ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αντιγόνη» των παθών της Αργεντινής

Οι δεσμοί των ευρωπαϊκών Γραμμάτων, της τέχνης γενικότερα και του θεάτρου ειδικότερα με την αρχαία ελληνική μυθολογία και το αρχαίο δράμα μετρούν κάποιους αιώνες. Μείζονες και ελάσσονες Ευρωπαίοι συγγραφείς, ποιητές και δραματουργοί μελέτησαν, μετέφρασαν, διασκεύασαν έργα των αρχαίων τραγικών ή εμπνεύστηκαν από αυτά δικά τους έργα. Από τον 19ο αιώνα και σε όλη τη διάρκεια του 20ού, Δυτικοευρωπαίοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες αποτόλμησαν, έκαναν -πριν από τους Νεοέλληνες- τα πρώτα βήματα σκηνικής αναβίωσης του αρχαίου δράματος. Αντίθετα -για γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους- οι δεσμοί των Γραμμάτων και του θεάτρου στην αμερικάνικη, ασιατική και μαύρη ήπειρο με το αρχαίο ελληνικό δράμα είναι νεότατοι, αν όχι ανύπαρκτοι ακόμα και σήμερα σε κάποιες χώρες.

Με αυτό το δεδομένο, τον έπαινο και τη συμπάθεια αξίζει κάθε προσπάθεια καλλιτεχνών του θεάτρου από τις ηπείρους αυτές να «μαθητεύσουν» στο αρχαίο δράμα και στην ερμηνεία του ή να βασίσουν σε αυτό ένα δικό τους δημιούργημα.

Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσεται η προσπάθεια του «Τεάτρο ντε ρεπερτόριο» από το Μπουένος Αϊρες (διαθέτει και σχολή θεάτρου), το οποίο συμμετέχοντας στη «Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος -Ο κύκλος της Νότιας Γης», που οργάνωσαν το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, η ΝΑ Μεσσηνίας, οι Δήμοι Καλαμάτας και Πετρούπολης, η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και το Κέντρο Αρχαίου Δράματος - «Δεσμοί», παρουσίασε την Τρίτη το βράδυ στο «Θέατρο Πέτρας», μια δική του «Αντιγόνη».

Πρόκειται για μια ολότελα ελεύθερη διασκευή του Χόρχε Χουέρτας, σε μια ενδιαφέρουσα, ευρηματική, αλλά και με αδυναμίες σκηνοθετική εκδοχή του μύθου της σοφόκλειας «Αντιγόνης», από τον Ρομπέρτο Αγκίρε, σε σκηνογραφία της Γιούτε Λούπριχ. Μια σύνθεση του αρχαίου μύθου με ποιητικά αποσπάσματα (λ.χ του Μπόρχες) και στοιχεία των πολιτισμικών και πολιτιστικών παραδόσεων του αργεντίνικου λαού (λ.χ. μουσικές, τραγουδιστικές και χορευτικές πινελιές του τάγκο), σύνθεση που «αφηγείται» και συμβολοποιεί τα πάθη, τους άταφους νεκρούς του και την αντίστασή του στην αμερικανοκίνητη τυραννία του Περόν. Η, καθαρά πολιτικού στόχου σκηνοθεσία αποτόλμησε, να εισάγει στο μύθο το πρόσωπο της Εβίτα Περόν (μια δραματουργική εκτροπή της Ιοκάστης) και το κυριότερο, εκτός από τον Κρέοντα -σύμβολο του Περόν- που παίζεται από άνδρα, ο ανδρικός Χορός, αλλά και όλοι οι άλλοι ανδρικοί ρόλοι (Φρουρός, Αίμων, Αγγελιοφόρος, ακόμη και ο Τειρεσίας) να παιχτούν από τις έξι γυναίκες του θιάσου που ερμηνεύουν και τις μάνες της Πλάζα ντε Μάγιο, που ακόμα αναζητούν τους άταφους γιους τους.


Α. Ε

Μουσικό «αλφαβητάρι»

Γιάννης Μαρκόπουλος
Γιάννης Μαρκόπουλος
Το νέο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «24 Πυρρίχιοι» παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη αύριο (9μμ), στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το ολοκληρωμένο πλέον έργο, που άρχισε να γράφεται τμηματικά από το 1996, θα ερμηνευτεί από την Ορχήστρα της Εθνικής Οπερας της Σόφιας, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, με σολίστ τους: Μιλτιάδη Παπαστάμου (βιολί), Ζαχαρία Σπυριδάκη (λύρα) και Δημήτρη Παπαθεοδώρου (πιάνο). Ο τίτλος του μουσικού έργου αντανακλά στην ιστορία, καθώς οι πυρρίχιοι στην αρχαιότητα ήταν το σημαντικότερο είδος πολεμικού χορού, που αναπτύχθηκε στις δωρικές πόλεις της Ελλάδας, κυρίως στη Λακωνία. Ο Γ. Μαρκόπουλος, τοποθετώντας ακροστιχίδα την ελληνική αλφάβητο, προσέδωσε μέσω των μελωδιών του, της ρυθμολογίας του και των σημαινόμενων λέξεων που τοποθέτησε και αντιστοιχούν στα 24 γράμματα της ελληνικής γλώσσας νοήματα που ξεπερνούν τους όρους και τους στόχους της αρχαίας όρχησης ανδρών. «Οι "24 Πυρρίχιοι", αναφέρει, είναι μια εκτόνωση μουσικής και χορευτικής δύναμης». Και μαζί ένα σχόλιο στη «φράση του Ηράκλειτου "Ολα θα 'ρθει η φωτιά να τα κρίνει και να τα αδράξει"». Ο άξονας του έργου, σύμφωνα με τον συνθέτη, «είναι πολύ απλός. Η διαλεκτική της επίθεσης και ταυτόχρονα η απαντητική αντεπίθεση, η άμυνα. Οι ρυθμικές μου γραμμές και μελωδίες πλαισιώνονται από διαδικασίες συμβόλων - λέξεων, που πρόθεσή μου είναι να ενεργοποιήσουν το φωνητικό τους άκουσμα με την ενόργανη ομιλία. Επίσης, το μήνυμα της επικοινωνίας έρχεται μέσα από τους μονολόγους των σολίστ και από τους διαλόγους με έγχορδα, κρουστά, πνευστά και δημοτικά όργανα».

Μελωδικές διαδρομές

Γιάννης Κότσιρας
Γιάννης Κότσιρας
Ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά σήμερα (8.30μμ) στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την πεντάχρονη δισκογραφική του πορεία, καθώς και άλλα αγαπημένα κομμάτια. Μαζί του η Ελένη Καπηλίδου (τραγούδι) και μια μπάντα ξεχωριστών μουσικών. Τιμή εισιτηρίου 5.000 δρχ.

  • Μετά τη χτεσινή ακύρωση της συναυλίας των Αντώνη Μιτζέλου, Γιάννη Σαββιδάκη και Αλίς Φουρουτζιάν, για τεχνικούς λόγους, το Φεστιβάλ Παπάγου συνεχίζεται. Σήμερα (9μμ), στο Κηποθέατρο (Κορυτσάς, 6η στάση), θα εμφανιστεί το μουσικό σχήμα «Ελικας» με τους Νίκο Βελιώτη (τσέλο) και Κώστα Μακρυγιαννάκη (κιθάρα). Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα του Αστορ Πιατσόλα και παραδοσιακά τάνγκο. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Από το Μπαρόκ στην τζαζ» τιτλοφορείται το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει σήμερα (9μμ), στον πολυχώρο της «Μηχανικής Καλλιέργειας» (Θηβών 245), η Ορχήστρα Σαξόφωνων του Δήμου Νίκαιας, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κερκέζου, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2001». Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2001», που διοργανώνει στα Τρίκαλα και άλλους δήμους η ΝΑ Τρικάλων, σήμερα (9μμ), στο ανοιχτό Θέατρο Φρούριο θα δώσει συναυλία η σουηδική ερασιτεχνική ρεμπέτικη κομπανία «Μερακλήδες». Στο σχήμα συμμετέχουν οι μουσικοί: Eriksson, Einarsson, Ronstrom και Sjoberg.
  • Στη Χώρα της Ανδρου (πλατεία Γηροκομείου) θα δώσουν σήμερα συναυλία ο Παντελής Αμπαζής με έντεχνα λαϊκά και κομμάτια από την «Ανωτάτη Ζαμπετική» και ο δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Κονιτόπουλος, με παραδοσιακά νησιώτικα και στεριανά τραγούδια.
  • Σήμερα, επίσης, στις 9μμ, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής θα εμφανιστούν η Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημα «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο».
  • Τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους «Στα σύνορα της μέρας» καθώς και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια τους παρουσιάζουν οι «Ενδελέχεια» στην καλοκαιρινή συναυλιακή τους διαδρομή. Σήμερα εμφανίζονται στη Φλώρινα.
Περιοδείες θιάσων
«Επτά επί Θήβας» από το θίασο «Αιχμή»
«Επτά επί Θήβας» από το θίασο «Αιχμή»
  • «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαίρης Βιδάλη και μουσική Νότη Μαυρουδή, παρουσιάζεται, αύριο, στο Θέατρο Παπάγου. Παίζουν: Κατερίνα Χέλμη, Ζωή Φυτούση, Μαίρη Βιδάλη, κ.ά.
  • Ο «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, παρουσιάζεται σήμερα, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στο θέατρο «Μάνος Κατράκης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μερκούρεια 2001» του Δήμου Συκεών. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Νατάσα Τσαγκαρισιάνου, κ.ά.
  • Στα μεσαιωνικά κάστρα της Κρήτης δίνει τις παραστάσεις του το θέατρο των «ViVi» με τον «Εμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ. Η σκηνοθεσία, η μετάφραση και τα κοστούμια είναι του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, η σκηνογραφία της Ολγας Παπατσάκωνα. Παίζουν: Γιώργος Ζωγράφος, Ανθή Τσαγκαλίδου, Ράνια Πλατάκη, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιάννης Βέρσης, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Λευτέρης Βενιάδης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κορίνα Αλεξανδρίδου. Σήμερα η παράσταση θα δοθεί στο Οροπέδιο Αγιος Γεώργιος και αύριο στο Γάζι - Καλέσα.
  • Συνεχίζει την περιοδεία της και η «Αιχμή» με τους «Επτά επί Θήβας», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, σκηνικά - κοστούμια Ολγας Σχοινά, μουσική Σταμάτη Παπαδάκη. Παίζουν: Φ. Φιλοσόφου, Τ. Κωστής, Τ. Καραθανάσης, Γ. Λιακάκος, Μπ. Πισιμίσης, Μπ. Τιμοθέου, Β. Φώτεινας, Β. Ψυχογιόπουλος, Μ. Δημητρούκα, Σ. Μπενέτα. Την Κυριακή η παράσταση θα παιχτεί στο Δήμο Ερυθρών, και τη Δευτέρα στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι.
«Νύχτες Πρεμιέρας»

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από 12-20/9 στους κινηματογράφους «Αττικόν», «Απόλλων» και «Δαναός».

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στις 12/9 με την πρεμιέρα της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα, «Μπραζιλέρο». Πρόκειται για κωμωδία με πολιτικές προεκτάσεις, με επίκεντρο τις επιπτώσεις των πολιτικών δεδομένων στις ανθρώπινες σχέσεις. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιβάνο Μαρεσκότι, Ρούφους Μπεκ. Η μουσική είναι του Νίκου Πορτοκάλογλου. Ο σκηνοθέτης επιλέγει για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο φεστιβάλ για πρεμιέρα ταινίας του, μετά το «Βαλκανιζατέρ».

Θεματικός «κορμός» του φεστιβάλ θα είναι και φέτος το «Αμερικανικό Ανεξάρτητο Σινεμά», ενώ στα υπόλοιπα τμήματα συμπεριλαμβάνονται το «Πανόραμα», με επιλεγμένες ταινίες από όλο τον κόσμο, οι «Ελληνες της Διασποράς», τα «Ντοκιμαντέρ» και οι ταινίες «Μικρού Μήκους». Επίσης θα υπάρχει αφιέρωμα στους Αδελφούς Μαρξ με επιλεγμένες ταινίες τους.

Το φεστιβάλ διατηρεί μόνο Βραβείο Κοινού, ύψους δύο εκατομμυρίων δραχμών και δεν είναι διαγωνιστικό, ενώ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Τομ Τίκβερ, με παρουσίαση του συνόλου του έργου του.

«Μαρώνεια 2001»

Επιστημονικές και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο «Μαρώνεια 2001» διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από 21 - 23/9, στη Μαρώνεια Ροδόπης.

Οι εκδηλώσεις χωρίζονται στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Εκκλησία - Κράτος: «Η χρυσή τομή ως τόπος κοινών συμφερόντων», Ανώτατη Παιδεία: «Ο δρόμος προς το μέλλον», Ο ρόλος της πανεπιστημιακής έρευνας στην τεχνολογική ανάπτυξη.

Θα πάρουν μέρος καθηγητές πανεπιστημίων, ειδικοί επιστήμονες, επιστημονικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, εκπρόσωποι κομμάτων.

Για τη Συγκριτική Φιλολογία

«Σύγχρονες τάσεις της Συγκριτικής Φιλολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είναι το θέμα της συνάντησης εργασίας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από 3 έως 4/9, στο κτίριο του ΕΙΕ. Εχουν κληθεί να λάβουν μέρος επιστήμονες από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ενώ τις εργασίες της συνάντησης θα ανοίξει ο διακεκριμένος συγκριτολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Paul Cornea.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ