους όρους. Πρέπει να ζήσουμε με το δικό μας μυαλό».

Ξένες οι πηγές χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης

Παραπέρα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», για το αν υπάρχουν στοιχεία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας από το εξωτερικό, αλλά και αν θα αντιδράσει σε κάτι τέτοιο, κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Οπως είπε: «Αν ενεργούσα αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο, τότε ήδη σήμερα θα έπρεπε να κλείσουν μερικά κόμματα για παραβίαση του νόμου. Δεν το έκανα αυτό για να μην έχουμε τσιρίγματα πως η εξουσία χρησιμοποιεί διάφορους μοχλούς, απαγορεύει, καταπιέζει κλπ. Διαβάζετε αυτόν τον "γκρίζο", τον "κίτρινο" Τύπο, τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης, που λένε πως αύριο θα τους απαγορέψουν. Ετσι με προκαλούν να τους απαγορέψω. Δε θα βαδίσουμε αυτό δρόμο. Αν όμως καταπατήσουν το νόμο, αν αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο κράτος μας, αν δράσουν σε βάρος του λαού, τότε η απόφαση θα είναι άμεση και κατάλληλη».

Στη συνέχεια αποκάλυψε τα εξής: «Οσον αφορά τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Σήμερα υπάρχουν μερικά κέντρα που χρηματοδοτούν την αντιπολίτευσή μας, τα γνωρίζουμε, τα παρακολουθούμε.

Το πρώτο κέντρο είναι η ολιγαρχία, οι μεγάλοι επιχειρηματίες αλλά και μερικοί Ρώσοι επιχειρηματίες, που δίνουν καπίκια, ελπίζοντας πως όταν θα έρθουν στην εξουσία θα εξοφληθούν. Δε θα έρθουν και δε θα εξοφληθούν. Θα πρότεινα στους μεγάλους επιχειρηματίες να μην το κάνουν αυτό.

Υπάρχουν και οι δικοί μας, που ούτε καν επιχειρηματίες θα τους έλεγα, τους οποίους διώξαμε από τη χώρα. Και αυτοί θέλουν να γυρίσουν στη χώρα καβάλα στ' άλογο. Διαμένοντας στη Ρωσία, στην Αμερική, στα άλλα κράτη, δίνουν καπίκια. Οπως οι ζητιάνοι γυρνούν με το καπέλο και μαζεύουν χρήματα.

Η τρίτη πηγή είναι οι Αμερικανοί. Γνωρίζετε πως η αντιπολίτευσή μας πραγματικά έχει λιγωθεί, σπρώχνοντας την Αμερική, τον Πρόεδρο, το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ, να εγκρίνει νόμο για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία. Τι νόμος είναι αυτός εσείς ξέρετε. Το πρώτο θα είναι να πνίξουν τη χώρα, να κάνουν το χειρότερο, ώστε ο λαός να απαρνηθεί τον Λουκασένκο. Το δεύτερο είναι πως η αντιπολίτευση ζητάει από τους Αμερικανούς τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια για την ανατροπή του Λουκασένκο. Αυτή είναι η ουσία του νόμου. Εάν το νομοσχέδιο δημοσιευτεί στη χώρα μας, τότε στο Κοινοβούλιο δε θα είναι ούτε ένα μέλος από την αντιπολίτευση. Τι αντιπολίτευση είναι αυτή η οποία ζει με ξένα χρήματα; Σαφώς και χορεύουν στο σκοπό που τους παίζουν.

Η τέταρτη πηγή είναι κάθε είδους ευρωπαϊκά ιδρύματα, ινστιτούτα. Πολλά τέτοια ιδρύματα ίδρυσαν στη Γερμανία, σε άλλες χώρες. Εδώ που τα λέμε, πολύ αρνητικά στην υπόθεση αυτή φέρεται η Γερμανία!».

Προειδοποίηση και προς τους ντόπιους επιχειρηματίες

Ο Αλ. Λουκασένκο αναφέρθηκε και σε μια πέμπτη πηγή χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης, από τους ντόπιους επιχειρηματίες. «Σχετικά με αυτό θα ήθελα απλώς να προειδοποιήσω. Ξέρουμε πολύ καλά αυτές τις εμπορικές δομές. Δεν είμαι αντίθετος οι επιχειρηματίες να ασχολούνται με την πολιτική, αλλά όχι ως επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις κι η πολιτική, όπως έχω πει, δεν πρέπει να ανακατεύονται. Μόλις οι επιχειρηματίες μπουν στη σφαίρα της πολιτικής, θα ζήσουν με βάση άλλους νόμους, πολιτικούς. Υστερα να μην κλαίγονται και βαρυγκωμούν. Γι' αυτό προειδοποιώ: το δολάριο, το σεντς, το ρούβλι που έχει βγει από τη δική μας γη, που το έχουν αποσπάσει από τους ανθρώπους μας και πηγαίνει στην πολιτική, πρώτα απ' όλα στην αντιπολίτευση, θα αντανακλαστεί αρνητικά στους επιχειρηματίες στη Λευκορωσία. Γι' αυτό, για να μην παρεξηγηθούν μετά, μιλάω ανοιχτά».

Τέλος, ο Λουκασένκο υποσχέθηκε, πως σε περίπτωση που ο λαός απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα και δεν του δώσει την ευκαιρία να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος για τις εκλογές του 2006, θα αποχωρήσει κανονικά από την προεδρία της χώρας, με τη λήξη της θητείας του.


Ι.Π. - Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ