Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδήλωση ναυτεργατών στην Ουάσιγκτον

Αμερικανοί εργάτες των ναυπηγείων "Νιούπορτ Νιους", που απεργούν εδώ και δεκαπέντε μέρες, πραγματοποιούν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Ουάσιγκτον, ύστερα από αποκαλύψεις που φέρουν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να χρηματοδοτεί απεργοσπαστική καμπάνια.

Οι εργάτες απαιτούν από την κυβέρνηση Κλίντον και από το Κογκρέσο να βάλει τέλος στις ενέργειες του αμερικανικού Ναυτικού. Οι εργάτες των ναυπηγείων του Νιούπορτ ενδέχεται να συναντηθούν με τους εργάτες των ναυπηγείων Αβοντέιλ της Νέας Ορλεάνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον "πόλεμο" που γίνεται από την εταιρία εναντίων του σωματείου τους. Οι κατηγορίες των εργατών επαληθεύτηκαν όταν ο γερουσιαστής Εντουαρντ Μ. Κένεντι αποκάλυψε ότι το Πολεμικό Ναυτικό πλήρωσε στα ναυπηγεία Αβοντέιλ 5.4 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τα έξοδα νομικής εταιρίας που είχαν προσλάβει προκειμένου να διαλύσει το τοπικό εργατικό σωματείο. Οι γερουσιαστές Κένεντι και Πολ Ουέλστοουν υποσχέθηκαν να καταθέσουν νομοθεσία που θα απαγορεύει τη χορηγία ομοσπονδιακών κονδυλίων σε εργολαβικές εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας, με σκοπό τη διάλυση εργατικών σωματείων.

Το 1993 πραγματοποιήθηκαν οι σωματειακές εκλογές που δημιούργησαν το νυν σωματείο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο βδομάδων πριν τις εκλογές η Αβοντέιλ έστελνε τους εργάτες σε αντισωματειακές εκδηλώσεις προσπαθώντας να αποτρέψει τη δημιουργία του σωματείου. Επισήμως, οι εργάτες τις ώρες αυτές εμφανίζονταν να τις δουλεύουν σε έργα για το αμερικανικό Ναυτικό. Η Αβοντέιλ συγκέντρωσε γύρω στις 15.216 "εργασιακές" ώρες τις οποίες και πληρώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με λεφτά των φορολογούμενων Αμερικάνων πολιτών. Τελικά οι εργάτες ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας σωματείου, ενώ η εταιρία δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα τω εκλογών. Οι εργάτες και των δύο εταιριών, που έχουν τη βάση τους στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, κατηγορούν επίσης τις εταιρίες ότι πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς από ό,τι πληρώνουν οι αντίστοιχες εταιείες που βρίσκονται στο Βορρά.

Οι εργάτες πιστεύουν ότι τα μεγάλα συμβόλαια που εξασφαλίζουν οι εταιρίες του Νότου συνδέονται με τους χαμηλούς μισθούς τους. "Είναι μια προσπάθεια αποκόμισης μεγαλύτερων κερδών που χρηματοδοτείται από το Πολεμικό Ναυτικό". Ενώ παράλληλα οι εταιρίες, χρησιμοποιούν τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για να διαλύσουν τα σωματεία των εργατών, που αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μειονότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ