Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δυναμική επανεμφάνιση ΙΡΑ σε ένα πολύ εύθραυστο σκηνικό

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Σε τεντωμένο σκοινί, για άλλη μια φορά, βαδίζει η ειρηνευτική διαδικασία στο Ολστερ. Οι αιώνια αντιμαχόμενες πλευρές έχουν περιχαρακωθεί. Οι δύο παίκτες - κλειδιά για την εξέλιξη και την πιθανή αποτελμάτωση της συμφωνίας της"Μεγάλης Παρασκευής", ο ηγέτης των "Ενωτικών Προτεσταντών" Ντέιβιντ Τριμπλ και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, επρόκειτο να συναντηθούν ιδιαιτέρως στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, μήπως και... Αν και η επανεμφάνιση του ΙΡΑ στο πολιτικό προσκήνιο με ανακοίνωση, εμμέσως πλην σαφώς, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στον αφοπλισμό του.

Παρ' όλα αυτά, ο Τζορτζ Μίτσελ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής - πρώην γερουσιαστής και ένας εκ των αρχιτεκτόνων της συμφωνίας - εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι διαφορές θα συγκεραστούν τελικά και η ειρήνη θα προχωρήσει. "Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί ηγέτες και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας επιθυμούν ειρήνη, πολιτική σταθερότητα και συμφιλίωση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίτσελ, μία μέρα μετά την επιστροφή του στο Ολστερ και μετά από τις πρώτες συναντήσεις και επαφές που είχε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Ο Μίτσελ επέστρεψε μετά από έκκληση του Μπλερ και του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπέρνι Αχερν για να διαμεσολαβήσει ή και να μεταπείσει τον Τριμπλ και το κόμμα του, να αποδεχτούν το πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο του Μπλερ για το σχηματισμό της πρώτης πολυκομματικής κυβέρνησης του Ολστερ. Ο λόγος της απόρριψης του σχεδίου Μπλερ, εκ μέρους των "Ενωτικών Προτεσταντών", είναι η συμμετοχή του Σιν Φέιν - του κόμματος των Ιρλανδών καθολικών και πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού - πριν τον αφοπλισμό του ΙΡΑ.

Ο ΙΡΑ σπάζει τη σιωπή του

Ο Μίτσελ ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποτελματώσει τη διαδικασία, κομίζοντας το κοινό σχέδιο των ιρλανδικών και βρετανικών κυβερνήσεων, για μία "αναθεώρηση" της συμφωνίας - αλλά όχι επαναδιαπραγμάτευση - που θα ξεκινήσει στις 6 Σεπτέμβρη.

Ομως, ένα νέο στοιχείο μπορεί να περιπλέκει ή ακόμα και να ξεκαθαρίζει το τοπίο: Η ανακοίνωση του ΙΡΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης, σπάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την πολύμηνη σιωπή του και επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αφοπλισμό των μαχητών και απαντώντας εμμέσως στις επανειλημμένες εκκλήσεις Ιρλανδών και Βρετανών πολιτικών να δεσμευτεί δημόσια ότι θα καταθέσει τα όπλα και να δηλώσει απερίφραστα ότι θέτει τέρμα στον ένοπλο αγώνα του κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "An Phoblact", εβδομαδιαίο δημοσιογραφικό όργανο του Σιν Φέιν, ο ΙΡΑ παρατηρεί ότι η λεγόμενη συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής" δεν απέδωσε την αναμενόμενη πρόοδο τους 15 τελευταίους μήνες και κατηγορεί τη Βρετανία για την πολιτική κρίση που διέρχεται η σπαρασσόμενη αυτή βρετανική επαρχία.

"Η βρετανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτό το πολιτικό πλαίσιο και θα έπρεπε να το πράξει", τονίζει η ανακοίνωση του ΙΡΑ. Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση της ένοπλης οργάνωσης των Βορειοϊρλανδών Καθολικών μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της "Μεγάλης Παρασκευής" το 1998, ενώ, τέλος, αφήνει να αιωρείται και η προειδοποίηση - απειλή, ότι θα θέσει τέρμα στην κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει, αν το Λονδίνο ενδώσει στις πιέσεις των "Ενωτικών Προτεσταντών" του Ολστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ