Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Μη νόμιμος, για τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Λουκασένκο!

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Σε απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και σε προτροπές προς τη δεξιά αντιπολίτευση για πρόκληση ταραχών στη χώρα, προέβη η κυβέρνηση των ΗΠΑ.Στις 21 Ιούλη στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, περίπου 2.000 άτομα της δεξιάς αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν μη εγκεκριμένη συγκέντρωση ενάντια στον Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.Δέκα άτομα συνελήφθησαν για αντίσταση κατά των οργάνων της τάξης. Οπως είναι γνωστό, το 1996 στη Λευκορωσία διεξήχθηκε δημοψήφισμα, στο οποίο το 80% περίπου των πολιτών της Δημοκρατίας ενέκρινε το νέο Σύνταγμα της χώρας και παρέτεινε τη θητεία του προέδρου Λουκασένκο, που θα έληγε στις 20 Ιούλη 1999, μέχρι το 2001.

Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ έσπευσαν να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά την υποστήριξή τους προς την ολιγάριθμη λευκορωσική δεξιά αντιπολίτευση, όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε θεωρεί πλέον τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας. Σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ "η νομιμότητα του Α. Λουκασένκο ως εκλεγμένου εκπροσώπου του λευκορωσικού λαού θα μπορέσει να αποκατασταθεί μόνο με ελεύθερες και δίκαιες δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε ισότιμη βάση". Πρόσθεσε ότι "για πρακτικούς λόγους" η Αμερική σκοπεύει να διατηρεί "ντε φάκτο" σχέσεις με τον Λουκασένκο και έδωσε το έναυσμα για ταραχές στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι το Ανώτατο Σοβιέτ της Λευκορωσίας (που είχε διαλυθεί στα πλαίσια της συνταγματικής μεταρρύθμισης), το οποίο "οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας το αναγνωρίζουν όπως και πριν ως το μοναδικό νόμιμο Κοινοβούλιο, έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις του στον πληθυσμό της Δημοκρατίας". Πρόκειται για απαράδεκτη ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους.

Είναι προφανές ότι η ανεξάρτητη φιλολαϊκή κοινωνικοοικονομική πολιτική του Λουκασένκο δεν αρέσει στους Δυτικούς και φιλοδυτικούς αντιπάλους του. Επί προεδρίας του η οικονομία της Λευκορωσίας είναι σε καλή κατάσταση. Στους εργαζομένους καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί. Στην αγροτική οικονομία διατηρούνται τα σοβχόζ και τα κολχόζ. Απορρίπτει το δυτικό μοντέλο των οικονομικών "μεταρρυθμίσεων". Το 90% περίπου του λευκορωσικού λαού υποστηρίζει τον Λουκασένκο. Ο Λουκασένκο είναι υπέρ της ανάπτυξης της Ενωσης με τη Ρωσία με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, καθώς και υπέρ της ανασύστασης της ΕΣΣΔ. Τάχτηκε επανειλημμένα κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Κατήγγειλε τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, επισκέφτηκε εκείνη την περίοδο το Βελιγράδι και υποστήριξε θερμά το αίτημα της Γιουγκοσλαβίας να προσχωρήσει στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Ολα αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες δε σταμάτησαν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση του Λουκασένκο. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν ως συμμάχους και τους λεγόμενους "μεταρρυθμιστές" καταστροφείς της Ρωσίας Τύπου Α. Τσουμπάις, Μπ. Φιόντοροφ, Μπ. Νεμτσόφ, Γκ. Γιαβλίνσκι, Β. Λουκίν, οι οποίοι βρίζουν από τα ΜΜΕ τον Λουκασένκο και την πολιτική του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ