Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Συμβαίνει και εις Σκανδιναβίαν... Ο λόγος για τον "πυρετό" των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στη διεθνή οικονομική σκηνή που έχει προσβάλλει και τους ψυχρούς Σκανδιναβούς. Ενας πυρετός που έχει ως αποτέλεσμα οι αμοιβές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και συμβουλευτικών εταιριών να έχουν φτάσει σε αστρονομικά ύψη.

Εως και 100 δισ. δρχ. υπολογίζεται ότι μπορεί δυνητικά να αποκομίσουν οι επενδυτικές τράπεζες Warburg Dillon Read και Morgan Stanley στις οποίες ανατέθηκε να πωλήσουν τις μετοχές των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών του σουηδικού και του νορβηγικού κράτους "Telia" και "Telenor", αντίστοιχα. Τα πάντα ξεκίνησαν με την απόφαση για τη συγχώνευση των "Telia" - "Telenor". Αν και από τους τελευταίους στη "γηραιά ήπειρο" οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί, μετά από την απόφαση των εθνικών τους Κοινοβουλίων - πριν λίγες εβδομάδες - προχωρούν πια με ταχύτατους ρυθμούς στην απελευθέρωση της αγοράς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούνταν "φυσικό" κρατικό μονοπώλιο.

Οταν πια η απόφαση αυτή τεθεί σε λειτουργία θα σημάνει τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση εταιρίας στη Σκανδιναβία και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο αυτό το χρόνο. Η πώληση της "Telia" - "Telenor" αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2000. Τουλάχιστον μια σουηδική και μια νορβηγική τράπεζα θα επιλεχθούν για την πώληση των μετοχών. Οσο για τη συγχώνευση "Telia" - "Telenor" θα καθυστερήσει περίπου ένα τετράμηνο, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Ιούνη αποφάσισε να εξετάσει εκ νέου, πιο αναλυτικά και σε βάθος, τις επιπτώσεις της συγχώνευσης στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ο λόγος μεταξύ άλλων είναι η κυριαρχία της "Telia" - "Telenor" στο καλωδιακό τηλεοπτικό και στο τοπικό τηλεφωνικό δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ