Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζεται το κύμα συλλήψεων κατά των φοιτητών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Κύμα συλλήψεων σε βάρος όλων των φοιτητών έχουν εξαπολύσει οι ιρανικές αρχές ασφαλείας, όπως υποστηρίζει με χτεσινή καταγγελία - ανακοίνωσή του το "Συμβούλιο Φοιτητών Διαδηλωτών", που εκπροσωπεί όλους τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις των περασμένων ημερών. Την ίδια στιγμή, ο μετριοπαθής κληρικός και υπουργός Εσωτερικών Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί εξαπέλυε δριμεία λεκτική επίθεση, σε όσους αντιτίθενται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Πρόεδρου Μοχάμαντ Κχαταμί.

Αλλεπάλληλες είναι οι συλλήψεις φοιτητών, σύμφωνα με την καταγγελία του "Συμβουλίου Φοιτητών Διαδηλωτών", που δημοσιεύτηκε, χτες, από την ιρανική εφημερίδα Χαμσχαρί. Το Συμβούλιο υποστηρίζει ότι, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν συλλάβει φοιτητές, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων της περασμένης βδομάδας, μόνο εξαιτίας της ιδιότητάς τους. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι φοιτητές συλλαμβάνονται, βασανίζονται, και υποχρεώνονται σε ψεύτικες ομολογίες συμμετοχής σε συνωμοσίες ή σχέδια ανατροπής του ισλαμικού καθεστώτος. Στη συνέχεια, όσοι από αυτούς δεν ανήκουν σε κάποια "ανατρεπτική", για τις αρχές, οργάνωση απελευθερώνονται σε άγνωστη περιοχή της χώρας, πολύ μακριά από τον τόπο σύλληψής τους. Οι υπόλοιποι, που συμμετέχουν σε φοιτητικές οργανώσεις, φυλακίζονται και πρόκειται να προσαχθούν σε δίκη ως "εχθροί του έθνους". Στην καταγγελία αναφέρονται, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ονόματα 8 φοιτητών, μελών του Συμβουλίου, που αγνοούνται τις τελευταίες ημέρες, και εκφράζονται φόβοι ότι οι αγνοούμενοι είναι πολύ περισσότεροι, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατή η καταγραφή τους.

"Εχθροί όσοι υπονομεύουν τον Κχαταμί"

Δριμεία επίθεση κατά των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών της ιρανικής ηγεσίας εξαπέλυσε, χθες, με δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων - IRNA, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί. Ο μετριοπαθής κληρικός, που είναι γνωστός για τη στενή συνεργασία του με τον Ιρανό Πρόεδρο, χαρακτήρισε "εχθρούς του Ιράν όσους προσπαθούν να υποσκάψουν την εξουσία του Μοχάμαντ Κχαταμί" και υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει κανείς να πιέζει το λαό και να του περιορίζει την ελευθερία του με το πρόσχημα της διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας της χώρας".

Ο Λαρί τόνισε κατηγορηματικά ότι η ιρανική κυβέρνηση θα επιμείνει και θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της σχεδίων. Ο υπουργός Εσωτερικών είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος, που επιτίθεται, έστω και εμμέσως, τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές που πρόσκεινται στον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, για τη στάση τους απέναντι στις μεταρρυθμίσεις του Κχαταμί. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που έληξαν, με σκληρή καταστολή, οι φοιτητικές διαδηλώσεις που κυβερνητικό στέλεχος της Τεχεράνης αφήνει να αιωρείται η διαφωνία του με τη βία που ασκήθηκε στους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ