Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αναβλήθηκε ο έλεγχος αφοπλισμού του UCK
  • Με την αντιπολίτευση ο πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Μομτσίλο Πέρισιτς
  • Αντικυβερνητικών διαδηλώσεων συνέχεια σε Κραγκούγεβατς, Λέσκοβατς και Νις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μπορεί το τελεσίγραφο που όριζε η συμφωνία ΝΑΤΟ - "UCK" περί παράδοσης όπλων μεγάλου διαμετρήματος και μερικών ημιαυτόματων όπλων της οργάνωσης, να έληγε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση σε σχέση με το εάν ο "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου" εφάρμοσε απόλυτα τις διατάξεις της συμφωνίας αποστρατιωτικοποίησης θα γίνει με καθυστέρηση 48 ωρών, δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο... Κάτι το οποίο, από ορισμένα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχολιάστηκε δυσμενώς, αφήνοντας αιχμές και αμφιβολίες για το κατά πόσον υπήρξε συμμόρφωση του "UCK" με τις διατάξεις της συμφωνίας για παράδοση των όπλων μεγάλου διαμετρήματος...

Ο Βρετανός αντιστράτηγος και διοικητής των δυνάμεων της "KFOR" Μάικ Τζάκσον, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε πως η αναβολή της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων συμμόρφωσης του "UCK" αναφορικά με τη συμφωνία που είχε κάνει με το ΝΑΤΟ έγινε μετά από αίτημα της οργάνωσης. "Το γεγονός αυτό", είπε ο Τζάκσον, "δεν πρέπει να θεωρείται ως ένδειξη μη συμμόρφωσης, αλλά περισσότερο ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο στρατηγός Τσέκου (διοικητής του "UCK") αντιμετωπίζει το όλο θέμα"... Και συνέχισε καταλήγοντας: "Ενθαρρύνομαι από την ποσότητα όπλων που έχουν παραδοθεί έως και τις τελευταίες μέρες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι χρόνος για να επιβεβαιώσουμε εάν η διαδικασία μέτρησης (των παραδομένων όπλων) έχει ολοκληρωθεί σωστά".

Οπως είναι γνωστό, μία από τις διατάξεις της συμφωνίας ΝΑΤΟ - "UCK" σε σχέση με τη λεγόμενη "αποστρατιωτικοποίηση" της οργάνωσης, προέβλεπε την παράδοση όλων των βαρέων όπλων έως προχτές τα μεσάνυχτα, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυρών, χειροβομβίδων και άλλων εκρηκτικών. Επίσης, στο ίδιο διάστημα προβλεπόταν η παράδοση του περίπου 30% των ημιαυτόματων και αυτόματων όπλων και επιπλέον η αποχώρηση όλων των ανταρτών του "UCK" που δεν είναι Κοσσοβάροι Αλβανοί. Σε αυτό το τελευταίο, δεν αναφέρθηκε κανείς και πολύ περισσότερο η διοίκηση της "KFOR"!

Με την αντιπολίτευση ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενας Σέρβος (πρώην) στρατηγός και έως τον περασμένο Νοέμβρη αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, ο Μομτσίλο Πέρισιτς, αποφάσισε χτες να ενώσει τις δυνάμεις του με εκείνες της αντιπολίτευσης και να ταχθεί υπέρ των αλλαγών στην πολιτική σκηνή της χώρας "με πολιτικά μέσα".

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες στο εβδομαδιαίο περιοδικό "NIN" ο Πέρισιτς δήλωσε ευθέως πως "η παρούσα κρατική ηγεσία πρέπει να απομακρυνθεί με πολιτικά μέσα και ο λαός να πάρει το μονοπάτι πολιτικών και δημοκρατικών προγραμμάτων και όχι εκείνων του μίσους και της βίας".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πέρισιτς δήλωσε: "Τώρα αντιμετωπίζουμε έναν καινούριο κίνδυνο για το έθνος και το κράτος και εγώ πιστεύω ότι, μαζί με όλες τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα, μπορώ να συμβάλλω στην αποτροπή μίας νέας καταστροφής".

Ανώνυμα στελέχη κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τη συνέντευξη Πέρισιτς σε συντάκτη του "Ασοσιέιτεντ Πρες", είπαν πως ο πρώην στρατηγός και αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και μερικοί από τους στενούς συνεργάτες του Μιλόσεβιτς ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα - ή πιθανότατα ένα καινούριο κόμμα - που θα απαιτήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και ομαλοποίηση των σχέσεων του Βελιγραδίου με τη Δύση. Πρώην και σημερινοί συνεργάτες και σύμμαχοι του Μιλόσεβιτς θα συμπαραταχτούν με τις δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης όταν διαρρήξουν επισήμως τις σχέσεις τους με τον σημερινό πρόεδρο της ΟΔΓ.

Οπως ισχυρίστηκε ο Πέρισιτς "είναι αναγκαίο να δράσουμε ταχέως προς τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα συστρατεύει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας μας και την επανένταξή της με τον υπόλοιπο κόσμο".

Συνέχεια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Το ίδιο 24ωρο, υποστηριχτές κομμάτων της αντιπολίτευσης συνέχισαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κυρίως στις πόλεις Κραγκούγεβατς, Νις και Λέσκοβατς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", στο Κραγκούγεβατς "αρκετές εκατοντάδες" υποστηριχτές της αντιπολιτευόμενης "Συμμαχίας για την Αλλαγή" συγκεντρώθηκαν για τρίτη μέρα στο κέντρο της πόλης ζητώντας την αποπομπή Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του ενώπιον ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για το γιουγκοσλαβικό.

Στο Νις, εκατοντάδες φοιτητές έκλεισαν για λίγη ώρα το κέντρο της πόλης, ζητώντας το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Τέλος, στο Λέσκοβατς πολλοί κάτοικοι διαδήλωσαν για 17η συνεχόμενη μέρα με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο Ιβάν Νόβκοβιτς, ένας τεχνικός της τοπικής τηλεόρασης. Ο Νόβκοβιτς συνελήφθη γιατί την 1η Ιουλίου διέκοψε το τηλεοπτικό πρόγραμμα για να καλέσει τον πληθυσμό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του νομάρχη Ζίβογιν Στεφάνοβιτς.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 20.000 ατόμων, αλλά μετεξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά του... Μιλόσεβιτς.

Ο Κλίντον για τη Διάσκεψη Κορυφής στα Βαλκάνια

Πλησιάζουν οι μέρες μέχρι την πραγματοποίηση της λεγόμενης "συνόδου κορυφής για τα Βαλκάνια" στο Σεράγεβο (30 του Ιούλη) στο πλαίσιο του πολύκροτου "Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Με αφορμή τη διάσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, (που θα παραστεί μεταξύ άλλων ηγετών στην παραπάνω συνάντηση), εξέφρασε χτες την ελπίδα πως οι ηγέτες της Δύσης "θα πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις" για την ανοικοδόμηση της περιοχής, μετά όπως είπε, από δέκα χρόνια συνεχών συγκρούσεων.

Ο Κλίντον, πάντως, δε διευκρίνισε εάν αναφερόταν άμεσα και στην προγραμματισμένη για τις 28 του Ιούλη στις Βρυξέλλες υπουργική διάσκεψη των χωρών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο συναντήσεις (ιδιαίτερα δε στη Βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής της 30ής Ιουλίου) μεγάλη απούσα θα είναι η ηγεσία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... όχι όμως και εκπρόσωποι από το φιλικά προσκείμενο στις μεγάλες δυνάμεις Μαυροβούνιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ