Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Θριαμβολογίες" για τη σύλληψη Σοϊσάλ

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.Ο τουρκικός Τύπος αφιέρωσε κατά πλειοψηφία τα χτεσινά του πρωτοσέλιδα στη σύλληψη του Τσεβάτ Σοϊσάλ, κάνοντας λόγο για "σημαντικό πλήγμα" στο ΡΚΚ.

Η "Χουριέτ" τιτλοφόρησε το κύριο θέμα της πρώτης της σελίδας "Ο Απο τον παρέδωσε", αναφερόμενη σε πληροφορίες, κατά τις οποίες ο καταδικασθείς σε θάνατο ιδρυτής του ΡΚΚ είχε πει στην κατάθεσή του ότι ο Σοϊσάλ "ενέχεται" στην εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ στο Μόλδοβα και τη Ρουμανία.

"Στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής επιχείρησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) συνέλαβε το τρίτο κατά σειρά στέλεχος του ΡΚΚ στην Ευρώπη και τον έφερε στην Τουρκία", έγραψε η εφημερίδα.

Η "Μιλιέτ" έγραψε "Τέσσερις στο χέρι", απαριθμώντας τις συλλήψεις του Σοϊσάλ, προηγουμένως του Οτσαλάν και λίγο πριν των αδελφών Σεμντίν και Αρίφ Σακίκ, που φέρονται ως κορυφαία στελέχη του ΡΚΚ.

"Το τρίτο μπίνγκο" ήταν ο κεντρικός τίτλος της "Σαμπάχ", που έκανε τον ίδιο συλλογισμό με τη "Μιλιέτ".

"Νέο χτύπημα στο ΡΚΚ", ανέφερε η "Τζουμχουριέτ".

Ο Σοϊσάλ ανακρίνεται από τις αρχές της Αγκυρας και αναμένεται τις επόμενες τρεις μέρες να διατυπωθούν κατηγορίες εναντίον του για εσχάτη προδοσία, όπως και στην περίπτωση Οτσαλάν. Εάν κριθεί ένοχος, θα καταδικαστεί σε θάνατο, κάτι που πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

"Σύγχυση", πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί ως προς τις συνθήκες σύλληψης του Σοϊσάλ. Η τουρκική κυβέρνηση δεν αποσαφηνίζει πού και πώς συνελήφθη ο Σοϊσάλ.

Στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και του ΡΚΚ ανέφεραν (προχτές) ότι ο Σοϊσάλ συνελήφθη πριν μια βδομάδα στη Μολδαβία. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το "υπ' αριθμόν δύο ή τρία" στέλεχος στην ιεραρχία του ΡΚΚ, αλλά οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι ο Σοϊσάλ ήταν απλό μέλος του κόμματος.

Οπως ανέφερε η "Turkish Daily News", η ΜΙΤ διέψευσε ότι η "σύλληψη του Σοϊσάλ έγινε στη Γερμανία". Η TDN επικαλέστηκε, τόσο το κείμενο της ανακοίνωσης της ΜΙΤ, όσο και δηλώσεις του υποδιευθυντή της, Σενκάλ Ατασαγκούν.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, το ΡΚΚ προειδοποίησε την Τουρκία ότι "θα κάνει χρήση του δικαιώματος των αντιποίνων", μετά τη σύλληψη Σοϊσάλ. Κατά το Associated Press, το ΡΚΚ έκανε επίσης λόγο για "πράξη διεθνούς πειρατείας" και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική κυβέρνηση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, δήλωσε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", ότι τυχόν εκτέλεση του καταδικασθέντος σε θάνατο δι' απαγχονισμού Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα οδηγούσε σε "ολοκληρωτικό και βίαιο πόλεμο" ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους για "αιώνες".

"Θέλω να προειδοποιήσω όλο τον κόσμο: Φροντίστε να μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν, είναι προς το δικό σας συμφέρον. Οι χώρες που οργάνωσαν τη συνωμοσία εναντίον του ηγέτη μας και την εκδίωξή του από την Ευρώπη θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τον θάνατό του. Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφτεί αυτό που θα γίνει", πρόσθεσε.

Ο Μπαγίκ ζήτησε, επίσης, από όλους τους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία, καθότι ο τουρισμός θα ισοδυναμούσε, ουσιαστικά, με έμμεση υποστήριξη της καταστολής των Κούρδων.

Ο Φίσερ στην Αγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ βρέθηκε χτες στην Αγκυρα για επίσημη επίσκεψη. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία θα αποτελέσουν το κύριο θέμα", από το οποίο θα εξαρτηθούν "οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

"Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό", δήλωσε ο Φίσερ, στη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της οργάνωσης ΙΗD για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια χριστιανική θρησκευτική κοινότητα, αλλά μια κοινότητα αρχών, είπε ο Φίσερ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Φίσερ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

Τον Γερμανό υπουργό, στην επίσκεψή του στην Τουρκία, συνοδεύει ο Τζεμ Οζντεμίρ, τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων.

Παρά τις δηλώσεις του για το ζήτημα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" πάντως, ο Φίσερ απέφυγε να αναφερθεί στο Κουρδικό.

Λήξη της στάσης στις φυλακές

Οι ακροαριστεροί κρατούμενοι άφησαν ελεύθερους και τους 43 δεσμοφύλακες που κρατούσαν ομήρους σε έξι φυλακές της Τουρκίας, καθώς οι αρχές συμφώνησαν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους για τη μεταφορά τριών κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ανακοίνωσε η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD).

Ολοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ενωσης, Ναζμί Γκιουρ.

Οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν να μεταφέρουν τους δύο κρατούμενους αδελφούς Μπουλέντ και Κεμάλ Ερτούρκ από τις φυλακές του Εσκισεχίρ στο Νεβσεχίρ. Τα δύο αδέλφια, που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας για πάνω από δυο μήνες, είναι μέλη της οργάνωσης ΤΙΚΚΟ και κατηγορούνται για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του κυβερνήτη της επαρχίας Τσανκιρί τον περασμένο Μάρτη.

Οι τουρκικές αρχές αποδέχτηκαν, επίσης, τη μεταφορά σε άλλη φυλακή και του κρατουμένου Τσεμαλετίν Πολάτ, μέλους του Επαναστατικού Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP - C).

Στο μεταξύ χτες οι πέντε ηγέτες του Χαντέπ, του μετριοπαθούς κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, που έχουν καταδικαστεί σε φυλακίσεις για "υποκίνηση φυλετικού μίσους", παραιτήθηκαν. Ανάμεσά τους είναι και ο πρόεδρος του κόμματος, Μουράτ Μποζλάκ. Το κόμμα - που αντιμετωπίζει απειλή κλεισίματος, αφού κατηγορείται ότι "λειτουργεί ως βιτρίνα του ΡΚΚ" - θα εκλέξει νέα ηγεσία εντός 45 μερών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Πληροφορίες της "Turkish Daily News" από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο χτες για επικείμενη ψήφιση μιας απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, που θα καλεί την Τουρκία "να μην εκτελέσει" τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προειδοποιώντας για "σοβαρές συνέπειες" για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Ωστόσο, διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος προτείνονταν από διαφορετικές ευρω-ομάδες, γεγονός που "καθυστέρησε", ως φαίνεται, την απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ